Luister naar

Tijd voor veertig dagen geen druppel

Opinie
Zo af en toe een glas wijn of een borrel moet kunnen. Maar het drinken van alcohol is zó normaal geworden, dat het tijd wordt voor bezinning.
woensdag 26 februari 2020 om 03:00
Manon Vanderkaa
Manon Vanderkaa beeld

Na carnaval, waarbij even alle remmen los mochten, breekt vandaag, op Aswoensdag, de veertigdagentijd aan. Een tijd van bezinning en van minderen, ontstaan uit de katholieke traditie, maar inmiddels ook daarbuiten breed bekend. De vastentijd roept op even stil te staan bij alle dagelijkse dingen. Zoals je eet- en drinkgewoonten. En vasten is niet ouderwets, tegenwoordig is het helemaal hip. Nu wordt zelfs door het hele jaar heen gevast. Zover ga ik niet, maar met de oproep veertig dagen geen alcohol te gebruiken, nodigen we uit mee te doen aan een periode van bezinning. Een periode die tot inzichten kan leiden, juist door na te denken over dingen die vaak een gewoonte zijn. Uit onderzoek blijkt dat senioren, vaker dan andere leeftijdsgroepen, regelmatig drinken. Waar je eerst alleen op zaterdag een fles wijn opentrok, gebeurt dat nu alle dagen. Juist in het drinken uit gewoonte schuilt een bepaald gevaar. Want hoe weet je dat je nog zonder kunt en welke invloed het op je heeft? De beste manier om dat te ervaren is door een periode geen alcohol te gebruiken. Ga de uitdaging aan en u zult in veertig dagen het verschil merken. Deelnemers voelen zich energieker, vallen af en slapen beter. Misschien bevalt geen druppel wel zo goed, dat die veertig dagen tachtig dagen worden, of zelfs meer. Ik doe nu voor de zesde keer mee met onze actie. Ook ik laat alcohol links liggen, al moet ik eerlijk zeggen dat dit mij niet veel moeite kost. Voor mij is het veel moeilijker om niet te snoepen. Als groot chocoladeliefhebber ga ik daar in de vastentijd proberen vanaf te blijven. En misschien wilt u wel veertig dagen de sigaretten links laten liggen of geen televisie kijken.

Waar u ook voor kiest, zie ’veertig dagen geen druppel’ als een testcase voor uw ongezondere gewoonten. Want uiteindelijk gaat het vooral om de vraag: is de slechte gewoonte u de baas, of bent u de slechte gewoonte de baas?

Zomaar veertig dagen met iets stoppen kan echt moeilijk zijn, weet ik uit ervaring. Daarom doe ik het samen met anderen. Door aan anderen te vertellen dat je vast, ontstaan dikwijls mooie gesprekken. Ook dat leidt tot bezinning. Dat neem je mee in die veertig dagen. Maar ook daarna. Veertig dagen geen druppel maken mij een bewuster mens. En hopelijk ook wat gezonder. Wat bezinning al niet kan doen. Doet u mee? <

Dit is een opiniebijdrage. De mening van de auteur is niet per se het standpunt van de redactie. Wilt u reageren? Stuur dan een brief (maximaal 200 woorden) naar opinie@nd.nl
Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Integreer en stimuleer vrijwilligerswerk via de school. 'Jongeren hebben het te druk met studie'

Om jongeren te stimuleren en ruimte te bieden tot het doen van vrijwilligerswerk, is het verstandig dat scholen dit integreren in hun lessen maatschappijleer, betoogt student Shady Morsi.

Afbeelding

Nederland is dringend toe aan een wedergeboren CDA. 'Zeg het coalitieakkoord op'

Er zijn drastische keuzes nodig om het CDA weer tot een aantrekkelijke, brede en op het christelijke geloof georiënteerde partij te maken, vindt de Aramese voorman Johny Messo.

Afbeelding

Onderzoek de relatie tussen neergang christelijke politiek en sommige van de huidige problemen eens

Elke historicus erkent het recht en het positieve resultaat van de christelijke politiek, betoogt Gerrit Schutte, zelf emeritus hoogleraar van de geschiedenis van het Nederlandse protestantisme.

Afbeelding

Een probleem níet oplossen, ook dat kan beleid zijn. Zo gaat Amerika met de torenhoge staatsschuld om

Niet over alles in de VS bestaan grote politieke tegenstellingen. Zo wordt de enorme staatsschuld al jaren niet aangepakt, evenmin als de hoge kosten van de ‘verzorgingsstaat’, ziet amerikanist Matthijs Tieleman.

Afbeelding

Kerkfusie biedt een unieke kans om recht te doen aan eenheid van de Geest

Vergeleken met de centrale positie van de Heer Jezus hebben kerkelijke structuren, geloofstradities en geschriften relatieve betekenis, betoogt Ton Verleg. Dat besef kan verontrusten verder helpen bij een kerkfusie.

Afbeelding

Bram van de Beek: 'In de wereld die ons wacht, zal het een zegen zijn dat er een kerk is'

Theoloog Bram van de Beek is pessimistisch over waar het heen gaat met de wereld. Tegelijk denkt hij dat de kerk daardoor alleen maar belangrijker wordt, als een plek van vrede, een plaats waar mensen thuis kunnen zijn.