Luister naar

Integere mannen

Nieuws
Over devaluatie van woorden gesproken. Integriteit is zeker kandidaat voor het meest gedevalueerde woord van 2015.
Francisca van Dalen
woensdag 1 april 2015 om 03:00

Vroeger hoorde je het niet zo veel. De meeste mensen zeiden gewoon ‘eerlijk’ of ‘betrouwbaar’. Ik ben geen taalwetenschapper, maar het zou zo maar kunnen dat het woord ‘integriteit’ meegelift heeft op de populariteit van andere Engelse woorden. Het Engelse ‘integrity’ klinkt best wel chic. Het wordt daar ook voor andere doeleinden gebruikt, bijvoorbeeld de ‘integrity of a structure’, de stevigheid van een gebouw.

Ik kwam het woord voor het eerst tegen toen ik met een internationale groep jongeren in het buitenland een training volgde. Een van de onderwijzers was een Amerikaan die aan alle stereotypen van een echte Amerikaan voldeed. Groot, luidruchtig, en gekleed in een wat flodderig T-shirt, met daarop de woorden ‘Promise Keepers, men of integrity’. De ‘Promise Keepers’ was in die tijd een populaire christelijke mannenbeweging, die stadions vol kreeg met huilende kerels die vanaf nu echt zouden stoppen met porno kijken, te veel drinken, en/of andere typische mannenzonden. En ze kregen dus een T-shirt, met dat mooie woord erop. Zodat iedereen kon zien dat ze integere mannen waren.

Het toeval wilde dat deze man een uitgesproken lastige kerel was die de gave had anderen het leven zeer moeilijk te maken. Dat T-shirt werd dus een soort grapje voor ons als studenten. Daar heb je die integere vent weer, wegwezen.

Het schijnt dat het in Nederland ook gebruikelijk is om jezelf op een CV te omschrijven als ‘integer’. Misschien omdat men zich wel realiseert dat het een beetje gek is om op je CV te zetten ‘Ik ben eerlijk en betrouwbaar.’ Het woord ‘integer’ heeft een ietsjes professionelere bijklank. Toch blijft het mijns inziens behoorlijk verdacht om dat van jezelf te zeggen, want daarmee doe je of integriteit een karaktereigenschap is, net zoiets als creativiteit. Maar integriteit is geen optie. Dat hoor je gewoon te zijn.

Zeker in de politiek. Je zou dan ook denken dat partijen heel secuur selecteren als het gaat om integriteit. Welke partij zit te wachten op fraudeurs en andere corrupte boeven? Als iemand in jouw partij opstapt vanwege niet-integer gedrag, dan zou het schaamrood je op de kaken staan. Pr-ramp. Kiezers weg. Stamelende verontschuldigingen naar de pers.

Dat blijkt echter mee te vallen. Neem de VVD. Zeven mensen opgestapt vanwege diverse onfrisse affaires. Wat is er mis met de partij? Nou niets, volgens Rutte. Het komt door de nadruk van de VVD op integriteit. De VVD wil het goede voorbeeld geven, dus hebben ze een integriteitscommissie ingesteld.

Kortom, al die opgestapte politici zijn het bewijs dat de VVD een integere partij is. Voor Rutte waren deze schrijnende gevallen van corruptie dan ook geen reden tot grondig zelfonderzoek, maar een aanleiding om zichzelf een schouderklopje te geven. Want de VVD, die maakt werk van integriteit!

Integriteit, betrouwbaarheid of eerlijkheid betekende vroeger de afwezigheid van dit soort praktijken. Nu betekent het dat een aantal van deze praktijken al dan niet vrijwillig uit de doofpot komen. Tijd voor een nieuw woord.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Bij christelijke organisaties lopen geloof en werk soms op een ongezonde manier door elkaar.

Werken bij christelijke organisatie valt soms tegen: zalvende woorden maar onrecht blijft bestaan

Het Nederlands Dagblad besteedde aandacht aan manipulatie, machtsmisbruik in de evangelische wereld. Maar het probleem speelt ook bij andere christelijke organisaties, schrijft Ineke Evink van vakorganisatie CGMV.

Mark Rutte, Geert Wilders en Sigrid Kaag. We hebben deze drie soorten politici nodig. Sterker, we zijn zélf van dit soort types en gedragen ons er naar.

We zijn saai, moralist en boos. En zo zijn ook onze politici. Daarom kunnen ze lastig samenwerken

Wij Nederlanders lijken op Rutte, Kaag en Wilders. Frank van den Heuvel laat zien hoe het karakter van iedere Nederlander bij een van deze drie politici past.

Stel dat ‘doe dit, tot Mijn gedachtenis’ al begint op het land? Dat is dus niet: onderwerp de grond aan een regime van uitputting, tot Mijn gedachtenis.

Avondmaal en eucharistie beginnen in de grond, waar het krioelt van torren en wormen

Jezus zegt niet: spuit gif op de vrucht en het blad en dood in het voorbijgaan alles er omheen, tot Mijn gedachtenis. Theoloog en boer in opleiding Elsa Eikema stelt prikkelende vragen bij ons avondmaal.

Afbeelding

Hoe het lijntje tussen de Nederlandse Gereformeerde Kerken en Israël hersteld kan worden

De Nederlandse Gereformeerde Kerken knipten het 'officiële lijntje' met Israël door, maar zoeken tegelijkertijd naar een manier om toch verbondenheid te tonen. Lieddichter Ria Borkent doet een voorstel.

Behandeling in de gesloten jeugdzorg heeft geen enkele kans van slagen zolang het aan echte nabijheid van hulpverleners ontbreekt.

Staatssecretaris Van Ooijen en Kamerleden, zet jullie boosheid over gesloten jeugdzorg om in actie

Hoe kan het dat staatssecretaris Van Ooijen (VWS) zegt dat de gesloten jeugdzorg misschien maar wat langer open moet blijven? Maak liever meer vaart om goede alternatieven te vinden, betoogt Margot Ende-van den Broek.

De Duitse bondskanselier Scholz staat onder druk: welke wapens gaat hij Oekraïne leveren?

Bondskanselier Scholtz kan een andere keus maken en zo een moreel belangrijke daad verrichten

Komende paasdagen vinden in Duitse steden vredesdemonstraties plaats. De leuze is: ‘Nooit weer oorlog is nú’. Want nú wordt besloten welke wapens Duitsland aan Oekraïne levert. Hans Ester legt uit hoe gevoelig dat ligt.