Luister naar

Mijn haat krijg je niet

Nieuws
Antoine Leiris verloor bij de aanslagen in Parijs zijn vrouw, Hélène Muyal-Leiris (35). Op zijn Facebookpagina plaatste hij enkele dagen later onderstaande brief aan de terroristen.
Antoine Leiris
woensdag 18 november 2015 om 03:00
Hélène Muyal-Leiris †
Hélène Muyal-Leiris †

Vrijdagavond hebben jullie het leven gestolen van een buitengewoon persoon, de liefde van mijn leven, de moeder van mijn zoon, maar mijn haat krijgen jullie niet. Ik weet niet wie jullie zijn en ik wil het ook niet weten; jullie zijn dode zielen. Als die God voor wie jullie blindelings doden, ons naar zijn beeld heeft gemaakt, dan is elke kogel in het lichaam van mijn vrouw een wond in zijn hart.

Ik ga jullie dus niet de voldoening geven jullie te haten. Daarnaar zijn jullie op zoek, maar haat beantwoorden met woede zou toegeven zijn aan dezelfde onwetendheid die jullie heeft gemaakt tot wat je bent.

Jullie willen dat ik bang ben, dat ik mijn medeburgers met wantrouwen bekijk, dat ik mijn vrijheid opgeef voor veiligheid. Game over. Probeer het nog een keer.

Ik heb haar vanochtend gezien. Eindelijk, na nachten en dagen wachten. Ze was nog net zo mooi als toen ze vrijdagavond van huis ging, nog net zo mooi als toen ik twaalf jaar geleden smoorverliefd op haar werd. Natuurlijk ben ik kapot van verdriet, die kleine overwinning schenk ik jullie, maar ze zal van korte duur zijn. Ik weet dat zij elke dag bij ons zal zijn en dat wij elkaar terug zullen zien in het paradijs van vrije zielen, waar jullie nooit binnen zullen komen.

Wij zijn nu met z’n tweeën, mijn zoon en ik, maar we zijn sterker dan alle legers van de wereld. Ik heb trouwens geen tijd meer voor jullie, ik moet naar Melvil toe, die net wakker wordt uit zijn middagslaapje. Hij is net zeventien maanden; hij gaat zo zijn hapje eten zoals iedere dag, daarna gaan we spelen zoals iedere dag en heel zijn leven zal dit jochie jullie vernederen door gelukkig te zijn en vrij. Want nee, zijn haat krijgen jullie ook niet.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Integreer en stimuleer vrijwilligerswerk via de school. 'Jongeren hebben het te druk met studie'

Om jongeren te stimuleren en ruimte te bieden tot het doen van vrijwilligerswerk, is het verstandig dat scholen dit integreren in hun lessen maatschappijleer, betoogt student Shady Morsi.

Afbeelding

Nederland is dringend toe aan een wedergeboren CDA. 'Zeg het coalitieakkoord op'

Er zijn drastische keuzes nodig om het CDA weer tot een aantrekkelijke, brede en op het christelijke geloof georiënteerde partij te maken, vindt de Aramese voorman Johny Messo.

Afbeelding

Onderzoek de relatie tussen neergang christelijke politiek en sommige van de huidige problemen eens

Elke historicus erkent het recht en het positieve resultaat van de christelijke politiek, betoogt Gerrit Schutte, zelf emeritus hoogleraar van de geschiedenis van het Nederlandse protestantisme.

Afbeelding

Een probleem níet oplossen, ook dat kan beleid zijn. Zo gaat Amerika met de torenhoge staatsschuld om

Niet over alles in de VS bestaan grote politieke tegenstellingen. Zo wordt de enorme staatsschuld al jaren niet aangepakt, evenmin als de hoge kosten van de ‘verzorgingsstaat’, ziet amerikanist Matthijs Tieleman.

Afbeelding

Kerkfusie biedt een unieke kans om recht te doen aan eenheid van de Geest

Vergeleken met de centrale positie van de Heer Jezus hebben kerkelijke structuren, geloofstradities en geschriften relatieve betekenis, betoogt Ton Verleg. Dat besef kan verontrusten verder helpen bij een kerkfusie.

Afbeelding

Bram van de Beek: 'In de wereld die ons wacht, zal het een zegen zijn dat er een kerk is'

Theoloog Bram van de Beek is pessimistisch over waar het heen gaat met de wereld. Tegelijk denkt hij dat de kerk daardoor alleen maar belangrijker wordt, als een plek van vrede, een plaats waar mensen thuis kunnen zijn.