Luister naar

Evangelie helpt maisoogst Afrika

Nieuws
Met een betere landbouwmethode zou Afrika veel meer voedsel kunnen oogsten. Daarvoor hebben kleine boerenfamilies meer zelfvertrouwen nodig. En bevrijding van angst voor de geestenwereld.
Johannes Bos
dinsdag 26 april 2016 om 03:00
Voedselhulp bevestigt mensen in het gevoel dat ze zelf weinig kunnen.
Voedselhulp bevestigt mensen in het gevoel dat ze zelf weinig kunnen. Maluwa Ministries, Graphic News, ap / Thoko Chikondi

Dit jaar is in een groot deel van Oost- en zuidelijk Afrika de oogst mislukt. El Nino – een sterke opwarming van het oceaanwater – heeft een grote droogte veroorzaakt. Miljoenen mensen worden bedreigd met honger. Wat kunnen we doen?

De voor de hand liggende oplossing is mensen eten te geven. Vaak gaat dat zo; kleine ngo’s, kerken en zendingsorganisaties kopen in het land zelf mais op om dat uit te delen aan hun doelgroep. Het gevolg daarvan is echter dat de vraag naar mais erg toeneemt en dus de prijs omhoog gaat. De doelgroep wordt geholpen met gratis mais, maar andere mensen worden geconfronteerd met een forse prijsverhoging. Dit veroorzaakt jaloezie en staat onderlinge liefde in de weg.

Veel mensen in Afrika die leven van de kleinschalige landbouw, hebben weinig eigenwaarde, doordat ze het idee hebben dat ze weinig kunnen. Als er mais aan hen wordt uitgedeeld, wordt dit negatieve zelfbeeld versterkt. Dit brengt mensen ertoe alleen nog maar hun hand op te houden. Als we breder naar de mens kijken en niet alleen naar de honger, blijkt het resultaat van hulp dus niet zo effectief als we denken.

erosie

Onze organisatie Maluwa Ministries is actief in Malawi. Het afgelopen jaar hebben we een demonstratieveld gekregen van de leider van het dorp waar we werken. De mais die we hier verbouwen, doet het goed, terwijl de omliggende velden er slecht bij staan. We zien dat het mogelijk is ondanks de moeilijke weersomstandigheden toch voldoende te oogsten.

Vroeger werd een stuk bos gekapt, de grond drie jaar bebouwd en daarna tien jaar niet gebruikt, zodat er weer van alles kon groeien.

Nu is er door de bevolkingsgroei geen tijd meer om de grond braak te laten liggen, waardoor er geen herstel meer is van de natuur. Hierdoor wordt de grond gauw uitgeput en door de erosie en het vele gebruik van kunstmest wordt de grond steeds onvruchtbaarder.

Wij werken volgens de Foundations for Farming-methode (FfF). Daarbij worden zo veel mogelijk natuurlijke materialen gebruikt om een beter resultaat te krijgen. Zo wordt de grond bedekt met overgebleven plantmaterialen, die normaal verbrand zouden worden. Die bedekking helpt de grond om al het regenwater goed op te nemen. Ook voorkomt het uitdroging van de grond, doordat de zon op de grondbedekking schijnt en niet direct op de grond zelf.

Als alle kleinschalige boeren in Afrika deze methode in dankbaarheid aan God, gestructureerd en met volle inzet zouden toepassen, zou het continent er in een aantal jaar heel anders uitzien.

Dit vraagt een verandering van landbouwmethode, verandering van zelfbeeld en werken aan zelfredzaamheid.

Alleen God kan mensen helpen om door zo’n proces heen te gaan.

Nu bewerken mensen de grond op de manier zoals ze het altijd hebben geleerd. Ze durven niet af te wijken, om geen problemen te krijgen met familie en buren, die een vloek over hen zouden kunnen uitspreken. Uit angst voor de geestenwereld blijven ze dan liever in armoede leven, dan in vrijheid een nieuwe weg te gaan.

God wil dat mensen Hem leren te vertrouwen en hun hele leven aan Hem geven.

Elia op de Karmel

In de tijd van Elia heeft God de droogte gebruikt om publiekelijk te laten zien dat Hij alleen God is, met als hoogtepunt het vuur dat neerdaalde op de berg Karmel. God kan elke situatie gebruiken om mensen op hun knieën te brengen en te doen belijden: alleen Hij is God. Deze overwegingen passen wij toe in ons werk in deze tijden van droogte.

Ook zijn we bezig met het opzetten van kleine veldjes die we kunnen irrigeren met water uit de rivier. Op deze manier kan er meer mais worden geoogst.

Na de oogst zullen we mais opkopen in gebieden waar redelijk geoogst is, om te verkopen in een tijd van schaarste, maar dan wel voor de kostprijs en dat is ver onder de marktprijs van dat moment.

Samen met de Malawianen willen we zoeken naar oplossingen die op korte en lange termijn mensen verder helpen. Dat is niet eenvoudig, omdat mensen in nood en stress vaak alleen naar de kortetermijnproblemen kijken en moeite hebben om alle mogelijkheden te zien.

We staan naast de mensen om Gods liefde te delen en hen te bemoedigen op hun weg. We laten hen zelf keuzes maken en laten zien wat de gevolgen van die keuzes zijn, zonder ze te manipuleren. Alleen met Gods hulp is het mogelijk om mensen nieuw levensperspectief te geven. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Deze dienaar van de koning in bijbelse tijden werd ten onrechte als slaaf neergezet

Hoogleraar Jaap Dekker kruipt in de huid van Ebed-Melech. Deze dienaar van de koning in bijbelse tijden werd ten onrechte als slaaf neergezet. En zich ook nog wat andere vooroordelen moest laten welgevallen.

Afbeelding

Hoe maken we onze boodschap aan Qatar geloofwaardig? Niet alleen door een armband of speldje

Een statement maken over de arbeidsomstandigheden in Qatar is niet genoeg. We moeten in Nederland ook eerlijk naar onszelf durven kijken, schrijven Anne van der Meer en Floris Grijzenhout.

Afbeelding

Jongeren trekken keer op keer aan het kortste eind. Wie neemt hun druk weg?

Studenten voelen zich niet gesteund door de generatie die het nu voor het zeggen heeft. Het is hoog tijd om de druk bij hen weg te halen, schrijven Joram van Velzen en Daan Bos.

Afbeelding

Rolverwisseling leidt tot uitstel debat over de echte zorgkeuzes en de premies

Zorgaanbieders zoals ziekenhuizen hebben taken van anderen op zich genomen, merkt Christiaan Rompen. Dat leidt tot een alsmaar toenemende werkdruk en groeiende bureaucratische rompslomp.

Afbeelding

Mag de kip eindelijk uit de kooi? De Kamer wil het, maar durft de stap nog niet te zetten

Boeren moeten een verbod op kippen in kooien voor zijn en zelf meewerken aan een verbod, schrijft Geert Laugs. ‘Het huidige op massaproductie gebaseerde systeem biedt kleinere boeren geen toekomst.’

Afbeelding

Hoe zorg jij dat je fysiek en mentaal fit blijft op je werk? ‘Niet alles hoeft of moet, maar mag’

In Nederland is het ziekteverzuim is in jaren niet zo hoog geweest als nu. Meestal gaat het om kort verzuim vanwege fysieke klachten, maar werknemers hebben ook steeds vaker last van mentale klachten.