Luister naar

Ingezonden brief: Christus' lichaam kies je niet zelf

Nieuws
Een aantal vragen voor de tien jongeren in Zwolle (en hun predikant) die niet in de kerk openbare geloofsbelijdenis deden, maar in een zelfgekozen groep familie en vrienden (ND 27 augustus).
Ferdinand Bijzet
dinsdag 30 augustus 2016 om 03:00

Laat ik deze jongeren eerst gelukwensen met hun belijdenis en toebidden dat onze hemelse Heer hen de rest van hun leven door zijn Geest zal vasthouden.

Volgens hun predikant hebben we te maken met een culturele ontwikkeling, waarbij het individu steeds meer voorop komt te staan. Maar is dit echt een ontwikkeling van de laatste tijd? Of is het individualisme in elke mens al zo oud als de zondeval? Een kwaad, waarmee God ons in de kerk juist radicaal leert breken?

De eerste christelijke gemeente (toen al groter dan vrijgemaakt Zwolle-West nu) stond juist hierom bekend dat ze met elkaar een gemeenschap vormden. ‘Allen die het geloof hadden aanvaard, bleven bijeen’ (Handelingen 2).

Openbare geloofsbelijdenis is niet méér dan toegang vragen en krijgen om voortaan het avondmaal mee te vieren. Ligt het niet in de lijn van hun vorm van belijdenis doen, dat deze jongeren voortaan ook het liefst alleen samen met de mensen die hun het meest dierbaar zijn, het avondmaal willen vieren?

Maar wat doen we dan met de apostel Paulus, die ons leert dat je, om echt het avondmaal te kunnen vieren, wel ‘het lichaam moet onderscheiden’? Hij bedoelt dat we allemaal samen in een gemeente tot het ene lichaam van Christus behoren, zoals we ook allemaal een stukje van hetzelfde brood eten en een slokje uit dezelfde beker drinken.

Wie stelt dat ‘lichaam’ samen: wij of Christus? Kiezen wíj een kerk of gemeenschap die ons past? Kun je geloven in de ‘gemeenschap van de heiligen’ en toch bij je geloofsbelijdenis alleen uitnodigen wie jij daar graag wilt zien? Of is het Christus die zijn kerk vergadert, en ook mij daarin past, misschien wel tussen mensen die ik zelf nooit zou hebben uitgekozen? Omdat Híj ook hen heeft uitgenodigd. Omdat ze Hém dierbaar zijn. Omdat Hij ons naast elkaar aan zijn ene tafel neerzet.

Hoe Bijbels doordacht was deze keuze in Zwolle? <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Oud-Tweede Kamerleden: stuur vredesmissie naar Nagorno-Karabach

Er is een kans op vrede in Nagorno-Karabach, de enclave van Armenen in Azerbeidsjan. Om de veiligheid van de bewoners te garanderen is bemoeienis van buitenaf nodig, stellen oud-politici van Friends of Armenia.

Afbeelding

Zwangerschap in de handen van God leggen kan prima samengaan met eigen verantwoordelijkheid

Almatine Leene slaat volgens Adriana Kater de plank mis wanneer ze suggereert dat mensen die geen gebruik maken van anticonceptie, daarmee hun verantwoordelijkheid niet nemen.

Afbeelding

Menswetenschappen als psychologie en Gods plan. Het is een spannende verhouding tussen die twee

Gebruik psychologische hulp met dank aan God, maar wees je ook bewust dat anti-goddelijke machten de menswetenschappen kunnen inzetten om ons zo te 'helen' dat we geen Verlosser meer nodig hebben, betoogt Jan Boom.

Afbeelding

Je doet het allemaal zelf, zegt je goeroe. Maar ondertussen voel je de afhankelijkheid

‘Als je nu dit doet en dat, dan ben je volgende maand rijk.’ Of heb je een schitterende huid en komt er een einde aan je onzekerheid. Theoloog Kees van Ekris over de goeroe die alles heeft wat jij wilt.

Afbeelding

Oorzaak van het tekort aan ambtsdragers is de geestelijke crisis in de gemeente

Arjan van den Os pleit voor een bezinning in gemeenten op het tekort aan ambtsdragers. En hij waarschuwt: de Bijbel is niet positief over het wegduiken voor 'ambtelijke' verantwoordelijkheden.

Afbeelding

Schrijft VDL het requiem van de Nederlandse auto-industrie?

De fabriek in Born waar bijna zes miljoen auto’s van de band zijn gerold, zal zo goed als zeker volgend jaar sluiten. VDL, die tien jaar geleden nog manmoedig de boel redde, mag het requiem schrijven.