Korfbal wil meer gaan verrassen

Nieuws
ROTTERDAM - Korfbal moet aantrekkelijker, sneller, maar vooral onvoorspelbaarder worden om van het suffe imago af te komen. Dat zegt korfbalbondscoach Jan Sjouke van den Bos
anp
maandag 31 december 2007 om 07:46

Strakke shirtjes, tweepunters en verdedigd schieten. Dat is de toekomst van het korfbal als het aan hem ligt. Daarom experimenteert de korfbalbond constant met nieuwe regels: voor het plezier van eigen spelers, maar ook om meer publiek te trekken.

De Korfbal Challenge, het internationale toernooi in Rotterdam tijdens de kerstperiode, is daar de ideale gelegenheid voor. Inmiddels is een aantal experimenten, zoals de kunststof mand, de schotklok en de vrijebalcirkel ook daadwerkelijk ingevoerd in de competitie.

Dit jaar is de tweepunter het novum. Geschoten buiten een straal van acht meter van de korf telt een doelpunt voor twee in plaats van één. Het moet leiden tot meer één-tegen-één acties en een grilliger scoreverloop; gaten zijn sneller gedicht. Voor een evaluatie is het nog te vroeg, vertelde Van den Bos donderdag in het Topsportcentrum Rotterdam.

Gevraagd naar nieuwe ideeën voor volgend jaar kon de bondscoach zijn enthousiasme nauwelijks verbergen. Van den Bos heeft nog een hele plank vol met ,,experimentjes'' om de van oudsher opvoedkundig verantwoorde sport wat volwassener te maken.

Beschermd balbezit bijvoorbeeld. ,,Daar moeten we ook maar eens vanaf,,', aldus Van den Bos. ,,Het mag allemaal wel wat fysieker. Als de bal bijvoorbeeld op één hand ligt, zou je hem van mij eraf mogen tikken. En in plaats van niet lopen met de bal, een pas invoeren. Dan wordt het allemaal wat meer onvoorspelbaar.''

Bang dat korfbal zijn identiteit verliest en te veel op andere sporten gaat lijken, is de bond niet. ,,We hebben onze identiteit in een aantal regels vastgelegd. Die zijn onaantastbaar'', vertelde topsportcoördinator Kees Rodenburg, die toegaf dat hij Van den Bos wel eens moet afremmen.

Beschermd zijn bijvoorbeeld de korf die 360 graden rond bereikbaar moet zijn en het gemengde man-vrouw-karakter van de sport.

Sexy

Maar ook het oer-Hollandse korfbal moet met de tijd mee, beaamde Rodenburg. Dus mag het ook allemaal best wel wat sexier, vindt Van den Bos. ,,Vreselijk vond ik het dat Raymann tijdens het sportgala korfbal belachelijk maakte en zei dat het niet sexy is. Maar hij heeft wel gelijk. Die shirts moeten allemaal wat strakker, getailleerd, ook voor de mannen. Ik weet dat die vormloze voetbalshirts goedkoper zijn, maar het is echt geen gezicht.''

De tweepunter, het nieuwste korfbalexperiment, blijkt voorlopig vooral een mannending te zijn. Tijdens de wedstrijd PKC-Nic. (32-26) donderdag op de internationale Korfbal Challenge in Rotterdam scoorden maar twee PKC-speelsters van buiten de 8 metercirkel. De rest van de vijftien tweepunters kwam uit mannenhanden.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Loopt Hugo de Jonge met zijn ambitieuze plannen te ver voor de bouwtroepen uit?

Eindelijk weer een bewindspersoon voor wonen die ambitieus is en niet aarzelt in te grijpen. Maar houdt Hugo de Jonge de uitvoerbaarheid van zijn plannen wel in de gaten, vraagt Marnix Norder zich af.

Afbeelding

Moeten we God aanspreken als vader of als moeder?

Meer dan ooit zetten mensen vraagtekens bij ‘gegenderd’ taalgebruik. Er is alle reden om God aan te spreken als vader. Maar ook de benaming ‘moeder’ is bijbels, beschrijft theoloog Pieter Dirk Dekker.

Afbeelding

Naar een gezamenlijke, Europese asielopvang

Het wordt tijd dat Europese landen asielopvang gezamenlijk gaan aanpakken. Bijvoorbeeld door te werken met een centraal aanmeldcentrum.

Afbeelding

Vrijhandel is geen modern kolonialisme. Het is juist wereldwijde samenwerking

Onderschat de invloed van internationale handel met niet-westerse landen met een laag inkomen niet. Het leidt er tot stijging van kennis en inkomen, stelt internationaal ondernemer Robert van den Heuvel.

Afbeelding

Uit angst om leerlingen te kwetsen spreekt de leraar zich niet altijd uit

De druk op leerkrachten om álle leerlingen altijd tegemoet te komen, onder het mom van veiligheid, leidt tot schimmige praktijken. Dat komt het onderwijs niet ten goede, schrijft kenner van het onderwijs Jos van Remundt.

Afbeelding

Moet Dierendag gevierd worden? ‘Het is een uitvinding van commerciële partijen’

Dinsdag is het Werelddierendag. Ook is het de gedenkdag van Sint Franciscus van Assisi. Vier jij dierendag? En wat betekenen dieren voor jou? Ons lezerspanel reageert.