Luister naar

Ingezonden brief: Wat moeten bezwaarden nog als er al vrouwen op de synode zijn?

Nieuws
Piet de Boer Zuidlaren
donderdag 20 juni 2019 om 03:00

Op de komende vrijgemaakte synode gaan bezwaarden met de Bijbel in de hand duidelijk maken dat het besluit om vrouwen in alle ambten toe te laten, niet schriftuurlijk is. Heeft dat nog zin als onder de ‘rechters’ die dit moeten beoordelen, ook vrouwelijke ambtsdragers zullen zitten? (Nederlands Dagblad 19 juni) Had het niet anders gekund: geen vrouwelijke afgevaardigden deze keer, om de rechtsgang van bezwaarde gemeenten eerst een eerlijke kans te geven?

Maar de vorige synode gaf al ruimte om per direct (!) in alle ambten ook zusters te kiezen. En elke gemeente mag zelf beslissen of ze hierin met de synode meebeweegt, of vasthoudt aan de eeuwenoude regels rondom mannelijke oudsten. Verwarring alom.

Van alle kanten is al jarenlang gewaarschuwd dat het zo niet goed gaat. Maar de kerkelijke trein dendert verder, zo lijkt het. Als we in goede tijden veel gedankt hebben voor het goede dat de Here ons gaf in de kerken, laten we nu het moeilijk wordt, niet ophouden te bidden of we trouw mogen blijven aan Hem, de Koning van de kerk. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Wie vrede wil tussen Israël en de Palestijnen, moet met álle partijen over concrete voorstellen spreken

Met heilige teksten je macht en invloed uitbreiden, oud-senator Hanneke Gelderblom ziet dit 'religieus imperialisme' wereldwijd oprukken. Dat vergt ook in Nederland alertheid. 'Want dan mag je Joden alles verwijten.'

Afbeelding

Perspectief-jongeren: Het is tijd dat de ChristenUnie afrekent met haar eurosceptische imago

Laat het partijcongres van de ChristenUnie uitspreken dat de partij gelooft in Europa, schrijft Annelle van der Wel namens jongerenorganisatie Perspectief.

Afbeelding

Doop met water uit waterkanon een politiek statement? Avondmaal vieren met supermarktwijn is dat ook

Zijn de doop en het avondmaal niet-politieke rituelen? Zeker niet, schrijft theoloog Peter-Ben Smit. Christus zet de maatschappelijke orde op z’n kop. ‘Een beetje water uit een waterkanon kan daar ook nog wel bij.’

Afbeelding

Uit woede of ongeluk breken met God? 'Ik had juist de neiging om wel op zoek te gaan naar houvast'

De maand mei was een tranendal voor schrijver en muzikant Aafke Romeijn, zelf een ‘godzoeker’. Wat doe je met dit verdriet, deze rouw? Vind je troost in het geloof of betekent het een definitief afscheid?

Afbeelding

Onderschat het nut van de ervaringsdeskundige niet. 'Het begint met: wat is jóuw verhaal'

Dat Rinke Verkerk vragen heeft bij al die zelfbenoemde coaches ontneemt het zicht op het belang van ervaringsdeskundigen, vindt Els Dijkema-van der Linden.

Afbeelding

Spektakel rond een 'vloektablet': bevestigt een oude tekst de 'Bijbelgetrouwe onderbuik'?

Een opgevouwen stukje lood van twee bij twee centimeter veroorzaakt opschudding. Zijn de strepen en butsen erop beschadigingen? Of vormen ze een oude Kanaänitische vloektekst uit de tijd van Jozua?