Stel gemeentelijke loketten open voor registratie en beoordeling van asielverzoeken

Opinie
Gemeenten kunnen helpen bij een snellere beoordeling van vluchtelingen en zo de opvang ontlasten voordat deze verder vastloopt. Gemeenten hebben immers al ervaring met Oekraïners, schrijft burgemeester René Verhulst.
René Verhulst • burgemeester van Ede
vrijdag 26 mei 2023 om 17:09
'De gemeentelijke medewerkers doen een deel van het werk al voor Oekraïense vluchtelingen en reguliere vluchtelingen in de zogenaamde crisisnoodopvang (CNO) én kennen de systemen.'
'De gemeentelijke medewerkers doen een deel van het werk al voor Oekraïense vluchtelingen en reguliere vluchtelingen in de zogenaamde crisisnoodopvang (CNO) én kennen de systemen.' beeld nd

Met verbazing en ook herkenning las ik het artikel in de Volkskrant over hoe mensen in het Groningse Zuidbroek opgevangen worden en over  de situatie waarin zij leven. Maar ik herkende ook de opvangproblematiek en de uitzichtloosheid waartegen de vluchtelingen aanlopen. De gemeentelijke opvangen, waar nu zo’n zevenduizend asielzoekers verblijven, staan op barsten. De slaapplekken in snel verbouwde kantoren, schepen, tenten en portocabins zijn bedoeld voor een paar weken, niet voor vele maanden zoals nu dreigt - en op veel plekken al het geval is.

Daarnaast wordt het tekort aan onderwijs en zorg steeds nijpender op deze opvanglocaties. Rijksinspecties komen controleren en bekritiseren de omstandigheden. Maar wachten op een eerste gesprek m..

Dit is een opiniebijdrage. De mening van de auteur is niet per se het standpunt van de redactie. Wilt u reageren? Stuur dan een brief (maximaal 200 woorden) naar opinie@nd.nl
Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Onderschat het nut van de ervaringsdeskundige niet. 'Het begint met: wat is jóuw verhaal'

Dat Rinke Verkerk vragen heeft bij al die zelfbenoemde coaches ontneemt het zicht op het belang van ervaringsdeskundigen, vindt Els Dijkema-van der Linden.

Afbeelding

Spektakel rond een 'vloektablet': bevestigt een oude tekst de 'Bijbelgetrouwe onderbuik'?

Een opgevouwen stukje lood van twee bij twee centimeter veroorzaakt opschudding. Zijn de strepen en butsen erop beschadigingen? Of vormen ze een oude Kanaänitische vloektekst uit de tijd van Jozua?

Afbeelding

Balanceren tussen liefde en waarheid vergt relationele integriteit. Afstand nemen hoort daar niet bij

Wat als liefde voor de ander en de eigen overtuiging van de waarheid op gespannen voet met elkaar komen te staan? Therapeut Philip Troost zag het terug in de discussie over InSalvation en christelijke homo’s.

Afbeelding

Leuk, die akkerranden, keverbanken en wintervoedselveldjes, maar voor de natuur is meer nodig

Het beoogde Landbouwakkoord is te veel gebaseerd op wensdenken. Alleen met doordachte maatregelen kan er sprake zijn van biodiversiteitswinst en een boterham voor boeren, schrijft akkervogelonderzoeker Ben Koks.

Afbeelding

Economiedocenten zijn het vaak met elkaar oneens. Is economie 'ook maar een mening'?

Met het vak economie kun je alle kanten op, zo blijkt uit onderzoek onder economiedocenten. Zo gauw de ene econoom iets roept, is er een ander om dat te weerleggen, schrijft economieredacteur Peter de Waard.

Afbeelding

Gezondheidswaarschuwing op alcohol, goed idee? 'De volgende stap is een bord bij de snackbar'

In Ierland wordt een gezondheidswaarschuwing op alcoholproducten verplicht. Is een waarschuwing op alcoholproducten een goed idee? Zou zo'n maatregel consumentengedrag veranderen? Acht lezers reageren.