Luister naar

Opinie: Corruptie-index is een eigen leven gaan leiden

Nieuws
Als je ergens de klok op gelijk kan zetten, is dat de armste landen ook de meest corrupte landen zijn en de rijkste landen de minst corrupte zijn.
Peter de Waard
dinsdag 29 januari 2019 om 03:00

Maandag publiceerde denktank Transparancy International voor de 24e keer de jaarlijkse corruptieranglijst. Nederland zal bij de minst corrupte landen staan ondanks de witwasaffaires van ING, de lopende rechtszaak tegen een topaccountant van KPMG, de omkooppoging van Mammoet en vele aannemers in de bouw en de sjoemelzaken rond VVD-politici. Maar na vandaag heeft ­Nederland dankzij Transparency ­International weer even een schone ziel. Over de kosten van corruptie ­bestaan wereldwijd geen goede berekeningen, alleen wilde schattingen, die lopen van 1 tot 5 procent van het totale bruto binnenlands product (bbp) in de wereld. Dit wereld bbp is 75 biljoen dollar. Als 3 procent daarvan naar corruptie gaat is dat een ­bedrag van 2,3 biljoen dollar.

Het is gemakkelijk om dat allemaal op conto van bananenrepublieken, Russische oligarchen en Arabische oliestaatjes te zetten. Het zijn met name Westerse financiële instellingen (Deutsche Bank, UBS, Barclays, Credit Suisse), die na de crisis bij veel fraudezaken betrokken waren en miljardenboetes opgelegd kregen. Daartoe behoorden ook Rabo en ING.

Transparency International baseert zich op enquêtes onder zakenmensen, experts en journalisten. Het vermoeden is dat daarbij de dagelijkse zonden worden overbelicht en de ergere zonden onderbelicht.

meer ergernis

Er is veel meer ergernis over de kleine corruptie – een politie-agent die een boete in eigen zak steekt of de 1000 euro smeergeld om een handtekening van een ambtenaar te krijgen – dan over de multinational die een belastingfaciliteit lostroggelt met een luxe diner.

De mate van corruptie heeft veel te doen met beleving. Dat erkent Transparency International ook, niet voor niets wordt gesproken van Corruptie Percepties Index, maar dat neemt niet weg dat de index een eigen leven is gaan leiden. De index heeft grote invloed op de ontwikkelingssteun aan veel landen. Landen met een slechte index krijgen vaak veel minder hulp. En ook investeerders worden daardoor huiverig.

Als de kosten van corruptie ook in de EU 3 procent van het bbp (18,8 biljoen dollar) zijn, zou dat 540 miljard dollar moeten zijn. Maar de Europese Commissie schat op grond van de index van Transparency International, de kosten zelf op 136 miljard dollar (120 miljard euro), veel lager dan gemiddeld.

Volgens de in 2016 verschenen ­studie van het Europese Parlement, The Cost of Non-Europe in the area of Organised Crime and Corruption ­In-Depth Analysis, kost corruptie de Europese economie tussen de 200 en 1000 miljard dollar per jaar. Dat is een veel minder exact bedrag, maar hoe dan ook hoger dan 120 miljard euro per jaar. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Hoe zorg jij dat je fysiek en mentaal fit blijft op je werk? ‘Niet alles hoeft of moet, maar mag’

In Nederland is het ziekteverzuim is in jaren niet zo hoog geweest als nu. Meestal gaat het om kort verzuim vanwege fysieke klachten, maar werknemers hebben ook steeds vaker last van mentale klachten.

Afbeelding

Eenzaamheid-mantra’s helpen mij niet verder. Wat helpt dan wel?

Gevoelens van eenzaamheid vragen allereerst om erkenning, merkt Jan Willem Janse van MissieNederland. ‘Eenzaamheid speelt niet alleen bij mij, maar misschien ook wel bij jou en vele anderen’.

Afbeelding

Vrije Universiteit boekt geen vooruitgang met nieuwe openings- en sluitingsteksten bij promoties en oraties

De Vrije Universiteit schrapt Psalmregels bij aanvang en beëindiging van promoties en oraties. De alternatieve teksten bevreemden hoogleraar Marc van Oostendorp. ‘Als ze ‘van oorsprong’ christelijk is, wat is ze nu dan?’

Afbeelding

Door te spelen kunnen we de last van het leven dragen, we staan zelfs meer open voor God

In 1938 publiceerde de cultuurhistoricus Johan Huizinga zijn studie: Homo ludens, de spelende mens. De stelling van het boek is eenvoudig, maar revolutionair, schrijft Léon Hanssen in zijn essay.

Afbeelding

Zouden de boeren geen volksfeest moeten vieren? Het Europese beleid dat hen zoveel opleverde bestaat vijftig jaar

Het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid van de Europese Unie bestaat vijftig jaar. Tot op de dag van vandaag gaat er veel geld in om, signaleert Volkskrant-redacteur Peter de Waard. Feest wordt er voorlopig niet gevierd.

Afbeelding

De kerk scheuren? Dan heb je Paulus niet aan je kant. Het ging hem uiteindelijk om eenheid

Laat er onder jullie geen scheuringen zijn, schreef Paulus in zijn brief aan de Korintiërs. Dat brengt hoogleraar Bart Koet tot enige betrokken kanttekeningen bij ontwikkelingen in de Christelijke Gereformeerde Kerken.