Luister naar

Zo bouw je snel en gevarieerd huizen voor studenten (en vele anderen)

Nieuws
Met studentenhuizen hoef je niet opgescheept te zitten als er straks weer minder studenten zijn. Als je op een andere manier bouwt, kunnen er daarna eenvoudig senioren in.
Harry van Zandwijk
donderdag 2 mei 2019 om 03:00
Het pand van studentenhuisvesting Keramus in Utrecht bestaat uit losse modules. Deze manier van bouwen verloopt vaak 30 tot 50 procent sneller dan traditionele bouw.
Het pand van studentenhuisvesting Keramus in Utrecht bestaat uit losse modules. Deze manier van bouwen verloopt vaak 30 tot 50 procent sneller dan traditionele bouw. Frans Raaijmakers

De gemeente Den Haag verwacht de komende jaren een groei van het aantal studenten in de stad en is daarom naarstig op zoek naar huisvesting (Nederlands Dagblad 12 april). De nood is hoog: de gemeente wil voor 2026 nog eens 3000 extra studentenhuizen realiseren. Die komen bovenop de 1900 studentenwoningen die al voor 2020 zijn gepland.

Den Haag is geen uitzondering. Ook steden als Amsterdam en Rotterdam kampen met een chronisch tekort aan studentenhuisvesting. Om deze problematiek het hoofd te bieden, wordt al snel in de richting van een en dezelfde oplossing gewezen: bouwen, bouwen, bouwen.

Maar lukraak studentenwoningen optrekken is geen optie: bouwlocaties zijn schaars en gemeenten willen over tientallen jaren niet met een overschot aan studentenwoningen blijven zitten.

Het is het probleem van de woningmarkt in een notendop. Of het nu gaat om studenten, arbeidsmigranten of senioren, de woningmarkt is zo oververhit dat er acuut behoefte is aan elk type huis. Maar niemand ziet wat de woningmarkt ons in de toekomst brengt.

De uitstroom van de babyboomgeneratie kan er bijvoorbeeld op de lange termijn voor zorgen dat de vraag naar huizen drastisch afneemt. Dalende huizenprijzen zetten huiseigenaren en beleggers onder druk en kunnen leiden tot een stagnerende economie. In Japan worden tegenwoordig zelfs huizen in goede staat voor niets weggegeven, omdat er geen kopers zijn.

flexibele bouw

Om de woningcrisis van nu aan te pakken en ervoor te zorgen dat er in de toekomst geen nieuwe woningmalaise meer ontstaat, moeten we op een andere manier kijken naar de (traditionele) bouw. Dit klinkt rigoureus, maar in de praktijk hoeft dat niet het geval te zijn. Modulair of flexibel bouwen kan een groot deel van het probleem oplossen. Hierbij worden volledige gebouwen ter plaatse gemonteerd met behulp van vooraf in de fabriek samengestelde modules.

Deze manier van bouwen verloopt vaak 30 tot 50 procent sneller dan traditionele bouw. Bovendien is het makkelijker om in een later stadium de functie van het gebouw te wijzigen of het pand weg te halen.

Voor slechte kwaliteit hoeven bewoners niet te vrezen. Er is tegenwoordig geen kwaliteitsverschil meer met ‘normaal’ opgetrokken huizen. Nul-op-de-meter-woningen, bijvoorbeeld, zijn via de flexibele bouw prima te realiseren. Veel flexibele bebouwing blijft bovendien uiteindelijk permanent staan.

eentonig

Wordt Nederland dan niet eentonig, doordat voortdurend dezelfde type woningen worden gebouwd? Die vrees is niet terecht. Er is al een grote diversiteit aan flexibele gebouwen in gebruik in Nederland, variërend van energieneutrale woningen tot kantoorgebouwen, van studentenhuisvesting tot complete operatiekamers. De architectuur en gevelafwerking is tegenwoordig al even divers als de toepassingsmogelijkheden van flexibel bouwen.

Niet dat alle gebouwen in Nederland vanaf nu modulair moeten worden opgetrokken, maar bij een groot ­aantal projecten is dit vanwege de snelheid en efficiëntie simpelweg de beste optie. Denk aan sociale woningbouw of de huisvesting van studenten, arbeidsmigranten en senioren.

verplaatsen

Stel je voor dat de gemeente Den Haag over vijftien jaar ziet dat er minder studentenwoningen nodig zijn of dat de grond beter een andere bestemming kan krijgen. Dan kunnen flexibele woningen eenvoudig worden omgeturnd of verplaatst naar locaties waar ze wel gewenst zijn. Panden worden zo dus veel gerichter (her)ingezet op plekken waar ze echt nodig zijn. Bovendien kan de gemeente Den Haag tijdrovende procedures wellicht omzeilen door de woningen een tijdelijke status te geven. Dit gegeven, in combinatie met de kortere bouwtijd, zorgt ervoor dat er ruim voor 2026 voldoende studentenwoningen beschikbaar kunnen zijn. En dan is de gemeente ook nog eens duurzaam bezig. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Hoe de aanpak van racisme nog veel beter kan in Nederland: 'Betrek slachtoffers in het hele proces'

Bedrijven en scholen wíllen discriminatie wel aanpakken, maar de aanpak is lang niet altijd effectief. Twee onderzoekers bij Movisie geven tips hoe het beter kan. 'Zorg dat er überhaupt beleid tegen discriminatie is.'

Afbeelding

Tien jaar na de ramp in Bangladesh: Wanneer komt er eindelijk wetgeving voor de kledingindustrie?

Tien jaar geleden kwamen er in Bangladesh 1134 arbeiders om bij het instorten van een kledingfabriek. Maar nog steeds zijn veilige werkomstandigheden niet gegarandeerd, schrijven Namza Aktar en Ruben Korevaar.

Afbeelding

Boeren en de natuur hebben beide recht op onafhankelijk advies over bestrijdingsmiddelen

Iemand die je adviseert over bestrijdingsmiddelen, maar ze óók aan je wil verkopen. Dat is een ongezonde combinatie. Landbouwminister Adema laat die koppeling volgens Natuur & Milieu grotendeels ongemoeid.

Afbeelding

Wat doe je als er een extra belasting komt op vlees en zuivel? 'Dan is het bijna onbetaalbaar'

Om 55 procent CO2-vermindering in 2030 te behalen, moet het kabinet strengere regels invoeren en een consumptiebelasting op vlees en zuivel overwegen. Zou zo’n maatregel invloed hebben op je consumptiegedrag?

Afbeelding

'Tent of Nations' op de Westelijke Jordaanoever: een boodschap van vrede of toch van misleiding?

Een begrip voor veel mensen: de boerderij van de familie Nassar met de naam 'Tent of Nations' op de Westelijke Jordaanoever. Maar treedt Israël hier werkelijk op als onredelijke kolonisator, vraagt Frank Vergeer zich af.

Afbeelding

Als de synode besluit om te fuseren, is een plaatselijke kerk dan verplicht om aan te sluiten?

Gaat een plaatselijke kerk automatisch over naar de fusiekerk van vrijgemaakte- en Nederlands-gereformeerden? Jurist en advocaat Pieter Pel bestrijdt dat. Zijn collega Hans Bügel betoogt dat Pel ongelijk heeft.