Luister naar

Auti-klassen zijn geen overbodige luxe

Nieuws
Docent Paul Cuijpers pleit in het ND van 11 oktober tegen aparte klassen voor autisten, zogenaamde structuurklassen. Zijn op zich lovenswaardige motivering, de autistische leerling niet onnodig brandmerken en isoleren, raakt echter kant nog wal.
Aaldert Prinsvader van twee autistisc..
dinsdag 14 oktober 2014 om 08:59
Auti-klassen zijn geen overbodige luxe
Auti-klassen zijn geen overbodige luxe

Het betoog lijkt ingegeven door de angst dat dit de onderwijsvernieuwing zou afremmen. Ik wil als ervaringsdeskundige een tegengeluid laten horen. Twee van onze vier kinderen hebben de diagnose Autisme Spectrum Syndroom, ASS, en hebben enige tijd in het reguliere onderwijs gezeten. Ondanks hun ruim boven het gemiddelde uitstekende intelligentie, hebben ze het daar niet gered, en zijn we noodgedwongen overgeschakeld naar auti-onderwijs.

onzekerheid

Dat kinderen zich verbazingwekkend snel kunnen aanpassen aan nieuwe situaties en goed kunnen omgaan met diversiteit, geldt wel voor de doorsnee leerling, maar niet voor de auti-leerling. Het tijdens een traject aanpassen van afspraken is, mits goed uitgelegd en gemotiveerd, voor de meeste jongeren geen probleem.

Dit is voor een auti-leerling wel het geval en leidt niet zelden tot paniek. Het verschilt van persoon tot persoon hoe die angst vervolgens gekanaliseerd wordt. Maar het is allerminst geruststellend als je van de school een telefoontje krijgt dat je zoon is weggelopen na een in zijn ogen oneerlijke beslissing van de leerkracht. Gelukkig zocht hij de veilige thuisomgeving op en duurde onze verlammende onzekerheid over zijn situatie niet al te lang.

actief

Bovendien moeten we geen schrik hebben dat we de kinderen brandmerken als ze kiezen voor deze structuurklassen. De meeste van deze jongeren zouden liefst onderdeel zijn van de gewone schoolpopulatie. Maar vroeg of laat komen ze er achter dat dit voor hen te hoog gegrepen is, en niet zelden worden ze er door hun afwijkend gedrag of opmerkingen snel uitgepikt als favoriete pestobject. De emotionele schade die ze hierdoor oplopen kan een sterke invloed hebben op de rest van hun leven.

Door noodgedwongen uiteindelijk te kiezen voor auti-vriendelijk middelbaar onderwijs heeft onze oudste zoon, weliswaar met de financiële steun van een rugzakje zonder haperingen een professionele bachelor behaald en was hij vrij snel actief in het reguliere arbeidscircuit. Ik heb sterke twijfels of hij even ver gekomen zou zijn zonder de extra ondersteuning in het middelbaar onderwijs.

effectief

Het aanbieden van structuurklassen is volgens mij het beste van twee werelden. In de speciale klassen heeft de jongere de broodnodige veilige omgeving om te leren en zich te ontwikkelen. Door deze in te richten in normale scholen, vindt dit onderwijs niet plaats op een eiland en houden de auti-leerlingen voeling met de normale wereld. Dit contact zal door de meeste van deze bijzondere jongeren ervaren worden als een bijna overweldigende stroom van prikkelingen. Door hen in normale klassen te steken, waar niet alles voorspelbaar is, is er een grote kans op overprikkeling, waardoor ze blokkeren en de leerstof niet in zich kunnen opnemen.

Structuurklassen zijn daarom geen achteruitgang of rem op de onderwijsvernieuwing, maar juist een vooruitgang, waarvan ik als deze klassen ook effectief bieden wat wordt beloofd hoge verwachtingen heb.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Bij christelijke organisaties lopen geloof en werk soms op een ongezonde manier door elkaar.

Werken bij christelijke organisatie valt soms tegen: zalvende woorden maar onrecht blijft bestaan

Het Nederlands Dagblad besteedde aandacht aan manipulatie, machtsmisbruik in de evangelische wereld. Maar het probleem speelt ook bij andere christelijke organisaties, schrijft Ineke Evink van vakorganisatie CGMV.

Mark Rutte, Geert Wilders en Sigrid Kaag. We hebben deze drie soorten politici nodig. Sterker, we zijn zélf van dit soort types en gedragen ons er naar.

We zijn saai, moralist en boos. En zo zijn ook onze politici. Daarom kunnen ze lastig samenwerken

Wij Nederlanders lijken op Rutte, Kaag en Wilders. Frank van den Heuvel laat zien hoe het karakter van iedere Nederlander bij een van deze drie politici past.

Stel dat ‘doe dit, tot Mijn gedachtenis’ al begint op het land? Dat is dus niet: onderwerp de grond aan een regime van uitputting, tot Mijn gedachtenis.

Avondmaal en eucharistie beginnen in de grond, waar het krioelt van torren en wormen

Jezus zegt niet: spuit gif op de vrucht en het blad en dood in het voorbijgaan alles er omheen, tot Mijn gedachtenis. Theoloog en boer in opleiding Elsa Eikema stelt prikkelende vragen bij ons avondmaal.

Afbeelding

Hoe het lijntje tussen de Nederlandse Gereformeerde Kerken en Israël hersteld kan worden

De Nederlandse Gereformeerde Kerken knipten het 'officiële lijntje' met Israël door, maar zoeken tegelijkertijd naar een manier om toch verbondenheid te tonen. Lieddichter Ria Borkent doet een voorstel.

Behandeling in de gesloten jeugdzorg heeft geen enkele kans van slagen zolang het aan echte nabijheid van hulpverleners ontbreekt.

Staatssecretaris Van Ooijen en Kamerleden, zet jullie boosheid over gesloten jeugdzorg om in actie

Hoe kan het dat staatssecretaris Van Ooijen (VWS) zegt dat de gesloten jeugdzorg misschien maar wat langer open moet blijven? Maak liever meer vaart om goede alternatieven te vinden, betoogt Margot Ende-van den Broek.

De Duitse bondskanselier Scholz staat onder druk: welke wapens gaat hij Oekraïne leveren?

Bondskanselier Scholtz kan een andere keus maken en zo een moreel belangrijke daad verrichten

Komende paasdagen vinden in Duitse steden vredesdemonstraties plaats. De leuze is: ‘Nooit weer oorlog is nú’. Want nú wordt besloten welke wapens Duitsland aan Oekraïne levert. Hans Ester legt uit hoe gevoelig dat ligt.