Luister naar

Het commentaar van Christianity Today: Deze president is moreel de weg kwijt

Opinie
Twintig jaar geleden was er een president die liet zien wat hij moreel waard was. Dat moeten we nu weer durven vaststellen.
maandag 23 december 2019 om 16:37 aangepast 19:10
President Donald Trump tijdens een toespraak afgelopen zaterdag. Aan welke kant je politiek ook staat, de feiten zijn onomstotelijk: de president heeft zijn ambt gebruikt voor eigen politiek gewin.
President Donald Trump tijdens een toespraak afgelopen zaterdag. Aan welke kant je politiek ook staat, de feiten zijn onomstotelijk: de president heeft zijn ambt gebruikt voor eigen politiek gewin. Foto: beeld afp / Nicholas Kamm

De impeachment van Donald Trump is een betekenisvol moment in het verhaal van ons land. Het vraagt om een commentaar.

De typische Christianity Today-benadering is om boven de partijen te blijven, zodat christenen van uiteenlopende politieke overtuiging zich kunnen laten horen in het publieke debat. Zo moedigen we alle christenen aan vanuit hun eigen overtuiging recht en gerechtigheid na te streven en hun politieke tegenstander ruimhartig te bejegenen.

Maar van tijd tot tijd achten we het geboden politiek stelling te nemen - met overtuiging en in liefde, zoals Billy Graham, de oprichter van Christianity Today, ons voorhield. We hebben onze president lief en we bidden voor hem, zoals we de leiders - en de gewone burgers - aan beide zijden van de politieke scheidslijn liefhebben en voor hen bidden.

geur van partijpolitiek

Laten we dit onze president nageven: de Democraten hebben het vanaf dag één op hem gemunt, dus aan vrijwel alles wat zij doen zit een geur van partijpolitiek. Vandaar dat velen in deze impeachmentprocedure niet alleen de motieven, maar ook de feiten wantrouwen. Maar de feiten in dit geval zijn onomstotelijk. De president van de Verenigde Staten heeft geprobeerd zijn politieke macht te gebruiken om een buitenlandse leider zover te krijgen een van zijn (Trumps) politieke tegenstanders dwars te zitten en zwart te maken. Dat is niet alleen in strijd met de Grondwet, belangrijker nog: het is verregaand immoreel.

Dat de meeste mensen er toch niet geschokt door zijn, komt doordat deze president het begrip ‘moreel handelen’ ondergeschikt heeft gemaakt in zijn beleid. Hij heeft een aantal mensen ingehuurd en ook weer ontslagen die nu veroordeelde misdadigers zijn. Hij heeft zelf bekend dat hij immoreel heeft gehandeld in zaken en in zijn omgang met vrouwen en daar is hij trots op. Zijn Twitter-tijdlijn alleen al - met z’n voortdurende stroom van verdraaiingen, leugens en lasterpraat - is het toonbeeld van iemand die moreel de weg kwijt en in de war is.

De evangelicals die Trump steunen, wijzen op zijn benoemingen in het Hooggerechtshof, zijn opkomen voor godsdienstvrijheid, zijn economisch beleid - onder meer - als redenen om hem te blijven steunen. Voor ons hebben de impeachment-hoorzittingen zwart op aangetoond dat president Trump ziin gezag heeft misbruikt voor persoonlijk gewin en zijn eed op de grondwet heeft geschonden. De morele tekorten van de president zijn in het volle licht gebracht. Dat is schadelijk voor het ambt van president, voor de goede naam van ons land en voor het moreel en de toekomst van ons volk. Geen van de positieve kanten van de president weegt daar tegenop.

Dit type bezorgdheid is niet nieuw voor CT. In 1998 schreven we:

‘Het feit dat de president niet de waarheid spreekt -.zelfs niet onder druk - is een scheur in het weefsel van onze natie. Dit is geen privé-aangelegenheid. Want samenleven is gebaseerd op verondersteld vertrouwen: dat de melk in de winkel zuiver is, dat je je geld bij de bank kunt opnemen, dat je oppas, de brandweer, de dominee allemaal hun best zullen doen. En weliswaar zijn politici berucht om het breken van verkiezingsbeloften, maar eenmaal in een politiek ambt, hebben zij een fundamentele plicht om ons vertrouwen in hen waar te maken en de wet na te leven. (...) Onsmakelijke transacties en immoreel handelen van de president en zijn naaste medewerkers maken deze regering moreel onbekwaam om te leiden.’

Helaas zijn die woorden die twintig jaar geleden voor Bill Clinton opgingen, bijna volledig van toepassing op onze huidige president. Of Donald Trump uit zijn ambt moet worden gezet door de Senaat of volgend jaar door de kiezers - dat is een zaak van zorgvuldige afweging. Dát hij moet worden afgezet, is - geloven wij - geen zaal van partijpolitieke trouw, maar van trouw aan de Schepper van de tien geboden.

christelijk getuigenis

Tegen de vele evangelicals die Trump blijven steunen, zouden we dit willen zeggen: herinner uzelf wie u bent en wie u dient. Bedenk wat voor invloed uw rechtvaardiging van Donald Trump heeft op uw getuigenis van uw Heer en Heiland. Bedenk wat een ongelovige wereld zal zeggen als u het immorele spreken en handelen van Trump blijft wegwuiven ter wille van politiek gewin. Als we nu niet de koers wenden, wie zal dan de komende tientallen jaren nog serieus nemen wat we zeggen over recht en gerechtigheid?

We hebben ons oordeel over Donald Trump nu al een aantal jaren opgeschort. Daar hebben we kritiek op gekregen. Maar als je over iemands gedrag wilt oordelen, moet je beginnen met liefde en geduld. Daarom hebben we ons best gedaan om de evangelicals die Trump steunen, recht te doen en hun gezichtspunt en hun politieke keuzes te begrijpen.

Maar om een oud cliché te gebruiken: het is tijd om het beestje bij de naam te noemen. Hoe vaak we ook de winnende hand hebben in dit politieke pokerspel, we spelen met een heel deck vol groteske immoraliteit en ethische incompetentie. En net als we denken dat het tijd is om al onze fiches naar het midden van de tafel te schuiven, is het spel ineens afgelopen en zijn we alles kwijt - de goede naam van het evangelische geloof en wat de wereld van het evangelie begrijpt. En een natie en een bevolking van wie het welzijn ons aan het hart gaat. <

Dit is een opiniebijdrage. De mening van de auteur is niet per se het standpunt van de redactie. Wilt u reageren? Stuur dan een brief (maximaal 200 woorden) naar opinie@nd.nl
Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Bij christelijke organisaties lopen geloof en werk soms op een ongezonde manier door elkaar.

Werken bij christelijke organisatie valt soms tegen: zalvende woorden maar onrecht blijft bestaan

Het Nederlands Dagblad besteedde aandacht aan manipulatie, machtsmisbruik in de evangelische wereld. Maar het probleem speelt ook bij andere christelijke organisaties, schrijft Ineke Evink van vakorganisatie CGMV.

Mark Rutte, Geert Wilders en Sigrid Kaag. We hebben deze drie soorten politici nodig. Sterker, we zijn zélf van dit soort types en gedragen ons er naar.

We zijn saai, moralist en boos. En zo zijn ook onze politici. Daarom kunnen ze lastig samenwerken

Wij Nederlanders lijken op Rutte, Kaag en Wilders. Frank van den Heuvel laat zien hoe het karakter van iedere Nederlander bij een van deze drie politici past.

Stel dat ‘doe dit, tot Mijn gedachtenis’ al begint op het land? Dat is dus niet: onderwerp de grond aan een regime van uitputting, tot Mijn gedachtenis.

Avondmaal en eucharistie beginnen in de grond, waar het krioelt van torren en wormen

Jezus zegt niet: spuit gif op de vrucht en het blad en dood in het voorbijgaan alles er omheen, tot Mijn gedachtenis. Theoloog en boer in opleiding Elsa Eikema stelt prikkelende vragen bij ons avondmaal.

Afbeelding

Hoe het lijntje tussen de Nederlandse Gereformeerde Kerken en Israël hersteld kan worden

De Nederlandse Gereformeerde Kerken knipten het 'officiële lijntje' met Israël door, maar zoeken tegelijkertijd naar een manier om toch verbondenheid te tonen. Lieddichter Ria Borkent doet een voorstel.

Behandeling in de gesloten jeugdzorg heeft geen enkele kans van slagen zolang het aan echte nabijheid van hulpverleners ontbreekt.

Staatssecretaris Van Ooijen en Kamerleden, zet jullie boosheid over gesloten jeugdzorg om in actie

Hoe kan het dat staatssecretaris Van Ooijen (VWS) zegt dat de gesloten jeugdzorg misschien maar wat langer open moet blijven? Maak liever meer vaart om goede alternatieven te vinden, betoogt Margot Ende-van den Broek.

De Duitse bondskanselier Scholz staat onder druk: welke wapens gaat hij Oekraïne leveren?

Bondskanselier Scholtz kan een andere keus maken en zo een moreel belangrijke daad verrichten

Komende paasdagen vinden in Duitse steden vredesdemonstraties plaats. De leuze is: ‘Nooit weer oorlog is nú’. Want nú wordt besloten welke wapens Duitsland aan Oekraïne levert. Hans Ester legt uit hoe gevoelig dat ligt.