Luister naar

Het Kremlin sluipt steeds dieper Europa binnen

Nieuws
De grote winnaar van de verkiezingen in Duitsland is Vladimir Putin.
Rogier Ormeling
woensdag 25 oktober 2017 om 03:00
Ludiek protest in Berlijn tegen de benoeming van oud-bondskanselier Gerhard Schröder bij het staatsoliebedrijf Rosneft. Via een pijpleiding vult Vladimir Putin de zakken van Schröder.
Ludiek protest in Berlijn tegen de benoeming van oud-bondskanselier Gerhard Schröder bij het staatsoliebedrijf Rosneft. Via een pijpleiding vult Vladimir Putin de zakken van Schröder. ap / Britta Pedersen

In Duitsland zijn de eerste aftastende besprekingen tussen CDU, CSU, FDP en de Groenen gestart. De Nederlandse formatie leert dat een vierpartijencoalitie geen eenvoudige opgave is. Sinds de jaren dertig was de Duitse politiek niet zo versplinterd. De grote winnaar van de Duitse verkiezingen lijkt dan ook Vladimir Putin. Destabilisatie van de EU en de VS is immers het doel van zijn verdeel-en-heers-tactiek.

Die dient bovendien om de Russische bevolking ervan te overtuigen dat liberale democratie geen alternatief is voor zijn regime.

Voorafgaand aan de Duitse verkiezingen waren Russische cybersoldaten actief. Zo werd de AfD gesteund met anti-immigratieboodschappen, onder meer gericht aan de drie tot vier miljoen immigranten uit de voormalige Sovjet-Unie. In Berlijn en andere grote steden is Russisch na Duits en Turks de meest gesproken taal.

Vlak voor verkiezingsdag probeerden anonieme trollen en geautomatiseerde botnets twijfel te zaaien met Twitterberichten over fraude, ofwel het ongeldig maken van AfD-stemmen. Toch was het effect op de uitslag vermoedelijk gering en de schaal van de Russische beïnvloeding beperkt.

aanhangers genoeg

Meer was ook niet nodig. Putin heeft aanhangers genoeg in de Bondsrepubliek. Vooral in het oosten van Duitsland, waar de gevoelsmatige binding met Rusland nog sterk is en het percentage AfD-kiezers het hoogst.

De AfD streeft naar beëindiging van de sanctiepolitiek, verdieping van de economische samenwerking met Rusland en zelfs een gezamenlijke veiligheidsstructuur.

Ook binnen de SPD kan Putin op sympathie rekenen. Afzwaaiend minister van Buitenlandse Zaken Sigmar Gabriel wil de sancties stapsgewijs opheffen, ongeacht of de Minsk-akkoorden (een einde aan het geweld in Oekraïne) volledig worden nageleefd.

Of neem de nog steeds invloedrijke Gerhard Schröder. In 2005 stond hij als bondskanselier aan de basis van de bouw van de Nordstream-gaspijpleiding onder de Oostzee tussen Rusland en Duitsland. Vlak na zijn aftreden werd hij voorzitter van de raad van commissarissen van Nordstream. Een dubieus staaltje draaideurpolitiek, dat recent een vervolg kreeg met zijn benoeming tot voorzitter van de raad van commissarissen van Rosneft. Dit Russische staatsoliebedrijf slokte niet alleen concurrent Yukos op, nadat Putin eigenaar Chodorkovsky achter de tralies had doen belanden. Het staat ook op de EU-sanctielijst. Dat weerhield de sociaaldemocraat Schröder er niet van tegen een riant salaris zijn vriend Putin nog inniger te omhelzen.

annexatie

Ook Merkels toekomstige coalitiegenoten CSU en FDP willen de banden met Rusland aanhalen. Zij willen de G7 (groep van zeven rijkste industrielanden) weer uitbreiden met Rusland, dat uit de G8 werd gezet na de Krim-annexatie.

Deze annexatie dient volgens FDP-leider Christian Lindner weliswaar niet volkenrechtelijk erkend, maar wel ‘duurzaam tijdelijk’ aanvaard te worden. Mensenrechten zijn niet meer aan de orde. Dat Rusland zich getuige een recent VN-rapport op de Krim schuldig maakt aan martelingen, verdwijningen, willekeurige arrestaties en verplicht Russisch staatsburgerschap, mag de realpolitik niet deren.

‘Het Kremlin sluipt Duitsland binnen’, schreef de Washington Post na de Duitse verkiezingen. Putins partij Verenigd Rusland sloot ook een samenwerkingsovereenkomst met de FPÖ, die grote kans maakt op Oostenrijkse regeringsdeelname.

Zowel in Duitsland als in Europa neemt de druk op Merkel dus toe om haar huidige beleid – sancties handhaven zolang ‘Minsk’ niet volledig wordt nageleefd én in gesprek blijven met Rusland – te verruilen voor appeasement. Merkel staat daarin niet alléén in haar nieuwe coalitie. Weliswaar is er binnen de Groenen een anti-NAVO-vleugel, maar het partijprogramma spreekt over ‘Ruslands agressieve supermachtpolitiek’, die westerse waarden bedreigt. Daardoor is de NAVO nog steeds noodzakelijk, aldus lijsttrekker Cem Özdemir. Zolang Putin zijn soldaten niet uit Oost-Oekraïne terugtrekt, ziet

Özdemir geen reden de sancties op te heffen.

Blijkbaar zijn de woorden van Andrei Sacharov, vader van de Russische waterstofbom en later sovjetdissident, aan hem nog besteed:

‘Een land dat de rechten van zijn eigen bevolking niet respecteert, zal ook de rechten van zijn buren niet respecteren.’ <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Hoe kunnen we pesten tegengaan?

Sinds vorig jaar kun je in Frankrijk drie tot tien jaar cel krijgen voor pesten. Zijn deze zwaardere straffen een goede manier om pestgedrag te stoppen? Of zijn er andere - betere - mogelijkheden om pesten tegen te gaan?

Afbeelding

Voor een gezellige kerk kom ik mijn bed niet uit, want ik heb het thuis al reuzegezellig

Een gezellige kerk voegt zich naadloos in in onze consumptiemaatschappij. Jezus vraagt om keuzes die daar haaks op staan. Een gezellige kerk maakt het ons makkelijk. Jezus maakt het ons moeilijk, schrijft Sam Janse.

Afbeelding

Biden zet eigenlijk het 'America First-beleid' van Donald Trump voort

De VS hebben iets in beweging gezet en dat is voorlopig niet te stoppen: de wens om zelfvoorzienend te zijn. En van 'Koop Amerikaanse waar' naar 'Koop Nederlandse waar' is een kleine stap, schrijft Peter de Waard.

Afbeelding

'Over de doden niets dan goeds.' Moet dat ook tijdens een uitvaart in de kerk gelden?

Aad Kamsteeg zit soms met kromme tenen bij uitvaartdiensten. 'Ze werden veroorzaakt door de enorme tegenstelling tussen wat nu bij zijn dood werd gezegd en wat ik eerder bij zijn leven te horen had gekregen.'

Afbeelding

Mijn angst is dat een deel van Groningen een showroom van cataloguswoningen wordt

Nu in Groningen huizen vernieuwd of vervangen moeten worden, dreigen complete dorpen hun karakter te verliezen. Zet daarom architecten in die de cultuurhistorische context van het gebied kennen.

Afbeelding

Veel media maken geen onderscheid tussen terreur en terreurbestrijding als het over Israël en de Palestijnen gaat

Acties van Israël en de Palestijnen worden vaak op één hoop gegooid. Veel media maken geen onderscheid tussen terreur en het bestrijden van terreur, schrijft Freek Vergeer van het CIDI.