Pak drankrijder nu eens serieus aan
Voor het eerst sinds jaren stijgt het aantal verkeersdoden weer en wat doet het kabinet? De snelwegpolitie wordt afgeschaft, het alcoholslot is verdwenen en er wordt minder gecontroleerd. Dat moet anders.

De Bob-campagne bestaat vijftien jaar. ‘Tijd voor een feestje’, vindt minister Schultz (VVD) van Infrastructuur. Het is tenslotte een succesvolle campagne gebleken. Toch rijden er nog steeds tussen de 90.000 en 125.000 zware alcoholovertreders over onze wegen.
Daar moet wat aan gedaan worden. Decennia lang is er een daling geweest van het aantal verkeersslachtoffers, maar nu is er weer een stijging zichtbaar. Volgens de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) zijn drankrijders in Nederland verantwoordelijk voor zo’n 75 tot 140 verkeersdoden per jaar. Dat is onacceptabel.
De verkeersveiligheid moet beter gewaarborgd worden. Dat kan alleen door drankgebruikers in het verkeer hard en passend aan te pakken.
alcoholslot
In plaats van een stok achter de deur te zetten tegen rijden onder invloed, koos het kabinet ervoor het alcoholslot af te schaffen. Zomaar uit het niets werd dit afgelopen lente medegedeeld door minister Van der Steur van Veiligheid en Justitie (VVD). ‘Omdat alles afwegende het te weinig meerwaarde zou hebben’, aldus de minister. Maar juist dit systeem kan zorgen voor maatwerk om de chronische alcoholdrinker uit te bannen. Daarom heb ik in de Tweede Kamer alles op alles gezet voor herinvoering ervan.
Het alcoholslot moet zo worden ingezet dat niet alleen de buurjongen weet dat je nooit moet drinken als je rijdt, maar dat ook de buurman die keer op keer dronken achter het stuur stapt, definitief hiermee stopt. Een alcoholslotprogramma levert een grote bijdrage aan de vermindering van rijden onder invloed.
De motie voor herinvoering is in de Tweede Kamer aangenomen. Het is nu aan het kabinet te onderzoeken hoe de rechter de mogelijkheid kan worden geboden het slot aan chronische drankrijders op te leggen, waarbij maatwerk het uitgangspunt moet zijn.
snelwegpolitie
Vier maanden later opperde het kabinet de snelwegpolitie af te schaffen. Het gaat om twintig man van de Landelijke Eenheid van de politie die met snelle auto’s verkeershufters op onze snelwegen aanpakken. Juist deze speciale eenheid zorgt ervoor dat er gehandhaafd wordt op de snelwegen.
Waarom nu een goed getrainde eenheid, die de pakkans vergroot, wordt opgeheven, blijft voor mij een raadsel. Ik heb mij daar dan ook nadrukkelijk tegen verzet.
En als kers op de taart van het afgelopen jaar, horen we van Veilig Verkeer Nederland over een forse terugloop in het aantal alcoholcontroles. In 2015 waren er nog tweehonderd controles, afgelopen jaar 23.
‘Daar is iets aan de hand’, zegt VVN. Niet de Bob-campagne alleen draagt bij aan vermindering van het aantal alcoholisten in het verkeer, maar juist in combinatie met handhaving. ‘Als de pakkans groot is, zullen mensen over het algemeen beter nadenken voordat ze met drank op achter het stuur stappen.’ Dus is mijn vraag: wát is daar aan de hand?
Sinds decennia stijgt het aantal verkeersslachtoffers weer; waarom wordt juist nu gekort op handhaving en controles?
Verkeersregels zijn er voldoende. Maar ze moeten worden nageleefd en dat moet worden gecontroleerd. Als we zo doorgaan, nemen de verkeershufters de overhand.
handhaving
De oplossing ligt in de combinatie van effectief beleid en handhaving, met daarnaast de juiste strafmaat, snelrecht en begeleiding. En ten slotte zijn wij allen gebaat bij doeltreffende campagnes; dat bewijst de Bob-campagne eens temeer.
Deze combinatie is nodig om te voorkomen dat de chronische alcoholgebruiker onder invloed achter het stuur kan stappen. Maar ook om de pakkans te vergroten.
Over de afschaffing van de snelwegpolitie hebben we in de Tweede Kamer een debat met de minister aangevraagd. Over de verkeerscontroles heb ik Kamervragen gesteld.
De motie over het alcoholslot is de stok achter de deur die nodig is om onze verkeersveiligheid te waarborgen. Minister Van der Steur ziet niets in herinvoering, liet hij eerder weten, maar nu is het kabinet aan zet om fatsoenlijk uitvoering aan de motie te geven. <