Luister naar

Vrede in Syrië, volgens Putin

Nieuws
Niet de vluchtelingenstroom – de oorlog in Syrië, dát is de crisis, zegt PvdA-leider Diederik Samsom (ND-Oud&Nieuw 30 december). Die zouden we moeten stoppen. Maar hoe staat het met de routekaart naar vrede, die was aangenomen door de VN-Veiligheidsraad?
Jan van Benthem
donderdag 31 december 2015 om 03:00
Van dit viertal ‘leeuwen van onze tijd’, aldus betogers in Libanon onlangs, zou vrede in Syrië moeten komen: van rechts naar links Hezbollah-leider Hassan Nasrallah, presidenten Putin en Assad en de Libanese politicus Nabih Berri.
Van dit viertal ‘leeuwen van onze tijd’, aldus betogers in Libanon onlangs, zou vrede in Syrië moeten komen: van rechts naar links Hezbollah-leider Hassan Nasrallah, presidenten Putin en Assad en de Libanese politicus Nabih Berri. ap / Bilal Hussein

Een miljoen mensen zijn dit jaar via de Middellandse Zee naar Europa gekomen, meldt de UNHCR, de vluchtelingenorganisatie van de VN, op haar website. Gevoegd bij de tienduizenden die over land naar de EU zijn gevlucht, is dit hét probleem van Europa, zeiden veertienduizend ondervraagden in een recente peiling van ORB/Gallup.

De grootste groep vluchtelingen komt uit Syrië. De enige doorslaggevende manier om die stroom te stoppen, is een einde aan de oorlog in dat land.

Op het eerste gezicht zijn er hoopgevende ontwikkelingen in die richting. De bijzonder gezant van de VN voor Syrië, Staffan de Mistura, zegt al begin januari met voorgesprekken te beginnen om de delegaties van de Syrische regering en de oppositie te vormen. Die kunnen dan op de streefdatum van 25 januari starten met het vredesoverleg waarvoor de Veiligheidsraad een routekaart heeft aangenomen.

oppositiegroepen

Wie hoop hecht aan die routekaart, moet Moskou in de gaten houden. Want daar wordt de kaart al driftig naar eigen inzicht ingekleurd.

Neem de delegaties die voor het vredesoverleg moeten worden gevormd. Moskou heeft geen belang bij groeperingen die een gevaar kunnen betekenen voor het voortbestaan van het regime-Assad. Dus is in Kazachstan een groep ‘vertegenwoordigers van de Syrische oppositie’ bij elkaar gebracht. Deze ‘Astanagroep’ moet gelden als tegenwicht voor de gematigde oppositie die het Westen en de Arabische landen steunen. Die oppositiegroepen zijn in de Saudische hoofdstad Riyad bij elkaar gekomen om afgevaardigden te kiezen voor de gesprekken met Damascus.

Daar heeft Moskou helemaal geen trek in en de ‘Astanagroep’ heeft dan ook een brief aan de VN gestuurd, dat Saudi-Arabië moet worden ‘gediskwalificeerd’ van het vredesoverleg, omdat het ‘onder obscure omstandigheden’ een stel extremisten als vertegenwoordigers van de oppositie een platform heeft gegeven.

extremisten

Een van die extremisten was volgens Moskou Zahran Alloush, leider van een van de belangrijkste rebellengroeperingen in het gebied rondom Damascus, Jaish al-Islam. Dat hij met succes ISIS bestrijdt, interesseert Moskou niet. Wel dat hij ook Assad bestrijdt. Dus is Alloush gedood door een luchtaanval.

‘Ik weet niet wat de Russen daarbij voor ogen hebben’, reageerde de Saudische minister van Buitenlandse Zaken Adel al-Jubeir woensdag, ‘maar dit dient het vredesproces niet’.

herverkiezing

Maar wat de Russen willen, is helemaal niet onduidelijk. Wie de uitspraken van president Putin volgt, kan de Russische versie van de routekaart redelijk precies uittekenen.

Rusland stuurt aan op een akkoord dat Assad nog een tijd aan de macht houdt. Daarna komen er verkiezingen en daaraan kan Assad weer meedoen, zo heeft de Russische president in gesprek met de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry duidelijk gemaakt, volgens een verslag van Bloomberg. Naar goed Russisch en Syrisch gebruik wordt dan de zittende president met grote overmacht herkozen.

Of, zoals de Russische persnieuwsdienst Sputnik News het formuleert: ‘De Syriërs hebben hun keuze al gemaakt: Assad is hun man voor nu en voor in de toekomst.’ De Syrische bevolking heeft immers vorig jaar Assad opnieuw gekozen in ‘de eerste presidentsverkiezing in de geschiedenis van het land met meer dan een kandidaat’?

Ook Putin heeft zich in dergelijke bewoordingen uitgesproken: VN-akkoord of niet, ‘we zullen niet toestaan dat andere landen hun wil opleggen aan Syrië’. De Syriërs moeten zelf kiezen in keurig door de overheid georganiseerde en geregelde verkiezingen, vindt Putin.

Tot die tijd zal Rusland doorgaan met het bombarderen van alle terroristen in het land – ook die door het Westen of de Arabische landen worden gesteund, zoals Alloush.

verontrustend

Het effect is volgens Amnesty International en Human Rights Watch, dat in een maand tijd nog eens 130.000 Syrische burgers door de Russische bombardementen op steden, scholen, ziekenhuizen, markten en andere burgerdoelen op de vlucht zijn geslagen.

Voor het eerst heeft daar nu een westers land tegen geprotesteerd. Dinsdagavond sprak woordvoerder Mark Toner van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken van ‘een duidelijke en verontrustende toename van burgerslachtoffers sinds Rusland zijn luchtaanvallen begon’.

Het is aarzelend. Te aarzelend. Want Moskou bombardeert en konkelt een pad bij elkaar naar een vrede volgens het inzicht van Putin, Assad en het Iraanse regime.

Het kan dat doen omdat het Westen niet als eenheid een ander duidelijk pad weet te presenteren.

Met als gevolg dat Europa een miljoen vluchtelingen kon opvangen – met nog veel meer op komst.

Want Assad en Putin stoppen zonder een duidelijke tegenactie niet vóór ze hun zin hebben doorgedreven.

eerlijke kans

Er is een andere routekaart mogelijk. Direct stoppen met aanvallen op burgerdoelen. Hulptransporten toelaten. No-flyzones instellen waar burgers veilig zijn. VN-gezant Staffan de Mistura een eerlijke kans geven echte gesprekken te openen.

Het staat allemaal al in de besluiten van de Veiligheidsraad. Die uitvoeren zou een mooi begin zijn. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

De vrijheid verdedigen door die te beperken? De (voorspelbare) effecten van een koranverbranding

Het is duidelijk dat koranverbrandingen niet slechts tegen een boek gericht zijn, maar dat er ook naar moslims zelf een in wezen vijandig signaal uitgaat, signaleert Joas Wagemakers.

Afbeelding

Zonder kerkdienst zul je nooit werkelijk beseffen wat genade is, dat ontvang je alleen in gezamenlijke dank

Waarom ga je naar de kerk? Kun je geloven buiten de kerk? De discussie is er opnieuw, maar dominee Wim van der Schee stelt liever het uitgangspunt van 'eerst is er de gelovige, dan is er de kerkdienst' ter discussie.

Afbeelding

In Disneyfilms zitten steeds meer 'woke' invullingen. Zou Disney zijn eigen studio's nog herkennen?

Op 27 januari barst het jaar lange eeuwfeest los van de Walt Disney Studio’s. Maar zijn de oorspronkelijke waarden van Disney nog wel terug te vinden in het huidige megabedrijf?

Afbeelding

Wat hebben Philips en het CDA gemeen? Succesvolle afsplitsingen en moeilijke tijden

Het CDA en Philips zitten in zwaar weer, terwijl hun afsplitsingen een succes zijn. 'Is er nog hoop voor het CDA?', vraagt Frank van den Heuvel zich af.

Afbeelding

Oekraïne, hoe erger te voorkomen? We staan voor lastige vragen, over de eigen vrijheid en die van hen

Dit is de kernvraag, vindt Aad Kamsteeg: hoe kunnen het belang van de vrije wereld en de vrijheid van Oekraïense burgers worden beschermd zonder escalatie naar omstandigheden die veel erger zijn dan een compromis?

Afbeelding

De overheid kan er weer niet om heen, de waarde van grond voor woningbouw ligt te hoog

Het Rijk stopt miljarden in woningbouwprojecten, terwijl de huizenprijzen - en dus opbrengsten voor projectontwikkelaars - historisch hoog zijn. Te dure grond zit nieuwbouw in de weg, stelt expert Erwin van der Krabben.