Luister naar

Jeugdwerkers, schuif de draaiboeken opzij en doe het dit jaar anders.

Nieuws
Jeugdwerkers, leg dit jaar het draaiboek voor het kerstfeest maar opzij en ga in op de wezenlijke vragen die nu bij jullie jongeren leven.
Saskia de Graaf
zaterdag 28 november 2015 om 03:00

Twee weken na de aanslagen in Parijs zijn veel kerken in Nederland bezig met de voorbereidingen op het kerstfeest. Vergaderingen worden belegd, draaiboeken worden geschreven en jongeren, al dan niet, ingeschakeld. Discussies over wat voor liederen te zingen op het kerstfeest van de zondagsschool, het wel of niet naspelen van een gedeelte van het kerstverhaal door de kinderen. Dat houdt de jeugdwerkers bezig.

Ondertussen groeien onze jongeren op in een tijd van angst. Want hoe moet je je plek vinden in een wereld waarin je nergens echt veilig bent? Waarin oorlogstrauma via de telefoon van een elfjarige binnenkomt. Hoe moet je als kleuter geloven dat je vader gewapende, nietsontziende moordenaars kan tegenhouden met rozen in plastic cellofaan en flakkerende waxinelichtjes? Hoe moet je als tiener nadenken over wat je wilt worden en welke vakken je moet kiezen als je niet weet hoe de wereld er over een maand uitziet?

Wie geeft onze kinderen een toekomstperspectief? Wie duidt voor hen de tijd waarin zij opgroeien? Is het niet de taak van de kerk om kinderen van de gemeente serieus te nemen bij hun levensvragen, in hun existentiële angsten? Of vinden we hun vragen eng en gaan we er niet op in omdat wijzelf die vragen niet meer durven stellen? Wie neemt hen dan mee op weg naar de toekomst?

knutselspullen

Laat de draaiboeken dit jaar maar voor wat ze zijn. Schuif de knutsel­spullen van de club opzij en ga in op wat er echt leeft in de harten van onze tienjarigen. Stop met zinloze discussies in de kerk en laat onze jongeren zien waar het echt om draait. Laten we onze angsten bij die Ene brengen die de wereld in zijn handen draagt. Als wij het niet doen, wie doet het dan? <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Hoe we vaagtaal en jeukwoorden als 'co-creatie' en 'kwaliteitsslag' uit de krant proberen te houden

'Mensen praten moeilijk omdat dat makkelijk is', leerde Japke-d. Bouma de ND-redactie in een Amersfoorts café. Aan ons als journalisten de taak om moeilijke taal glashelder te krijgen.

Afbeelding

Wie vrede wil tussen Israël en de Palestijnen, moet met álle partijen over concrete voorstellen spreken

Met heilige teksten je macht en invloed uitbreiden, oud-senator Hanneke Gelderblom ziet dit 'religieus imperialisme' wereldwijd oprukken. Dat vergt ook in Nederland alertheid. 'Want dan mag je Joden alles verwijten.'

Afbeelding

Perspectief-jongeren: Het is tijd dat de ChristenUnie afrekent met haar eurosceptische imago

Laat het partijcongres van de ChristenUnie uitspreken dat de partij gelooft in Europa, schrijft Annelle van der Wel namens jongerenorganisatie Perspectief.

Afbeelding

Doop met water uit waterkanon een politiek statement? Avondmaal vieren met supermarktwijn is dat ook

Zijn de doop en het avondmaal niet-politieke rituelen? Zeker niet, schrijft theoloog Peter-Ben Smit. Christus zet de maatschappelijke orde op z’n kop. ‘Een beetje water uit een waterkanon kan daar ook nog wel bij.’

Afbeelding

Uit woede of ongeluk breken met God? 'Ik had juist de neiging om wel op zoek te gaan naar houvast'

De maand mei was een tranendal voor schrijver en muzikant Aafke Romeijn, zelf een ‘godzoeker’. Wat doe je met dit verdriet, deze rouw? Vind je troost in het geloof of betekent het een definitief afscheid?

Afbeelding

Onderschat het nut van de ervaringsdeskundige niet. 'Het begint met: wat is jóuw verhaal'

Dat Rinke Verkerk vragen heeft bij al die zelfbenoemde coaches ontneemt het zicht op het belang van ervaringsdeskundigen, vindt Els Dijkema-van der Linden.