Luister naar

Opinie: Waarom alleenstaanden zich in de kerk ook vaak alleen voelen staan

Nieuws
Alleenstaanden voelen zich ook in de kerk vaak alleen staan. Hoe bereiken we singles met het evangelie, als ons het beeld van een familieclub aankleeft?
Leendert Wolters werkt daar met de Tsjechische Evangelis.. in de jonge gemeente Network Praha
zaterdag 29 december 2018 om 03:00
Zijn we er in de kerk voor alleenstaanden, geven we prioriteit aan hun emotionele behoeften?
Zijn we er in de kerk voor alleenstaanden, geven we prioriteit aan hun emotionele behoeften? beeld

Twee elkaar uitsluitende gedachten schieten al snel door ons hoofd als we iemand alleen in de kerkbanken zien zitten: ‘Zou hij homo zijn?’ of: ‘Aan wie zouden we haar kunnen koppelen?’

Beide gedachten onthullen dat we geobsedeerd zijn geraakt door seks én dat we singleness als een probleem zien dat moet worden opgelost. Het liefst met een huwelijk.

Sinds de seksuele revolutie is de maatschappelijke opvatting, dat seks losstaat van voorplanting en daarmee van het huwelijk. Deze obsessie met seks had zijn weerslag op de kerk, die aan huwelijkspromotie begon te doen – de Rooms-Katholieke Kerk in de encycliek Humanae Vitae en protestantse kerken met bewegingen als ‘Ware liefde Wacht’ en ‘Focus on the Family’.

wanhopig

Het is opvallend dat veel kerken wel een ‘Marriage Course’ aanbieden, maar geen cursus voor alleenstaanden. En wanneer heeft u voor het laatst een (christelijke) film gezien met een single die niet wanhopig was? Niettemin neemt het aantal solo-huishoudens toe. In Europa zijn het er zo’n 30 procent, in Nederland iets meer. In Praag, waar ik kerkplanter ben, zien we dat echter niet terug in de demografie van de kerk en daarom willen wij met onze gemeente single-friendly zijn.

Voor veel gemeenten is het leven in een gezin niet alleen een ideaal, maar ook realiteit. Soms uit missionaire overwegingen, omdat kerken met goed kinderwerk sneller groeien, maar ook ideologisch: als christen word je deel van Gods gezin. En dus zoeken we voor singles snel een partner, zodat ook zij snel een gezin kunnen stichten.

Vanaf het begin van onze single-friendly gemeente is ruim een derde van de leden alleenstaand. Een van de dingen die we steeds opnieuw hoorden was, dat alleenstaanden ook in de kerk alleen staan.

Ze blijven over – alleen de woordkeuze al! – of worden geacht dan maar met de andere singles op te trekken.

Daarmee maken we in de kerk van het (niet hebben van een) huwelijk een veel te belangrijke laag in onze identiteit. Paulus houdt ons voor dat die in Christus ligt, en niet in onze partner!

Dit najaar hielden we daarom een serie preken over singleness. Dat creëerde ook de gelegenheid onderling met elkaar erover te spreken. Daarbij keken we niet alleen naar de alleenstaanden onder ons, maar juist ook naar buiten.

Hoe bereiken we singles buiten de kerk met het evangelie, als ons het beeld van een familieclub aankleeft? Inspiratie hiervoor vonden we in de verhalen van David en Jonatan. Vanaf het moment dat zij elkaar ontmoeten, ontwikkelt zich tussen hen beiden een diepe vriendschap, die door de hoofdstukken heen steeds meer kleur en diepgang krijgt.

Direct vanaf het begin hebben de twee een sociale verstandhouding. Als David aan het hof moet komen wonen, zorgt Jonatan dat hij correct gekleed wordt.

Als ik naar een officiële gelegenheid moet, is het meestal mijn vrouw die mij even inspecteert. Het zijn de kleine dingen waardoor je merkt dat het hebben van een partner op heel veel vlakken speelt.

De relatie tussen David en Jonatan heeft ook een emotionele en fysieke laag. Naar wie gaat u toe, om de grootste vreugde en diepste pijn van het leven te delen?

Zijn we er in de kerk voor alleenstaanden als ze hun hart moeten luchten, en geven we prioriteit aan hun emotionele behoeften? Juist ook als het om de eenzaamheid in hun leven gaat?

In kerk en maatschappij beseffen we nog niet genoeg, hoezeer fysieke behoeften van singles een uitdaging voor ons zijn. Om een hand vast te houden bij een medisch onderzoek, om een zieke vriend of vriendin te wassen en verzorgen. Of een knuffel bij het behalen van een moeilijk examen.

Het thema seksualiteit is in dit opzicht wellicht het moeilijkste onderwerp, maar hier bewijst zich werkelijke single-friendliness: dat we als getrouwden en alleenstaanden naast elkaar kunnen staan in de verleiding rondom onze seksualiteit.

bemoediging

Ten slotte hebben David en Jonatan ook een spirituele band, die ze in hun laatste ontmoeting aan elkaar bevestigen. Jonatan zoekt David op in de woestijn en bemoedigt hem in God.

Als kerk en als christenen zullen we op al deze niveaus singles tegemoet moeten treden, zonder singleness als probleem te beschouwen en alleenstaanden te willen repareren met een huwelijk. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

De vrijheid verdedigen door die te beperken? De (voorspelbare) effecten van een koranverbranding

Het is duidelijk dat koranverbrandingen niet slechts tegen een boek gericht zijn, maar dat er ook naar moslims zelf een in wezen vijandig signaal uitgaat, signaleert Joas Wagemakers.

Afbeelding

Zonder kerkdienst zul je nooit werkelijk beseffen wat genade is, dat ontvang je alleen in gezamenlijke dank

Waarom ga je naar de kerk? Kun je geloven buiten de kerk? De discussie is er opnieuw, maar dominee Wim van der Schee stelt liever het uitgangspunt van 'eerst is er de gelovige, dan is er de kerkdienst' ter discussie.

Afbeelding

In Disneyfilms zitten steeds meer 'woke' invullingen. Zou Disney zijn eigen studio's nog herkennen?

Op 27 januari barst het jaar lange eeuwfeest los van de Walt Disney Studio’s. Maar zijn de oorspronkelijke waarden van Disney nog wel terug te vinden in het huidige megabedrijf?

Afbeelding

Wat hebben Philips en het CDA gemeen? Succesvolle afsplitsingen en moeilijke tijden

Het CDA en Philips zitten in zwaar weer, terwijl hun afsplitsingen een succes zijn. 'Is er nog hoop voor het CDA?', vraagt Frank van den Heuvel zich af.

Afbeelding

Oekraïne, hoe erger te voorkomen? We staan voor lastige vragen, over de eigen vrijheid en die van hen

Dit is de kernvraag, vindt Aad Kamsteeg: hoe kunnen het belang van de vrije wereld en de vrijheid van Oekraïense burgers worden beschermd zonder escalatie naar omstandigheden die veel erger zijn dan een compromis?

Afbeelding

De overheid kan er weer niet om heen, de waarde van grond voor woningbouw ligt te hoog

Het Rijk stopt miljarden in woningbouwprojecten, terwijl de huizenprijzen - en dus opbrengsten voor projectontwikkelaars - historisch hoog zijn. Te dure grond zit nieuwbouw in de weg, stelt expert Erwin van der Krabben.