Luister naar

Israël maakt met het intrekken van de vluchtelingendeal een zwakke en gevaarljike indruk

Nieuws
De regeerstijl van premier Netanyahu heeft van Israël een ‘Flip-flop-natie’ gemaakt. Met de ommezwaai in de immigratiedeal met de VN heeft de geloofwaardigheid van Israël een ongekende deuk opgelopen.
Jan van Benthem Jan van Benthem
woensdag 4 april 2018 om 18:39
Afrikaanse migranten demonstreerden dinsdag in Tel Aviv tegen Israëls vluchtelingenbeleid. Een plan om vluchtelingen uit te zetten, werd haastig ingetrokken.
Afrikaanse migranten demonstreerden dinsdag in Tel Aviv tegen Israëls vluchtelingenbeleid. Een plan om vluchtelingen uit te zetten, werd haastig ingetrokken. ap / Sebastian Scheiner

De vertegenwoordiger van de Europese Unie in Israël, Emanuele Giaufret, weet het even niet meer. Eerst kondigt premier Netanyahu maandag een akkoord aan met de UNHCR, de vluchtelingenorganisatie van de VN, voor de 37.000 asielzoekers in het land.

Netanyahu presenteert het terecht als dé oplossing voor dit heikele politieke probleem. Maar een paar uur later schrapt hij het akkoord weer met bijna dezelfde stelligheid. In een weinig diplomatieke tweet van de EU-vertegenwoordiging is de verbijstering terug te lezen: ‘Het zal wel weer een van die dagen zijn. Om 20:57 uur feliciteer je Israël en de vluchtelingen met het akkoord, om 21:46 like je de aankondiging van het ministerie van Buitenlandse Zaken erover, om 22:50 uur schort de premier de deal weer op en geeft daarvan de schuld, onder anderen, aan de EU.’ Ook in de verklaring die de UNHCR gaf, klinkt teleurstelling. ‘Het akkoord was het resultaat van onderhandelingen die gedurende een langere tijd zijn gevoerd.’ Met andere woorden: dit akkoord was geen bevlieging. ‘Het weerspiegelde een gezamenlijke inspanning die internationale bescherming gaf aan mensen op hun vlucht voor vervolging, terwijl het ook tegemoet kwam aan de zorgen van de Israëlische gemeenschappen.’

machteloos

Dat het akkoord over de 37.000 Afrikaanse asielzoekers na maar een paar uur tijd weer aan flarden is gescheurd door dezelfde premier die het had ondertekend, is een dramatische onderstreping van de machteloze positie waarin Netanyahu is terechtgekomen.

Het echte oordeel klinkt door in die tweet van de EU-vertegenwoordiger: ‘Het zal wel weer een van die dagen zijn.’ Je weet niet meer wat je aan Netanyahu of zijn regering hebt. En dat is karakteristiek geworden voor het hele beleid van het kabinet ­Netanyahu, tekent de Jerusalem Post aan. De razendsnelle ommezwaai is volgens de krant kenmerkend voor ‘het eindeloze crisismanagement uit Jeruzalem’ dat voor beleid moet doorgaan.

Andere commentaren, als in de Times of Israël en de Yedioth Ahronoth, wijzen erop dat het akkoord met de VN door Netanyahu en zijn minister van Binnenlandse zaken, Aryeh Deri, in het geheim is onderhandeld, zonder medeweten van andere ministers. De onderhandelingen zouden namelijk onmogelijk zijn geweest als bijvoorbeeld de minister van Justitie, Ayelet Shaket, of haar partijleider, minister van Onderwijs, Naftali Bennet, ervan op de hoogte waren geweest.

Deze hele handelwijze bewijst dat de premier niet de leiding heeft van de regering, stelt de bekende Israëlische politieke commentator Gil Hoffmann. Maar ‘Netanyahu’s grootste capitulatie’, zoals de Haaretz het noemt, gaat verder dan de politieke zwakte van de premier van Israël. ‘Als Netanyahu een overeenkomst over migranten al niet door het kabinet kan loodsen, is er geen manier op aarde waarmee hij enig belangrijke akkoord door zijn regering kan krijgen dat te maken heeft met de Palestijnen’, constateert ook diplomatiek commentator Herb Keinon. En dat betekent volgens hem op voorhand de mislukking van welk vredesplan dan ook waar de Amerikaanse president Trump nog aan zegt te werken.

gevaarlijk signaal

Wat overblijft, is een beschadigd Israël. Zo zei Netanyahu in de persconferentie waarin hij het akkoord met de VN bekendmaakte dat er niet alleen zestienduizend asielzoekers in Israël zouden mogen blijven, maar dat een even groot aantal zou worden opgenomen door westerse landen als Italië en Duitsland. Maar die landen reageerden meteen: daar wisten zij niets van. Rwanda is kwaad omdat het officieel is genoemd in verband met de eerdere deportatiepolitiek, tot die door het Israëlische hooggerechtshof werd stopgezet. De VN branden voorlopig hun vingers niet opnieuw aan een overeenkomst met Israël. En Israël zelf heeft geen effectieve asielpolitiek meer over, nadat Netanyahu het eerdere beleid als onmogelijk heeft weggezet en tegelijk het alternatief de nek heeft omgedraaid.

Deze affaire kent zo alleen verliezers. Er is voor niemand een echte oplossing, voor de asielzoekers niet, voor de inwoners van Tel Aviv die met het probleem zitten opgescheept niet, voor Israël niet. En in de directe omgeving van Israël gaat er een bijzonder onwenselijke boodschap van uit: de regering van Israël is zwak.

In het Midden-Oosten is dat een erg gevaarlijk signaal. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Bij christelijke organisaties lopen geloof en werk soms op een ongezonde manier door elkaar.

Werken bij christelijke organisatie valt soms tegen: zalvende woorden maar onrecht blijft bestaan

Het Nederlands Dagblad besteedde aandacht aan manipulatie, machtsmisbruik in de evangelische wereld. Maar het probleem speelt ook bij andere christelijke organisaties, schrijft Ineke Evink van vakorganisatie CGMV.

Mark Rutte, Geert Wilders en Sigrid Kaag. We hebben deze drie soorten politici nodig. Sterker, we zijn zélf van dit soort types en gedragen ons er naar.

We zijn saai, moralist en boos. En zo zijn ook onze politici. Daarom kunnen ze lastig samenwerken

Wij Nederlanders lijken op Rutte, Kaag en Wilders. Frank van den Heuvel laat zien hoe het karakter van iedere Nederlander bij een van deze drie politici past.

Stel dat ‘doe dit, tot Mijn gedachtenis’ al begint op het land? Dat is dus niet: onderwerp de grond aan een regime van uitputting, tot Mijn gedachtenis.

Avondmaal en eucharistie beginnen in de grond, waar het krioelt van torren en wormen

Jezus zegt niet: spuit gif op de vrucht en het blad en dood in het voorbijgaan alles er omheen, tot Mijn gedachtenis. Theoloog en boer in opleiding Elsa Eikema stelt prikkelende vragen bij ons avondmaal.

Afbeelding

Hoe het lijntje tussen de Nederlandse Gereformeerde Kerken en Israël hersteld kan worden

De Nederlandse Gereformeerde Kerken knipten het 'officiële lijntje' met Israël door, maar zoeken tegelijkertijd naar een manier om toch verbondenheid te tonen. Lieddichter Ria Borkent doet een voorstel.

Behandeling in de gesloten jeugdzorg heeft geen enkele kans van slagen zolang het aan echte nabijheid van hulpverleners ontbreekt.

Staatssecretaris Van Ooijen en Kamerleden, zet jullie boosheid over gesloten jeugdzorg om in actie

Hoe kan het dat staatssecretaris Van Ooijen (VWS) zegt dat de gesloten jeugdzorg misschien maar wat langer open moet blijven? Maak liever meer vaart om goede alternatieven te vinden, betoogt Margot Ende-van den Broek.

De Duitse bondskanselier Scholz staat onder druk: welke wapens gaat hij Oekraïne leveren?

Bondskanselier Scholtz kan een andere keus maken en zo een moreel belangrijke daad verrichten

Komende paasdagen vinden in Duitse steden vredesdemonstraties plaats. De leuze is: ‘Nooit weer oorlog is nú’. Want nú wordt besloten welke wapens Duitsland aan Oekraïne levert. Hans Ester legt uit hoe gevoelig dat ligt.