Luister naar

Welkom in Utrecht! De GTU is te waardevol om weg te stoppen ergens in de marge

Nieuws
Christelijke studenten in Utrecht zien uit naar de komst van de Gereformeerde Theologische Universiteit (GTU). Vestiging in die stad is waardevol – voor zowel de GTU als de Utrechtse academische wereld.
Esther Leferink namens zes christelijke studentenvereni.. CSFR Sola Scriptura VGSU CSV Ichthus GHBOV Ultrajectum NSU
vrijdag 13 januari 2017 om 03:00
Utrecht is een bruisende stad. En de diversiteit die je onder de studenten tegenkomt, zou ook voor theologen een verrijking zijn.
Utrecht is een bruisende stad. En de diversiteit die je onder de studenten tegenkomt, zou ook voor theologen een verrijking zijn. anp / Jeroen Jumelet

Steeds concreter en steeds intensiever wordt er gesproken over een Gereformeerde Theologische Universiteit, waarin de Theologische Universiteiten van Kampen en Apeldoorn samengaan. Er ligt inmiddels een eindrapport, waarin zaken als de grondslag van de universiteit, de inhoud van de opleiding en de financiering ervan uitgebreid worden beschreven.

Ook de vestigingsplaats is daarbij onderwerp van onderzoek en bespreking.

Als Utrechtse christelijke studentenverenigingen onderschrijven wij de voorkeur die het rapport uitspreekt voor Utrecht, van harte. Het is niet alleen een prachtige en bruisende stad; de vestiging in Utrecht is ook in het belang van zowel de GTU en haar studenten als de studenten aan de andere universiteiten en hogescholen hier.

In 1636 begonnen de eerste hoogleraren en studenten in Utrecht met theologie; een kleine vierhonderd jaar later heten wij de GTU graag van harte welkom.

studentenleven

Of je nu ‘Bijbel en leven verbindt’ (de slogan van de TU Kampen) of wilt ‘denken om te dienen’ (het Apeldoornse motto), dat begint niet pas na het afstuderen. Juist aan een universiteit en in een studentenleven wordt er veel nagedacht, onderzocht en besproken.

De rol van een Gereformeerde Theologische Universiteit is wat ons betreft dan ook niet alleen het afleveren van goede theologen of het doen van theologisch onderzoek, maar ligt ook in haar aanwezigheid in de academische wereld.

Anno 2017 ontbreekt het theologische geluid vaak in debatten die in kranten, televisieprogramma’s en collegezalen worden gevoerd. Als gereformeerde theologen iets te melden hebben – en wie zou dat ontkennen? – zijn ze van harte uitgenodigd hun plaats in dat spectrum in te nemen. Niet van een afstandje, maar midden in de academische omgeving. Als theologen zich immers niet binnen gehoorsafstand van andere wetenschappers bevinden, mogen we niet klagen dat ze niet gehoord worden.

veelheid van stemmen

Dit geldt ook persoonlijk voor studenten. Aan een brede universiteit of hogeschool hoor je een veelheid aan stemmen, ieder vanuit de eigen discipline en overtuiging. Het is en blijft voor christelijke studenten een uitdaging een eigen geluid te ontwikkelen en te laten horen. Hoe waardevol is het dan om persoonlijk contact te hebben met theologiestudenten, bijvoorbeeld binnen je eigen studentenvereniging.

wederzijds

Onze overtuiging is bovendien dat dit wederzijds is. Zoals het voor een rechtenstudent goed is zich te verrijken met de visie van een natuurkundige, en zoals een medicus wordt behoed voor eenzijdigheden door een student sociologie, zo is het ook voor theologiestudenten onmisbaar om al gedurende hun studie contact te hebben met studenten van andere richtingen.

Of je nu predikant, godsdienstdocent of jeugdwerker wordt, je werkt met anderen die geen theologie gestudeerd hebben, niet fulltime ermee bezig zijn en vaak zelfs nauwelijks bekend zijn met het christelijk geloof.

De diversiteit die wij tegenkomen onder onze medestudenten, is ook voor theologen verrijkend.

We zouden nog kunnen schrijven dat veel (christelijke) studenten zeer geïnteresseerd zouden zijn in een minor theologie, en dat vestiging in Utrecht de drempel daartoe aanzienlijk verlaagt. Dat theologiestudenten omgekeerd hun studie kunnen aanvullen met vakken die aan een theologische universiteit niet worden gegeven. Of hoe de toegang tot verschillende universiteitsbibliotheken welke studie dan ook kan ondersteunen.

niet wegstoppen

Het moge duidelijk zijn: wat ons betreft is de Gereformeerde Theologische Universiteit veel te waardevol om weg te stoppen op een plek waar alleen theologen haar zullen vinden.

Wij zien dan ook uit naar vestiging in Utrecht en wensen allen die betrokken zijn bij de besluitvorming, veel wijsheid en zegen toe. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Het woord ‘homofobie’ doet geen recht aan de bezwaren van veel moslims

Nederlandse moslims beijveren zich niet collectief voor een verbod op homoseksualiteit of dat het homohuwelijk in de ban moet worden gedaan, stelt Joas Wagemakers in het debat over de OneLove-band.

Afbeelding

Kerntaak in ons gezinshuis: op slinkse wijze zien te voorkomen dat de pleuris uitbreekt

Ik was al een conflictmijdend type, maar daar kun je dus ook je vak van maken, schrijft Anita Zeldenrust over haar dagelijks leven als moeder in een gezinshuis en hoe ze smeulende vuurtjes al zeer vroeg opmerkt.

Afbeelding

Hoe vaak staat de bezorger van pakketjes voor jouw deur?

Mensen bestellen vaak meer dan ze nodig hebben en sturen artikelen, vaak gratis, weer retour. Hoe zit het met jouw online koopgedrag? En denk jij ook dat het anders kan en moet?

Afbeelding

Een hoge gasprijs mag geen reden zijn om tijdelijk de kerk te sluiten

Het sluiten van kerkgebouwen vanwege hoge energieprijzen laat volgens Lourens Geuze een trend bij kerkenraden zien: het pragmatisme voert bij allerlei besluiten meer dan eens de boventoon.

Afbeelding

Wijsheid van een rechter of een gebrek daaraan kunnen zich in één persoon manifesteren

Als je in een rechtszaak betrokken raakt, maakt het dan wat uit welke rechter je treft? Het korte antwoord is ja. En dat is misschien maar goed ook, schrijft oud-president van het Haagse gerechtshof Leendert Verheij.

Afbeelding

Liturgische momenten helpen om het besef te voeden dat we afhankelijk zijn van wat de aarde geeft

We moeten goed voor planten, dieren en het bodemleven zorgen, stelt Jan van der Stoep vandaag bij het aanvaarden van zijn ambt als bijzonder hoogleraar christelijke filosofie aan Wageningen University & Research.