Luister naar

Misschien is het wel Gods bedoeling, dat we Hem missen in de eredienst

Nieuws
We missen God. Zo laat zich de ‘jammerklacht’ van Gerard ter Horst over de protestantse eredienst zich lezen. We zijn precies als onze mede-, niet-gelovige Nederlanders: tot op het bot geseculariseerd. Wat nu?
Matthijs Haak
maandag 14 oktober 2019 om 18:47
Theoloog Alister McGrath kondigde in 2003 het einde van het protestantisme aan. Op de foto: McGrath gefotografeerd tijdens de conferentie ‘Durf te denken’ in de Utrechtse Jacobikerk, georganiseerd door ForumC in 2012.
Theoloog Alister McGrath kondigde in 2003 het einde van het protestantisme aan. Op de foto: McGrath gefotografeerd tijdens de conferentie ‘Durf te denken’ in de Utrechtse Jacobikerk, georganiseerd door ForumC in 2012. David Van Dam

De jammerklacht van Ter Horst over de protestantse eredienst (Gulliver 11 oktober) vat ik op als een vrucht van de Geest. Juist omdat de Geest mensen en hun ervaringen serieus neemt en daardoorheen werkt.

Vervolgens wil ik luisteren naar wat de Geest hierin zegt. Daarvoor zijn alle gelovigen nodig. Ik besef overigens dat mijn bijdrage verdacht is. Ik ben – ik zeg het maar eerlijk – predikant in een protestantse kerk. En ik zie het als mijn belangrijkste taak het evangelie te verkondigen (lelijk gezegd: te preken). Alle begrip dus voor degene die nu stopt met lezen.

Tegen de volhouders wil ik het volgende zeggen. Het grootste risico is dat protestanten aan de slag gaan met de door Ter Horst genoemde pijnpunten. Het is allereerst zaak om die in een groter perspectief te zetten.

Ik denk aan een voorspelling van Alister McGrath. In 2003 kondigde deze theoloog het einde van het protestantisme aan. McGrath zei dat het protestantisme door zijn rationele karakter zelfs een voedingsbodem was geworden voor het atheïsme.

Voor Nederland is te denken aan een dubbelanalyse in deze krant. In 2016 stelden de predikanten Paul Visser en Kees van Ekris vast dat er onder betrókken kerkleden sprake is van verveling en twijfel. In mijn ogen gaat dat over nihilisme (verveling) en secularisatie (twijfel). In het verlengde hiervan hoor ik de klacht van Ter Horst aan.

Het gaat over meer dan de eredienst. De gebaande protestantse weg piept en kraakt in veel van zijn voegen. De vraag dringt zich op of het niet de hoogste tijd is dat protestanten zich weer bij de katholieke kerk voegen. Die vraag wil ik in ieder geval eerst in volle kracht laten staan.

actieplan helpt niet

Daarbij realiseer ik me goed dat de ervaren problematiek dan niet als bij toverslag verdwenen is. Want als ik de klacht goed tot me door laat dringen, staat er dit: we missen God. We zijn precies als onze mede-, niet-gelovige Nederlanders. Tot op het bot geseculariseerd. We missen God juist op die momenten dat Hij ons als zijn verloste kinderen samenroept! Erger kan niet. Daar helpt geen actieplan tegen. Dat maakt het alleen maar triester.

Wat dan wel? Voorzichtigheid is geboden. Toch wil ik iets zeggen. En naar mijn bescheiden mening is dat meer dan een drang om ‘de protestant in mij’ te willen laten overleven. Allereerst is het vandaag zaak om te zien wat God wel geeft. Ik denk bijvoorbeeld aan een buitenstaander die verwonderd was over de eredienst. Ze zei met zoveel woorden dat wij, naar haar indruk, van God hielden. Als iemand dat meekrijgt, dan gaat er iets flink goed. Verder denk ik aan het getuigenis van gemeenteleden die gesterkt en vertroost de dienst verlaten. Niet zelden zijn dat die diensten waarvan ik vond dat ze beter hadden gekund of gemoeten. Meestal komt zo’n reactie trouwens van mensen die dicht bij God leven.

Tot slot wil ik het over de verkondiging (‘preek’) hebben. Dat is het pijnpunt bij uitstek omdat de preek de woordcultuur van het protestantisme belichaamt. Woordverkondiging wordt onder protestanten niet naar haar ware aard opgevat. Vandaag moet een preek ons inspireren, en anders irriteert die alleen maar. Denk aan de preek-van-de-leek, preekwedstrijden en de-eredienst-zonder-preek.

breaking news

Elke week ervaar ik hoe ondoenlijk het is om uit deze modderstroom weg te blijven. Dat lukt me alleen als ik me realiseer dat het evangelie breaking news is. Dat iedere letter van de Schrift (ver)wijst naar het onmogelijke Golgota; de gekruisigde Jezus. Ik denk weleens dat het Gods bedoeling is dat we Hem niet ervaren in onze samenkomsten. Wellicht is het zijn manier om ons naar zijn gezonde orde terug te roepen. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Laat supporters van Excelsior meedenken over hoe je diversiteit het beste bespreekbaar maakt

Was het echt nodig om El Yaakoubi's aanvoerdersband af te nemen? Hij nam namelijk geen plaats achter de grote #OneLove-banner tijdens de wedstrijd tegen SC Cambuur. 'Ik ben niet tegen die groepering, maar ook niet voor'.

Afbeelding

Er zijn vier goede redenen voor kerken om te gaan investeren in digitale marketing

Moderne marketingstrategieën gebruiken en het evangelie verkondigen, gaat dat wel samen? Nikolaas Sintobin zegt volmondig ja. Helemaal nu hij de vruchten ervan ziet.

Afbeelding

Maak kennis met drie columnisten: Henk den Uijl, Annemarie van Heijningen en Sahar Noor

Vanaf deze zaterdag zien de opiniepagina’s van het Nederlands Dagblad er anders uit. Ook zijn er nieuwe columnisten en bekende columnisten die vaker gaan schrijven. Leer drie van de columnisten kennen.

Afbeelding

Moet het kabinet haar beleid aanpassen vanwege de recente verkiezingsnederlaag?

De verkiezingsoverwinning van BBB hoeft geen invloed te hebben op kabinetsbeleid. De Eerste Kamer moet namelijk onafhankelijk van de Tweede Kamer opereren, schrijft student bestuurskunde Thijs Scherrenburg.

Afbeelding

Tot mijn verbazing ben ik nog geregeld in de kerk te vinden. Waarom eigenlijk?

De kerken zitten minder vol dan vóór corona, en vooral de dertigers worden gemist, meldde deze krant onlangs. Tot mijn verbazing ben ik, dertiger, zelf nog geregeld in de kerk te vinden. Maar waarom eigenlijk?

Afbeelding

Help natuur, milieu én landbouw op basis van een inventarisatie van alle wensen, keuzes en voorwaarden

Nederland kan lessen trekken uit de ruilverkaveling van de landbouw. Inventariseer alle keuzes, wensen en voorwaarden voor natuur, milieu en landbouw, legt Henk de Vries uit.