Luister naar

Het Kremlin sluipt steeds dieper Europa binnen

Nieuws
De grote winnaar van de verkiezingen in Duitsland is Vladimir Putin.
Rogier Ormeling
woensdag 25 oktober 2017 om 03:00
Ludiek protest in Berlijn tegen de benoeming van oud-bondskanselier Gerhard Schröder bij het staatsoliebedrijf Rosneft. Via een pijpleiding vult Vladimir Putin de zakken van Schröder.
Ludiek protest in Berlijn tegen de benoeming van oud-bondskanselier Gerhard Schröder bij het staatsoliebedrijf Rosneft. Via een pijpleiding vult Vladimir Putin de zakken van Schröder. ap / Britta Pedersen

In Duitsland zijn de eerste aftastende besprekingen tussen CDU, CSU, FDP en de Groenen gestart. De Nederlandse formatie leert dat een vierpartijencoalitie geen eenvoudige opgave is. Sinds de jaren dertig was de Duitse politiek niet zo versplinterd. De grote winnaar van de Duitse verkiezingen lijkt dan ook Vladimir Putin. Destabilisatie van de EU en de VS is immers het doel van zijn verdeel-en-heers-tactiek.

Die dient bovendien om de Russische bevolking ervan te overtuigen dat liberale democratie geen alternatief is voor zijn regime.

Voorafgaand aan de Duitse verkiezingen waren Russische cybersoldaten actief. Zo werd de AfD gesteund met anti-immigratieboodschappen, onder meer gericht aan de drie tot vier miljoen immigranten uit de voormalige Sovjet-Unie. In Berlijn en andere grote steden is Russisch na Duits en Turks de meest gesproken taal.

Vlak voor verkiezingsdag probeerden anonieme trollen en geautomatiseerde botnets twijfel te zaaien met Twitterberichten over fraude, ofwel het ongeldig maken van AfD-stemmen. Toch was het effect op de uitslag vermoedelijk gering en de schaal van de Russische beïnvloeding beperkt.

aanhangers genoeg

Meer was ook niet nodig. Putin heeft aanhangers genoeg in de Bondsrepubliek. Vooral in het oosten van Duitsland, waar de gevoelsmatige binding met Rusland nog sterk is en het percentage AfD-kiezers het hoogst.

De AfD streeft naar beëindiging van de sanctiepolitiek, verdieping van de economische samenwerking met Rusland en zelfs een gezamenlijke veiligheidsstructuur.

Ook binnen de SPD kan Putin op sympathie rekenen. Afzwaaiend minister van Buitenlandse Zaken Sigmar Gabriel wil de sancties stapsgewijs opheffen, ongeacht of de Minsk-akkoorden (een einde aan het geweld in Oekraïne) volledig worden nageleefd.

Of neem de nog steeds invloedrijke Gerhard Schröder. In 2005 stond hij als bondskanselier aan de basis van de bouw van de Nordstream-gaspijpleiding onder de Oostzee tussen Rusland en Duitsland. Vlak na zijn aftreden werd hij voorzitter van de raad van commissarissen van Nordstream. Een dubieus staaltje draaideurpolitiek, dat recent een vervolg kreeg met zijn benoeming tot voorzitter van de raad van commissarissen van Rosneft. Dit Russische staatsoliebedrijf slokte niet alleen concurrent Yukos op, nadat Putin eigenaar Chodorkovsky achter de tralies had doen belanden. Het staat ook op de EU-sanctielijst. Dat weerhield de sociaaldemocraat Schröder er niet van tegen een riant salaris zijn vriend Putin nog inniger te omhelzen.

annexatie

Ook Merkels toekomstige coalitiegenoten CSU en FDP willen de banden met Rusland aanhalen. Zij willen de G7 (groep van zeven rijkste industrielanden) weer uitbreiden met Rusland, dat uit de G8 werd gezet na de Krim-annexatie.

Deze annexatie dient volgens FDP-leider Christian Lindner weliswaar niet volkenrechtelijk erkend, maar wel ‘duurzaam tijdelijk’ aanvaard te worden. Mensenrechten zijn niet meer aan de orde. Dat Rusland zich getuige een recent VN-rapport op de Krim schuldig maakt aan martelingen, verdwijningen, willekeurige arrestaties en verplicht Russisch staatsburgerschap, mag de realpolitik niet deren.

‘Het Kremlin sluipt Duitsland binnen’, schreef de Washington Post na de Duitse verkiezingen. Putins partij Verenigd Rusland sloot ook een samenwerkingsovereenkomst met de FPÖ, die grote kans maakt op Oostenrijkse regeringsdeelname.

Zowel in Duitsland als in Europa neemt de druk op Merkel dus toe om haar huidige beleid – sancties handhaven zolang ‘Minsk’ niet volledig wordt nageleefd én in gesprek blijven met Rusland – te verruilen voor appeasement. Merkel staat daarin niet alléén in haar nieuwe coalitie. Weliswaar is er binnen de Groenen een anti-NAVO-vleugel, maar het partijprogramma spreekt over ‘Ruslands agressieve supermachtpolitiek’, die westerse waarden bedreigt. Daardoor is de NAVO nog steeds noodzakelijk, aldus lijsttrekker Cem Özdemir. Zolang Putin zijn soldaten niet uit Oost-Oekraïne terugtrekt, ziet

Özdemir geen reden de sancties op te heffen.

Blijkbaar zijn de woorden van Andrei Sacharov, vader van de Russische waterstofbom en later sovjetdissident, aan hem nog besteed:

‘Een land dat de rechten van zijn eigen bevolking niet respecteert, zal ook de rechten van zijn buren niet respecteren.’ <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Integreer en stimuleer vrijwilligerswerk via de school. 'Jongeren hebben het te druk met studie'

Om jongeren te stimuleren en ruimte te bieden tot het doen van vrijwilligerswerk, is het verstandig dat scholen dit integreren in hun lessen maatschappijleer, betoogt student Shady Morsi.

Afbeelding

Nederland is dringend toe aan een wedergeboren CDA. 'Zeg het coalitieakkoord op'

Er zijn drastische keuzes nodig om het CDA weer tot een aantrekkelijke, brede en op het christelijke geloof georiënteerde partij te maken, vindt de Aramese voorman Johny Messo.

Afbeelding

Onderzoek de relatie tussen neergang christelijke politiek en sommige van de huidige problemen eens

Elke historicus erkent het recht en het positieve resultaat van de christelijke politiek, betoogt Gerrit Schutte, zelf emeritus hoogleraar van de geschiedenis van het Nederlandse protestantisme.

Afbeelding

Een probleem níet oplossen, ook dat kan beleid zijn. Zo gaat Amerika met de torenhoge staatsschuld om

Niet over alles in de VS bestaan grote politieke tegenstellingen. Zo wordt de enorme staatsschuld al jaren niet aangepakt, evenmin als de hoge kosten van de ‘verzorgingsstaat’, ziet amerikanist Matthijs Tieleman.

Afbeelding

Kerkfusie biedt een unieke kans om recht te doen aan eenheid van de Geest

Vergeleken met de centrale positie van de Heer Jezus hebben kerkelijke structuren, geloofstradities en geschriften relatieve betekenis, betoogt Ton Verleg. Dat besef kan verontrusten verder helpen bij een kerkfusie.

Afbeelding

Bram van de Beek: 'In de wereld die ons wacht, zal het een zegen zijn dat er een kerk is'

Theoloog Bram van de Beek is pessimistisch over waar het heen gaat met de wereld. Tegelijk denkt hij dat de kerk daardoor alleen maar belangrijker wordt, als een plek van vrede, een plaats waar mensen thuis kunnen zijn.