Minister Kaag van Finaniën kan wat doen aan de lage rente op onze spaarrekening

Opinie
Econoom Ivo Arnold ziet dat in België en Frankrijk spaarders meer rente krijgen dan in Nederland. Dat kan ook hier, betoogt hij. De overheid leent veel geld. Waarom haalt ze dat op bij buitenlandse investeerders en niet bij Nederlandse spaarders in ruil voor een aantrekkelijke rente?
Ivo Arnold • econoom, verbonden aan Erasmus School of Economics
vrijdag 26 mei 2023 om 13:00
De Nederlandse spaarrente is gemiddeld 0,46 procent, ver onder het Europees gemiddelde van 1,2 procent.
De Nederlandse spaarrente is gemiddeld 0,46 procent, ver onder het Europees gemiddelde van 1,2 procent. beeld istock

Langzaam, heel langzaam, kruipt de rente die de Nederlandse banken op spaargeld vergoeden omhoog. Deze week volgden ING en ABN AMRO de Rabobank met een verhoging van de spaarrente tot 1 procent. Dat is nog steeds fors lager dan de 3,25 procent rente die banken zelf op hun tegoeden bij de Europese Centrale Bank krijgen. 

Eén van de oorzaken van de trage verhoging van de rente is een gebrek aan concurrentie in de Nederlandse bankenmarkt, waar de vier grootbanken de rente kunstmatig laag houden. Er is wel een aantal kleine banken dat een hogere rente biedt, maar de meeste spaarders zijn huiverig om hun geld toe te vertrouwen aan nieuwe bankjes met een onduidelijk verdienmodel. Ze kiezen er toch voor om bij hun oude, vertrouwde bank te blijven. 

Dit is een opiniebijdrage. De mening van de auteur is niet per se het standpunt van de redactie. Wilt u reageren? Stuur dan een brief (maximaal 200 woorden) naar opinie@nd.nl
Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Onderschat het nut van de ervaringsdeskundige niet. 'Het begint met: wat is jóuw verhaal'

Dat Rinke Verkerk vragen heeft bij al die zelfbenoemde coaches ontneemt het zicht op het belang van ervaringsdeskundigen, vindt Els Dijkema-van der Linden.

Afbeelding

Spektakel rond een 'vloektablet': bevestigt een oude tekst de 'Bijbelgetrouwe onderbuik'?

Een opgevouwen stukje lood van twee bij twee centimeter veroorzaakt opschudding. Zijn de strepen en butsen erop beschadigingen? Of vormen ze een oude Kanaänitische vloektekst uit de tijd van Jozua?

Afbeelding

Balanceren tussen liefde en waarheid vergt relationele integriteit. Afstand nemen hoort daar niet bij

Wat als liefde voor de ander en de eigen overtuiging van de waarheid op gespannen voet met elkaar komen te staan? Therapeut Philip Troost zag het terug in de discussie over InSalvation en christelijke homo’s.

Afbeelding

Leuk, die akkerranden, keverbanken en wintervoedselveldjes, maar voor de natuur is meer nodig

Het beoogde Landbouwakkoord is te veel gebaseerd op wensdenken. Alleen met doordachte maatregelen kan er sprake zijn van biodiversiteitswinst en een boterham voor boeren, schrijft akkervogelonderzoeker Ben Koks.

Afbeelding

Economiedocenten zijn het vaak met elkaar oneens. Is economie 'ook maar een mening'?

Met het vak economie kun je alle kanten op, zo blijkt uit onderzoek onder economiedocenten. Zo gauw de ene econoom iets roept, is er een ander om dat te weerleggen, schrijft economieredacteur Peter de Waard.

Afbeelding

Gezondheidswaarschuwing op alcohol, goed idee? 'De volgende stap is een bord bij de snackbar'

In Ierland wordt een gezondheidswaarschuwing op alcoholproducten verplicht. Is een waarschuwing op alcoholproducten een goed idee? Zou zo'n maatregel consumentengedrag veranderen? Acht lezers reageren.