Luister naar

Ingezonden brief: Vermijd gebruik van houtkachels

Nieuws
Jos Merks voorzitter Stichting Luchtfonds
zaterdag 17 november 2018 om 03:00
Ingezonden brief: Vermijd gebruik van houtkachels
Ingezonden brief: Vermijd gebruik van houtkachels anp

In het Nederlands Dagblad van 15 november wordt gezegd dat er fijnstof en andere schadelijke stoffen vrij kunnen komen bij houtkachels. Dat is onjuist. Er komen altijd fijnstof en stoffen vrij die gevaarlijk zijn voor de gezondheid. Net als met roken, kun je er kanker, hart-, vaat- en longziekten alsook luchtweginfecties van krijgen. In een moderne kachel met droog hout beperk je de schade aan het milieu, wordt gezegd. Moderne kachels worden echter intensiever gebruikt en branden op hogere temperaturen. Door meer branduren ontstaat er meer luchtvervuiling. En door de hogere temperaturen komen kleinere deeltjes vrij, die nog gevaarlijker zijn. Een kachel een duurzame bron? Er is helemaal niets duurzaams aan. Een houtkachel is slecht voor de gezondheid, milieu en klimaat. Bij het verbranden van hout komt twee keer meer CO2 vrij dan bij aardgas. En daar willen we van af. Sfeer en gezelligheid? Gezondheid is belangrijker dan die sfeer en gezelligheid, die je bovendien ook met een elektrische haard kunt bereiken, zonder al die viezigheid. Zoals de GGD ook zegt: Het stoken van hout moet worden vermeden. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Misbruik, uitbuiting, verminderde hechting: pak de schadelijke praktijken in weeshuizen nu eens écht aan

Misbruik, uitbuiting, verminderde hechting: deze problematiek komt nog steeds voor in weeshuizen die gerund worden door Europese stichtingen. Hoog tijd om dit aan te pakken, schrijft Tessa Teurlings van Red een Kind.

Afbeelding

Beelden van een natuurramp zijn vaak onoverzichtelijk. Dat is logisch, omdat er chaos is ontstaan. Bij de aardbeving in Indonesië vorige week laat dit beeld met scheefgezakte gebouwen en een neergeploft dak echter in een klap goed de gevolgen zien.

Afbeelding

Het woord ‘homofobie’ doet geen recht aan de bezwaren van veel moslims

Nederlandse moslims beijveren zich niet collectief voor een verbod op homoseksualiteit of dat het homohuwelijk in de ban moet worden gedaan, stelt Joas Wagemakers in het debat over de OneLove-band.

Afbeelding

Hoe vaak staat de bezorger van pakketjes voor jouw deur?

Mensen bestellen vaak meer dan ze nodig hebben en sturen artikelen, vaak gratis, weer retour. Hoe zit het met jouw online koopgedrag? En denk jij ook dat het anders kan en moet?

Afbeelding

Een hoge gasprijs mag geen reden zijn om tijdelijk de kerk te sluiten

Het sluiten van kerkgebouwen vanwege hoge energieprijzen laat volgens Lourens Geuze een trend bij kerkenraden zien: het pragmatisme voert bij allerlei besluiten meer dan eens de boventoon.

Afbeelding

Wijsheid van een rechter of een gebrek daaraan kunnen zich in één persoon manifesteren

Als je in een rechtszaak betrokken raakt, maakt het dan wat uit welke rechter je treft? Het korte antwoord is ja. En dat is misschien maar goed ook, schrijft oud-president van het Haagse gerechtshof Leendert Verheij.