Luister naar

'Milieuvriendelijke' alternatieven? Ik hou het voorlopig bij glyfosaat

Nieuws
‘Milieuvriendelijk alternatief’? Ik hou het voorlopig maar gewoon bij glyfosaat.
Jan Breman
vrijdag 19 januari 2018 om 03:00

Het artikel over het onkruidbestrijdingsmiddel Roundup (ND 13 januari) geeft een weergave van de politieke stand van zaken rondom glyfosaat. Toch een paar opmerkingen over zaken die je vaak hoort over glyfosaat en alternatieven.

Monsanto: In bepaalde kringen heerst een dermate grote afkeer jegens multinationals als Monsanto, dat me soms het vermoeden bekruipt dat dit de eigenlijke reden is om het gebruik van glyfosaat te verwerpen.

Kankerverwekkend: hierover zijn de meningen verdeeld. Kennelijk is het bewijs na veertig jaar gebruik nog steeds niet duidelijk.

Wat moet je er dan mee als burgertuiniertje, dat tot nu toe niet kan zonder het goed afbreekbare glyfosaat, om zevenblad en ander onkruid te verwijderen? Verantwoord ermee omgaan dan maar, net als met alcohol (Ad de Bruijne in hetzelfde ND, 13 januari). Er is zo veel ‘misschien’ kankerverwekkend, zoals alcohol en aangebrand eten, of gewoon heel schadelijk, zoals bleekwater, ontstopper, secondelijm enzovoort. Moet je dat dan allemaal gaan verbieden?

Milieuvriendelijke alternatieven: bij Intratuin heb ik achterop de EcoStyle-producten gekeken naar de ingrediënten. Een belangrijk bestanddeel blijkt maleinehydrazide.

giftig bijproduct

Dit middel breekt volgens informatie van de overheid slecht af in voedselgewassen. Het middel is niet puur in de handel en bevat zeer giftige stoffen als bijproduct. De belangrijkste verontreiniging is het vermoedelijk kankerverwekkende hydrazine.

Nou ja!

Voorlopig hou ik het maar gewoon bij glyfosaat. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Deze dienaar van de koning in bijbelse tijden werd ten onrechte als slaaf neergezet

Hoogleraar Jaap Dekker kruipt in de huid van Ebed-Melech. Deze dienaar van de koning in bijbelse tijden werd ten onrechte als slaaf neergezet. En zich ook nog wat andere vooroordelen moest laten welgevallen.

Afbeelding

Hoe maken we onze boodschap aan Qatar geloofwaardig? Niet alleen door een armband of speldje

Een statement maken over de arbeidsomstandigheden in Qatar is niet genoeg. We moeten in Nederland ook eerlijk naar onszelf durven kijken, schrijven Anne van der Meer en Floris Grijzenhout.

Afbeelding

Jongeren trekken keer op keer aan het kortste eind. Wie neemt hun druk weg?

Studenten voelen zich niet gesteund door de generatie die het nu voor het zeggen heeft. Het is hoog tijd om de druk bij hen weg te halen, schrijven Joram van Velzen en Daan Bos.

Afbeelding

Rolverwisseling leidt tot uitstel debat over de echte zorgkeuzes en de premies

Zorgaanbieders zoals ziekenhuizen hebben taken van anderen op zich genomen, merkt Christiaan Rompen. Dat leidt tot een alsmaar toenemende werkdruk en groeiende bureaucratische rompslomp.

Afbeelding

Mag de kip eindelijk uit de kooi? De Kamer wil het, maar durft de stap nog niet te zetten

Boeren moeten een verbod op kippen in kooien voor zijn en zelf meewerken aan een verbod, schrijft Geert Laugs. ‘Het huidige op massaproductie gebaseerde systeem biedt kleinere boeren geen toekomst.’

Afbeelding

Hoe zorg jij dat je fysiek en mentaal fit blijft op je werk? ‘Niet alles hoeft of moet, maar mag’

In Nederland is het ziekteverzuim is in jaren niet zo hoog geweest als nu. Meestal gaat het om kort verzuim vanwege fysieke klachten, maar werknemers hebben ook steeds vaker last van mentale klachten.