Luister naar

En nu een vredesakkoord tussen de taliban en de Afghaanse regering

Opinie
Zaterdag ondertekenden de VS en de taliban een langverwacht vredesakkoord in Qatar. De strijd tussen de taliban en Afghaanse overheidstroepen gaat ondertussen door. Een vredesakkoord tussen die twee zal veel vernuft vragen. Dit schrijven Niels Terpstra en Toon Dirkx, respectievelijk promovendus geschiedenis aan de Universiteit Utrecht en promovendus politicologie aan de Universiteit van Bazel in Zwitserland.
donderdag 5 maart 2020 om 11:32
Na het akkoord tussen de VS en de taliban is een veel spannender vraag: sluit de taliban ook vrede met de Afghaanse regering.
Na het akkoord tussen de VS en de taliban is een veel spannender vraag: sluit de taliban ook vrede met de Afghaanse regering. beeld Epa/ghulamullah Habibi

Wat een vredesovereenkomst heet, heeft meer weg van een terugtrekkingsovereenkomst. Om het iets positiever te stellen: het is een openingsakkoord voor de belangrijkste onderhandelingen die komen. Het akkoord is een stap vooruit, maar de moeilijkste onderhandelingen gaan nu pas beginnen: tussen de taliban en de huidige Afghaanse regering zelf.

Na een 19-jarige oorlog trekken de VS zich terug uit Afghanistan. De partijen zijn overeengekomen dat het aantal Amerikaanse manschappen wordt teruggebracht van 12.000 naar 8.600 in de eerste 135 dagen. In de daaropvolgende 9,5 maand trekken de Amerikanen en de coalitiepartners (inclusief Nederland) zich volledig terug.

De taliban hebben op hun beurt toegezegd geen onderdak meer te bieden aan groepen als al-Qaida en ISIS. Een eis van de VS die direct gerelateerd is aan de oorspronkelijke reden om Afghanistan binnen te vallen. Het is echter de vraag of de taliban zich nu en in de toekomst aan deze belofte kunnen en willen houden.

Hoe lang is Westen nog bereid Afghanen financieel te steunen?

uitruil

Dat de VS en de taliban het ondanks de grote verschillen over een aantal basale punten eens zijn geworden, betekent niet dat dit ook geldt voor de Afghaanse regering. In het akkoord komen de VS en de taliban tot een staakt-het-vuren. Dat geldt echter niet voor aanvallen van de taliban op de geplaagde Afghaanse overheidstroepen. Die gaan onverminderd door. Ook de uitruil van gevangenen die in de overeenkomst met de VS is vastgelegd, loopt direct tegen moeilijkheden aan. Hoewel de VS hiermee instemden, zei de Afghaanse president Ghani kort na het tekenen van het akkoord dat hij de talibanleden niet vrij wil laten. Daarbij komt dat de door het Westen gesteunde Afghaanse regering intern zeer verdeeld is. Abdullah Abdullah, de tegenstrever van president Ghani in de recente presidentsverkiezingen, heeft aangegeven de verkiezingsuitslag niet te erkennen en gedreigd zijn eigen parallelle regering te beginnen. Ook bestaat er onzekerheid over hoe invloedrijke Afghaanse krijgsheren binnen het staatsapparaat zich gaan opstellen.

De taliban zeggen nu wel open te staan voor directe onderhandelingen met de Afghaanse regering, iets wat men eerst niet wilde. Hier doemt direct een nieuw obstakel op. De taliban erkennen de grondwet en de democratie van Afghanistan niet, en lijken daar ook niet toe bereid. De taliban voerden in de jaren ’90 een autoritair bewind, gebaseerd op een gewelddadige interpretatie van de sharia. Het is de vraag of de grote ideologische afstanden te overbruggen zijn. Niet in de laatste plaats zijn het activisten voor vrouwenrechten en etnische minderheden als de Hazaras die hun hart vasthouden bij het idee dat de taliban overheidstaken gaat krijgen. Toch zullen de huidige regering, de taliban en invloedrijke krijgsheren via onderhandelingen tot een vorm van machtsdeling moeten komen.

financieel

Mocht het tot een compromis komen dan zal de politieke stabiliteit van de regering ook voor een groot deel afhangen van hoe lang het Westen bereid is de Afghaanse staat financieel te blijven ondersteunen. Het voortzetten van steun voedt de diepgewortelde corruptie, maar het volledig terugtrekken van financiering kan een implosie van het staatsapparaat inhouden.

De Afghanen worden geacht de moeilijkste thema’s nu met elkaar op te lossen. Een vredesakkoord tussen de huidige regering en de taliban is niet ondenkbaar, maar het zal veel politiek vernuft eisen. Het akkoord tussen de VS en de taliban is een belangrijke stap, maar het echte werk gaat nu pas beginnen.

Dit is een opiniebijdrage. De mening van de auteur is niet per se het standpunt van de redactie. Wilt u reageren? Stuur dan een brief (maximaal 200 woorden) naar opinie@nd.nl
Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

10.000 mensen die geloven in een kwaadaardige elite - maar niet iedere complotdenker is een extremist

100.000 mensen geloven in een 'kwaadaardige elite'. Dat is ongekend hoog. De overheid heeft hier voor een deel zelf aan bijgedragen, schrijft politicoloog Amy-Jane Gielen.

Afbeelding

De wolf blijft ons bezig houden: 'Rechtbank neemt risico's voor de overlevingskansen van de wolf'

Onlangs deed de rechtbank Midden-Nederland een opmerkelijke uitspraak met betrekking tot de wolf. Daarmee neemt de rechtbank onterechte risico's, schrijft Kaat Engel, actief binnen het natuurbeschermingsrecht.

Afbeelding

Ik ervaar de rijkdom van gebed om genezing. 'Er wordt gebeden zonder de vraag: En, is het al over?'

Gebed voor genezing heeft een veilige oefenplek nodig, schrijft predikant Sander Ris. 'De geur van zalfolie die in de vorm van een kruisje op mijn voorhoofd wordt gestreken blijft mij nog het meeste bij.'

Afbeelding

Ook een 'Stop-gesprek' met beschuldigde kan helpen om grensoverschrijdend gedrag te stoppen

De aanbevelingen van Mariëtte Hamer houden te weinig rekening met de positie van de beschuldigde, reageren twee experts. Bovendien mist haar instrumentarium een heel handige optie: het Stop-gesprek met een beschuldigde.

Afbeelding

Ben je bereid een plastictoeslag op wegwerpverpak- king te betalen?

Vanaf 1 juli gaan er nieuwe regels in voor wegwerpplastic, met grote gevolgen voor onder andere afhaalrestaurants. Het doel is om het gebruik van wegwerpverpakkingen tegen te gaan en recycling te bevorderen.

Afbeelding

Bouw hoger. 'De tijd dat we iedereen tevreden kunnen houden, is al lang en breed voorbij'

Om te ontsnappen uit de vastgelopen woningmarkt moeten we niet méér bouwen maar hoger. Verhoog bijvoorbeeld bestaande gebouwen. Dat is sneller, efficiënter, goedkoper en schoner, vindt Sipke Meindertsma.