Extra overheidssteun helpt zwakke en vergeten regio’s niet echt verder

Opinie
Extra geld voor zwakke regio’s leidt niet tot sterker ondernemerschap, maar juist tot overheidsbemoeienis en aandacht voor de zwakke kanten van het gebied.
Frank van den Heuvel • maatschappelijk ondernemer en toezichthouder
donderdag 25 mei 2023 om 17:01 aangepast 26 mei 2023 06:38
Regio’s kunnen zich ontwikkelen door hun sterke punten te kennen, te cultiveren en uit te bouwen; in plaats van ellende benadrukken.
Regio’s kunnen zich ontwikkelen door hun sterke punten te kennen, te cultiveren en uit te bouwen; in plaats van ellende benadrukken. beeld

Sociologen, geografen en journalisten zijn momenteel gek op de regio’s in Nederland. Zo deelden de wetenschappers Bram van Vulpen en Casper van den Berg (beiden werkzaam aan de Rijksuniversiteit Groningen) Nederland op in vier regio’s. Allereerst is er het ‘dominante centrum’ (de Randstad), dat goed vertegenwoordigd wordt door Kamerleden en een centrale plek inneemt in het debat.

Dan is er het ‘comfortabele centrum’ (steden als Arnhem, Breda en Apeldoorn), dat weinig Kamerleden huisvest, niet veel aan bod komt, maar het wel prima vindt zo. Het meest interessant zijn de ‘vocale periferie’ (Zeeland, Noordoost-Nederland, Twente en Limburg) en de ‘ongeziene periferie’ (de Kop van Noord-Holland en delen van Gelderland/Overijssel en Zuidoost-Br..

Dit is een opiniebijdrage. De mening van de auteur is niet per se het standpunt van de redactie. Wilt u reageren? Stuur dan een brief (maximaal 200 woorden) naar opinie@nd.nl
Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Onderschat het nut van de ervaringsdeskundige niet. 'Het begint met: wat is jóuw verhaal'

Dat Rinke Verkerk vragen heeft bij al die zelfbenoemde coaches ontneemt het zicht op het belang van ervaringsdeskundigen, vindt Els Dijkema-van der Linden.

Afbeelding

Spektakel rond een 'vloektablet': bevestigt een oude tekst de 'Bijbelgetrouwe onderbuik'?

Een opgevouwen stukje lood van twee bij twee centimeter veroorzaakt opschudding. Zijn de strepen en butsen erop beschadigingen? Of vormen ze een oude Kanaänitische vloektekst uit de tijd van Jozua?

Afbeelding

Balanceren tussen liefde en waarheid vergt relationele integriteit. Afstand nemen hoort daar niet bij

Wat als liefde voor de ander en de eigen overtuiging van de waarheid op gespannen voet met elkaar komen te staan? Therapeut Philip Troost zag het terug in de discussie over InSalvation en christelijke homo’s.

Afbeelding

Leuk, die akkerranden, keverbanken en wintervoedselveldjes, maar voor de natuur is meer nodig

Het beoogde Landbouwakkoord is te veel gebaseerd op wensdenken. Alleen met doordachte maatregelen kan er sprake zijn van biodiversiteitswinst en een boterham voor boeren, schrijft akkervogelonderzoeker Ben Koks.

Afbeelding

Economiedocenten zijn het vaak met elkaar oneens. Is economie 'ook maar een mening'?

Met het vak economie kun je alle kanten op, zo blijkt uit onderzoek onder economiedocenten. Zo gauw de ene econoom iets roept, is er een ander om dat te weerleggen, schrijft economieredacteur Peter de Waard.

Afbeelding

Gezondheidswaarschuwing op alcohol, goed idee? 'De volgende stap is een bord bij de snackbar'

In Ierland wordt een gezondheidswaarschuwing op alcoholproducten verplicht. Is een waarschuwing op alcoholproducten een goed idee? Zou zo'n maatregel consumentengedrag veranderen? Acht lezers reageren.