Luister naar

Opinie
Ik ben voor een0.0-carnavalsfeest
Wim Houtman
donderdag 27 februari 2020 om 03:00

1        Carnaval wordt vooral in Zuid-Nederland en Vlaanderen gevierd. Het alternatief van 0.0-evenementen vergroot de attractiviteit, terwijl de laveloze uitbundigheid nu menigeen afschrikt. De tap gaat veelal op vrijdag open en sluit net vóór Aswoensdag.

2        Carnaval is het feest van de spot. De uitdossing van Prins Carnaval herinnert aan de middeleeuwse nar. Fijnzinnige spot neemt gewortelde tradities op de schop – zonder grofheid, karikaturen of racisme. Beneveling door alcohol helpt daarbij niet.

3        Nuchter een feestje bezoeken en er nuchter weer vertrekken, voorkomt ongewenste intimiteiten en vandalisme. En wie in januari meedeed met ‘ikpas’, kent de nadelige gezondheidseffecten van alcohol en dus de pluspunten van een 0.0-carnaval.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

De graandeal met Oekraïne helpt vooral de vee- en voedselindustrie in rijke landen

De voedselovereenkomst tussen Rusland en Oekraïne zou een middel zijn om voedselonzekerheid en honger in de wereld te bestrijden. Dat idee is onjuist, schrijven twee wetenschappers van Wageningen Universiteit.

Afbeelding

We zitten in een ecologische crisis, maar als we onszelf zien als koningen over de natuur is er hoop

Koning Jezus verandert mensen weer in koningen van de schepping: mensen die hart hebben voor dieren, vogels, insecten, planten, en die gericht zijn op hun recht en hun vrede, schrijft Hans Burger.

Afbeelding

Betrek vaders bij kinderwensspreekuur

Veronique Maas (verloskundige en onderzoeker) heeft onderzoek gedaan onder duizend vrouwen met een kinderwens (dat wil zeggen: stellen!) en presenteert een aantal nuttige (of noodzakelijke?!) aanbevelingen in haar proefschrift (ND, 22 november).

Afbeelding

Excuses maken voor slavernij opent oog voor misstanden nu

Dat de overheid excuses wil maken voor ons slavernijverleden is goed en opent hopelijk de ogen voor het heden: misstanden zijn er nog steeds, ziet hoogleraar Henk de Vries.

Afbeelding

In de kerk zit tussen betreuren en breken een harde return. ‘De kerk scheuren is zonde’

In christelijk Nederland ligt de lat om elkaar kerkelijk los te laten veel te laag, vindt dominee Gert Treurniet. Hij richt zich tot bezwaarden in eigen kring die aangeven niet mee te kunnen in een kerkelijke hereniging.

Afbeelding

Misbruik, uitbuiting, verminderde hechting: pak de schadelijke praktijken in weeshuizen nu eens écht aan

Misbruik, uitbuiting, verminderde hechting: deze problematiek komt nog steeds voor in weeshuizen die gerund worden door Europese stichtingen. Hoog tijd om dit aan te pakken, schrijft Tessa Teurlings van Red een Kind.