Luister naar

Tijd voor veertig dagen geen druppel

Opinie
Zo af en toe een glas wijn of een borrel moet kunnen. Maar het drinken van alcohol is zó normaal geworden, dat het tijd wordt voor bezinning.
woensdag 26 februari 2020 om 03:00
Manon Vanderkaa
Manon Vanderkaa beeld

Na carnaval, waarbij even alle remmen los mochten, breekt vandaag, op Aswoensdag, de veertigdagentijd aan. Een tijd van bezinning en van minderen, ontstaan uit de katholieke traditie, maar inmiddels ook daarbuiten breed bekend. De vastentijd roept op even stil te staan bij alle dagelijkse dingen. Zoals je eet- en drinkgewoonten. En vasten is niet ouderwets, tegenwoordig is het helemaal hip. Nu wordt zelfs door het hele jaar heen gevast. Zover ga ik niet, maar met de oproep veertig dagen geen alcohol te gebruiken, nodigen we uit mee te doen aan een periode van bezinning. Een periode die tot inzichten kan leiden, juist door na te denken over dingen die vaak een gewoonte zijn. Uit onderzoek blijkt dat senioren, vaker dan andere leeftijdsgroepen, regelmatig drinken. Waar je eerst alleen op zaterdag een fles wijn opentrok, gebeurt dat nu alle dagen. Juist in het drinken uit gewoonte schuilt een bepaald gevaar. Want hoe weet je dat je nog zonder kunt en welke invloed het op je heeft? De beste manier om dat te ervaren is door een periode geen alcohol te gebruiken. Ga de uitdaging aan en u zult in veertig dagen het verschil merken. Deelnemers voelen zich energieker, vallen af en slapen beter. Misschien bevalt geen druppel wel zo goed, dat die veertig dagen tachtig dagen worden, of zelfs meer. Ik doe nu voor de zesde keer mee met onze actie. Ook ik laat alcohol links liggen, al moet ik eerlijk zeggen dat dit mij niet veel moeite kost. Voor mij is het veel moeilijker om niet te snoepen. Als groot chocoladeliefhebber ga ik daar in de vastentijd proberen vanaf te blijven. En misschien wilt u wel veertig dagen de sigaretten links laten liggen of geen televisie kijken.

Waar u ook voor kiest, zie ’veertig dagen geen druppel’ als een testcase voor uw ongezondere gewoonten. Want uiteindelijk gaat het vooral om de vraag: is de slechte gewoonte u de baas, of bent u de slechte gewoonte de baas?

Zomaar veertig dagen met iets stoppen kan echt moeilijk zijn, weet ik uit ervaring. Daarom doe ik het samen met anderen. Door aan anderen te vertellen dat je vast, ontstaan dikwijls mooie gesprekken. Ook dat leidt tot bezinning. Dat neem je mee in die veertig dagen. Maar ook daarna. Veertig dagen geen druppel maken mij een bewuster mens. En hopelijk ook wat gezonder. Wat bezinning al niet kan doen. Doet u mee? <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

De graandeal met Oekraïne helpt vooral de vee- en voedselindustrie in rijke landen

De voedselovereenkomst tussen Rusland en Oekraïne zou een middel zijn om voedselonzekerheid en honger in de wereld te bestrijden. Dat idee is onjuist, schrijven twee wetenschappers van Wageningen Universiteit.

Afbeelding

We zitten in een ecologische crisis, maar als we onszelf zien als koningen over de natuur is er hoop

Koning Jezus verandert mensen weer in koningen van de schepping: mensen die hart hebben voor dieren, vogels, insecten, planten, en die gericht zijn op hun recht en hun vrede, schrijft Hans Burger.

Afbeelding

Betrek vaders bij kinderwensspreekuur

Veronique Maas (verloskundige en onderzoeker) heeft onderzoek gedaan onder duizend vrouwen met een kinderwens (dat wil zeggen: stellen!) en presenteert een aantal nuttige (of noodzakelijke?!) aanbevelingen in haar proefschrift (ND, 22 november).

Afbeelding

Excuses maken voor slavernij opent oog voor misstanden nu

Dat de overheid excuses wil maken voor ons slavernijverleden is goed en opent hopelijk de ogen voor het heden: misstanden zijn er nog steeds, ziet hoogleraar Henk de Vries.

Afbeelding

In de kerk zit tussen betreuren en breken een harde return. ‘De kerk scheuren is zonde’

In christelijk Nederland ligt de lat om elkaar kerkelijk los te laten veel te laag, vindt dominee Gert Treurniet. Hij richt zich tot bezwaarden in eigen kring die aangeven niet mee te kunnen in een kerkelijke hereniging.

Afbeelding

Misbruik, uitbuiting, verminderde hechting: pak de schadelijke praktijken in weeshuizen nu eens écht aan

Misbruik, uitbuiting, verminderde hechting: deze problematiek komt nog steeds voor in weeshuizen die gerund worden door Europese stichtingen. Hoog tijd om dit aan te pakken, schrijft Tessa Teurlings van Red een Kind.