Luister naar

Nieuwe epidemie houdt ons uit de slaap

Nieuws
We krijgen twintig keer zoveel informatie te verwerken als twintig jaar geleden. Leve het recht op niet-weten.
Bertho Nieboergynaecoloog schrijver
maandag 25 augustus 2014 om 10:51
Nieuwe epidemie houdt ons uit de slaap
Nieuwe epidemie houdt ons uit de slaap

Infobesitas, gedefinieerd als een continue honger naar informatie met de onderliggende angst om dingen te missen (Fear of Missing Out, FOMO), is een aandoening die zichtbaar toeneemt in de samenleving.

Met name bij jongeren is er sprake van een forse toename; kinderartsen behandelen steeds vaker pubers met slaaptekort door hun FOMO en deelname aan Whatsapp-groepen die vaak s nachts doorgaan. Ook het percentage mensen dat moeite heeft zich gedurende langere tijd op één taak te concentreren lijkt gestaag toe te nemen.

twintig keer

We krijgen gemiddeld twintig keer zoveel informatie te verwerken als twintig jaar geleden en onze hersenen lijken daarbij ook te veranderen, zoals onder andere betoogd in de bestseller The Shallows What the Internet is doing to our brains van Nicholas Carr. In sommige kringen ben je bovendien hopeloos ouderwets als je op momenten van nationale saamhorigheid, zoals op donderdag 17 juli met vlucht MH17, gewoon naar Nederland 1 kijkt zonder daarnaast op een tweede scherm een liveblog of de timeline van Twitter te volgen.

Fotos van de rampplek, lichamen van slachtoffers alsmede opengeslagen paspoorten waarin namen duidelijk te lezen waren, nabestaanden met hun jas over het hoofd geslagen: het kwam allemaal voorbij die bewuste donderdagavond.

Verschillende media worstelen met hun mate van informatievoorziening; dit bleek recentelijk nog rond de toelichting die verschillende nieuwsbronnen gaven waarom ze wel of niet bepaalde details rond de zelfdoding van acteur Robin Williams hadden gepubliceerd.

taalbarrière

De infobesitas-epidemie is ook aan mij niet voorbijgegaan. Lange tijd nam ik via zo veel mogelijk kanalen nieuwsfeiten tot me, en ik beken dat ik het voorlezen aan mijn kinderen weleens ingekort heb om het openingsitem van het Journaal niet te hoeven missen. Een en ander kwam tot een hoogtepunt toen ik in 2011 Nieuwskenner van het Jaar werd op Radio 1. De vraag welke levensvreugde het je brengt als je weet in welke Londense wijk de rellen destijds begonnen, verdwijnt gemakkelijk naar de achtergrond.

De recente vakantietijd leende zich goed voor het observeren van lotgenoten; zo waren er campinggasten die dagelijks vanaf het Franse platteland in de auto stapten naar de dichtstbijzijnde plek met wifi om de krant binnen te halen op hun tablet.

Afkickverschijnselen onder fervente gebruikers van sociale media waren ook bepaald geen zeldzaamheid (de term digitaal detoxen viel in dit kader) en sommigen waagden zich ondanks de evidente taalbarrière zelfs aan een Franse krant, om toch maar iets mee te krijgen.

recht op niet-weten

In de medische wereld bestaat er zoiets als het recht op het niet-weten; dit is wettelijk vastgelegd in de Wet op de geneeskundige behandelovereenkomst. Dit kan dan gaan om iemand die zich, ondanks diverse familieleden met borstkanker, niet laat testen op dragerschap van een borstkankergen. Of iemand kan ervoor kiezen geen MRI-scans meer te willen om de uitgebreidheid van zijn of haar kanker in kaart te brengen. Dit recht op het niet willen weten laat zich ook vertalen naar de nieuwsgaring.

Zo zijn er velen die steevast de buitenlandpaginas van de krant overslaan of berichten waarin oorlogsverslagen worden gegeven. Ik hoef al die ellende niet te zien, of Voor mij even geen Gaza meer zijn veelgehoorde excuses. Deze mensen hebben zich blijkbaar gerealiseerd dat sommige nieuwsberichten hun geen meerwaarde of toename van levensgeluk bieden. Is dat egocentrisch of zijn deze mensen dan per definitie minder met het wereldleed begaan? Mijns inziens niet per se.

In de geneeskunde staat het recht op het niet-weten soms haaks op de plicht van de arts om informatie te verstrekken. Deze controverse zien we ook tussen producenten en consumenten van nieuws; dat we het van beide kanten gezond moeten houden is evident.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Opmerkelijk was dat kardinaal Eijk zo vol vuur preekte dat mensen soms spontaan ‘amen’ riepen. Dat is iets dat wij niet gewend zijn.

Kardinaal Wim Eijk heeft gewoon gelijk als hij zich tegen de lhbt+-lobby keert

Kardinaal Wim Eijk kreeg in de media veel kritiek toen hij sprak over ‘een publieke opinie die vreemde ideeën opdringt’. Maar in de zaal waar hij sprak, hoorde Andre van Aarle mensen spontaan ‘amen’ roepen.

Een scheiding heeft een negatieve invloed op de ontwikkeling van een kind als het de helft van zijn bestaan moet ontkennen en bijvoorbeeld bij papa niet op een positieve manier over mama mag praten.

Kinderombudsman Margrite Kalverboer: 'Gescheiden ouders, dit kun je doen voor je kind'

Als je ouders gescheiden zijn, moet je bij je moeder ook positief kunnen zijn over je vader. En als je bij je vader bent geldt hetzelfde richting je moeder. Daar heb je als kind recht op, stelt de Kinderombudsman.

Afbeelding

Schrappen van eigen risico in de zorg is nog moeilijker dan een nexit of asielstop

Als de PVV nog iets wil overhouden van het programma waarmee populistische kiezers een rad voor ogen is gedraaid, zal het volgens Peter de Waard de afschaffing van het eigen risico in de ziektekostenverzekering zijn.

'Als ik op zondag naar de mis ga dan ben ik als 53-jarige haast de jongste bij ons in de kerk.'

Hoe houd je jongeren in de kerk? 'Ten diepste ligt het niet in onze handen'

Veel kerken hebben te maken met jongeren die afhaken. Hoe kunnen ze daar het beste mee omgaan? Acht lezers reageren. 'Kerkenraadsleden hebben zelf geen idee waarom hun kinderen of kleinkinderen niet meer komen.'

Mensen met een beperking moeten naar het zwembad gaan, zelf organiseren en betalen. De kloof met de gewone maatschappij wordt hierdoor groter, want veel mensen met een lichte verstandelijke beperking hebben weinig geld te besteden of hebben begeleiding nodig in het zwembad.

Betaal het zwembad voor mensen met een beperking. Dat heeft grote invloed en levert geld op

Zet geld dat is bedoeld voor gespecialiseerde behandeling ook in om mensen te laten meedoen in de maatschappij. Daar is het niet voor bedoeld, maar iedereen wordt er volgens Inger Hoek uiteindelijk beter van.

In de rubriek 'Van de redactie' schrijft een lid van de hoofdredactie over de journalistieke keuzes van het Nederlands Dagblad.

Waarom we een podcast over scheiden maakten - en waarom die podcast echtscheiding niet normaliseert

De ND-podcast Gebroken Gelofte probeert echtscheiding in christelijk Nederland beter bespreekbaar te maken. En dat is wat anders dan echtscheiding normaliseren.