Luister naar

Als Italië zondag voor strenge immigratiepolitiek kiest, is dat gevolg van Europees wegkijken

Nieuws
Berlusconi’s rechtse coalitie leidt in de peilingen voor de Italiaanse verkiezingen van zondag, met een strenge immigratiepolitiek als leidend thema. Een belangrijke reden daarvoor is het falen van de EU.
Jan van Benthem Jan van Benthem
zaterdag 3 maart 2018 om 03:00

Er gaat echt wat veranderen in Italië, is de verkiezingsbelofte van Silvio Berlusconi, leider van Forza Italia, en zijn politieke maten van de Lega en de Broeders van Italië, Matteo Salvini en Giorgia Meloni. Berlusconi gaat namelijk de ‘sociale bom’ ontmantelen die onder Italië ligt. Wat die bom is, begrijpen ze ook bij de linksere Vijf Sterrenbeweging. Haar leider, Luigi Di Maio, heeft de oplossing overgenomen die Berlusconi cum suis voorstaan: honderdduizenden immigranten zonder status deporteren, desnoods alle 630.000. Zo veel zijn er de afgelopen vier jaar Italië binnengekomen, stelt Berlusconi. En dat kan Italië gewoon niet aan. Want Italië staat er grotendeels alleen voor. De felle debatten over de immigranten in Italië staan haaks op de geruststellende woorden die uit Brussel ­komen. In Brussel is de vluchtelingencrisis namelijk voorbij. Het ­jongste rapport van de Europese Commissie over de hervestiging van vluchtelingen jubelde het afgelopen november bijna uit. ‘Nu het EU-hervestigingsschema succesvol ten einde loopt, hebben we op dit terrein de afgelopen twee jaar enorme vooruitgang geboekt. Dit laat zien dat verantwoordelijkheid succesvol binnen de EU kan worden gedeeld’, aldus de Eurocommissaris voor Migratie, Dimitris Avramopoulos.

Hij zegt dat niet alleen. Eind januari liet woordvoerder Annegret Korff van het Duitse ministerie van Binnenlandse Zaken weten dat wat Duitsland betreft, “het hervestigingsprogramma in september is beëindigd. Alles is dus in kannen en kruiken, al zegt Avramopoulos nog wel dat ‘de EU solidariteit met Italië en Griekenland zou moeten blijven tonen’ en tot nog eens vijftigduizend vluchtelingen moet herverdelen. Waar zeuren die Italianen eigenlijk nog over? Misschien hierover: toen de EU het hervestigingsprogramma zo succesvol afsloot, waren welgeteld 10.265 mensen uit Italië door andere landen opgenomen. Op dat moment waren er al zeshonderdduizend vluchtelingen Italië binnengekomen. Of hierover: de Europese grensbewaking Frontex en allerlei organisaties die meewerken aan het redden van drenkelingen uit de Middellandse Zee, dumpen hen in Italië, dat zich er maar mee moet redden. Of hierover: Oostenrijk stuurde in juli vorig jaar het leger naar de Italiaanse grens om ervoor te zorgen dat er geen vluchteling uit Italië zou binnensluipen. Of hierover: De EU wilde in december Polen, Hongarije en Tsjechië nog voor de rechter slepen omdat ze vertikken om maar één vluchteling van Italië of Griekenland over te nemen.

Als de ‘deportatie’ roepende politici zondag het grootste deel van de stemmen bij elkaar graaien, is dat niet alleen aan de gefrustreerde Italianen te danken. Die frustratie is bijna willens en wetens veroorzaakt door Europese regeringsleiders. Dát is de echte sociale bom die onder Italië is gelegd. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Opmerkelijk was dat kardinaal Eijk zo vol vuur preekte dat mensen soms spontaan ‘amen’ riepen. Dat is iets dat wij niet gewend zijn.

Kardinaal Wim Eijk heeft gewoon gelijk als hij zich tegen de lhbt+-lobby keert

Kardinaal Wim Eijk kreeg in de media veel kritiek toen hij sprak over ‘een publieke opinie die vreemde ideeën opdringt’. Maar in de zaal waar hij sprak, hoorde Andre van Aarle mensen spontaan ‘amen’ roepen.

Een scheiding heeft een negatieve invloed op de ontwikkeling van een kind als het de helft van zijn bestaan moet ontkennen en bijvoorbeeld bij papa niet op een positieve manier over mama mag praten.

Kinderombudsman Margrite Kalverboer: 'Gescheiden ouders, dit kun je doen voor je kind'

Als je ouders gescheiden zijn, moet je bij je moeder ook positief kunnen zijn over je vader. En als je bij je vader bent geldt hetzelfde richting je moeder. Daar heb je als kind recht op, stelt de Kinderombudsman.

Afbeelding

Schrappen van eigen risico in de zorg is nog moeilijker dan een nexit of asielstop

Als de PVV nog iets wil overhouden van het programma waarmee populistische kiezers een rad voor ogen is gedraaid, zal het volgens Peter de Waard de afschaffing van het eigen risico in de ziektekostenverzekering zijn.

'Als ik op zondag naar de mis ga dan ben ik als 53-jarige haast de jongste bij ons in de kerk.'

Hoe houd je jongeren in de kerk? 'Ten diepste ligt het niet in onze handen'

Veel kerken hebben te maken met jongeren die afhaken. Hoe kunnen ze daar het beste mee omgaan? Acht lezers reageren. 'Kerkenraadsleden hebben zelf geen idee waarom hun kinderen of kleinkinderen niet meer komen.'

Mensen met een beperking moeten naar het zwembad gaan, zelf organiseren en betalen. De kloof met de gewone maatschappij wordt hierdoor groter, want veel mensen met een lichte verstandelijke beperking hebben weinig geld te besteden of hebben begeleiding nodig in het zwembad.

Betaal het zwembad voor mensen met een beperking. Dat heeft grote invloed en levert geld op

Zet geld dat is bedoeld voor gespecialiseerde behandeling ook in om mensen te laten meedoen in de maatschappij. Daar is het niet voor bedoeld, maar iedereen wordt er volgens Inger Hoek uiteindelijk beter van.

In de rubriek 'Van de redactie' schrijft een lid van de hoofdredactie over de journalistieke keuzes van het Nederlands Dagblad.

Waarom we een podcast over scheiden maakten - en waarom die podcast echtscheiding niet normaliseert

De ND-podcast Gebroken Gelofte probeert echtscheiding in christelijk Nederland beter bespreekbaar te maken. En dat is wat anders dan echtscheiding normaliseren.