Luister naar

Nee-stem zal Oekraïne goed doen

Nieuws
Het associatieverdrag tussen de EU en Oekraïne verdient een nee-stem op 6 april. Van dit akkoord profiteren alleen de verkeerde partijen.
Arjan van Dixhoorn Pepijn van Houwelingen Beata Supheert
woensdag 30 maart 2016 om 03:00

Nederland zelf heeft geen enkel belang bij het associatieverdrag dat de EU met Oekraïne heeft gesloten. We worden dankzij dit verdrag straks via en door de EU gedwongen Oekraïne financiële steun te verlenen (artikel 453), we gaan militair samenwerken (artikel 7) met een land in (burger)oorlog en verliezen verder de controle over onze grenzen: er komt namelijk een visumvrije regeling voor Oekraïners (artikel 19 lid 3).

Dit associatieverdrag maakt het bovendien voor Oekraïne mogelijk miljoenen kilo’s zeer dieronvriendelijk geproduceerd (plofkippen)vlees in Nederland te verkopen, ten koste van onze boeren, die wel diervriendelijk (moeten) produceren.

De handelsboycot met Rusland, die een rechtstreeks gevolg is van dit associatieverdrag, kost, zo heeft het CBS becijferd, ons land 300 miljoen euro winstmarge en 5000 banen per jaar, meer dus dan de handel met Oekraïne – een economie die kleiner is dan die van Noord-Holland – ons ooit zal opleveren.

Bovendien is Oekraïne een van de meest corrupte landen ter wereld. Het Oekraïense agentschap dat belast is met het bestrijden van de corruptie, wordt zelf nota bene als een van de meest corrupte instellingen van het land gezien.

Onlangs is de minister van Economische Zaken afgetreden vanwege de welig tierende corruptie in zijn land, waar hij maar geen grip op kan krijgen.

Via dit associatieverdrag en de EU – dat is onvermijdelijk – zal deze corruptie uiteindelijk ook onze instituties en ons land aantasten.

oligarchen

Maar dit verdrag is óók niet in het belang van Oekraïne.

Het vrijhandelsgedeelte van dit associatieverdrag, zo blijkt uit economische onderzoek naar vergelijkbare verdragen, is een grote steun in de rug van de kleine groep oligarchen die min of meer het land bezitten. Zij profiteren van de handelsliberalisatie, van de Europese subsidies en van verdragsartikel 145, waarin kapitaalstromen verder worden geliberaliseerd.

Daardoor wordt het voor hen nog makkelijker kapitaal uit Oekraïne weg te sluizen (bijvoorbeeld via de Cyprusroute naar Nederland) en zo belasting te ontwijken.

De kloof tussen arm en rijk in Oekraïne zal met dit verdrag verder groeien. Maar nog veel ernstiger: ook de kloof tussen Oost en West, die dankzij dit verdrag heeft geleid tot niets minder dan een burgeroorlog, verdiept zich verder – tenzij we op 6 april tegen dit verdrag stemmen.

verzoenende toon

Een tegenstem zal het huidige, erg onpopulaire regime van oligarchen dat het westen van het land bestuurt, eindelijk dwingen een meer verzoenende toon aan te slaan tegen het oostelijk deel van het land, dat tot nu toe door het regeringsleger alleen maar beschoten en gebombardeerd is.

Het afwijzen van dit verdrag voorkomt ook dat Oekraïne moet doorgaan met allerlei drastische bezuinigingen en het plotseling openstellen van hun markt voor westerse bedrijven.

Die bedrijven zullen korte metten maken met de inefficiënte Oekraïense bedrijven. Terwijl het land al zulke enorme problemen heeft, zal dat nog meer werkloosheid veroorzaken.

Grote westerse multinationals zijn maar wat blij met dit verdrag. Artikel 404 lid c maakt het bijvoorbeeld voor Monsanto mogelijk zijn genetisch gemodificeerde zaden ook in Oekraïne te verbouwen.

Shell is er blij mee vanwege zijn schaliegasboringen in Oekraïne. De lokale bevolking, die door Shell met wat handdoeken (!) is afgekocht, is dat zeker veel minder.

de klos

Nee, dit verdrag is alleen maar goed voor Oekraïense oligarchen, eurocratische politici als Guy Verhofstadt en miljardairs als George Soros (die de ja-campagne in ons land met 200.000 euro steunt).

Het verdrag is goed voor enkele westerse multinationals en voor de EU als institutie, die met dit verdrag haar macht en invloed verder uitbreidt naar het Oosten.

De overige 99,99 procent van de Europese bevolking is de klos. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Eenzaamheid-mantra’s helpen mij niet verder. Wat helpt dan wel?

Gevoelens van eenzaamheid vragen allereerst om erkenning, merkt Jan Willem Janse van MissieNederland. ‘Eenzaamheid speelt niet alleen bij mij, maar misschien ook wel bij jou en vele anderen’.

Afbeelding

Vrije Universiteit boekt geen vooruitgang met nieuwe openings- en sluitingsteksten bij promoties en oraties

De Vrije Universiteit schrapt Psalmregels bij aanvang en beëindiging van promoties en oraties. De alternatieve teksten bevreemden hoogleraar Marc van Oostendorp. ‘Als ze ‘van oorsprong’ christelijk is, wat is ze nu dan?’

Afbeelding

Door te spelen kunnen we de last van het leven dragen, we staan zelfs meer open voor God

In 1938 publiceerde de cultuurhistoricus Johan Huizinga zijn studie: Homo ludens, de spelende mens. De stelling van het boek is eenvoudig, maar revolutionair, schrijft Léon Hanssen in zijn essay.

Afbeelding

Zouden de boeren geen volksfeest moeten vieren? Het Europese beleid dat hen zoveel opleverde bestaat vijftig jaar

Het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid van de Europese Unie bestaat vijftig jaar. Tot op de dag van vandaag gaat er veel geld in om, signaleert Volkskrant-redacteur Peter de Waard. Feest wordt er voorlopig niet gevierd.

Afbeelding

De kerk scheuren? Dan heb je Paulus niet aan je kant. Het ging hem uiteindelijk om eenheid

Laat er onder jullie geen scheuringen zijn, schreef Paulus in zijn brief aan de Korintiërs. Dat brengt hoogleraar Bart Koet tot enige betrokken kanttekeningen bij ontwikkelingen in de Christelijke Gereformeerde Kerken.

Afbeelding

Afrika is het continent van de toekomst. Hoe kan het Westen zijn bloei faciliteren?

Afrika is een krachtig continent met enorme potentie. Laat het Westen de bloei van het continent faciliteren, op basis van een gelijkwaardige relatie, schrijft Hans Valkenburg.