Misbruik de leer van de Drie-eenheid niet om een huwelijksmoraal te beargumenteren

Opinie
Forse uitspraken over huwelijk en vruchtbaarheid op basis van de leer van de Drie-eenheid zijn misplaatst, stelt dominee Henk Folkers. Hij keert zich tegen de benadering van Maarten Klaassen van het Bijbels Beraad M/V.
Henk Folkers • emeritus predikant en zendeling, Ermelo
donderdag 25 mei 2023 om 13:19 aangepast 26 mei 2023 06:39
Is de eeuwige generatie van God de Zoon uit God de Vader een vorm van vruchtbaarheid?
Is de eeuwige generatie van God de Zoon uit God de Vader een vorm van vruchtbaarheid? beeld

Dominee Maarten Klaassen voert als woordvoerder van de beweging Bijbels Beraad M/V een pleidooi voor een onverbrekelijke relatie tussen huwelijk en voortplanting (ND 23 mei). Ik zal hem niet tegenspreken, al noemt ons aloude huwelijksformulier twee doelen voor een echtelijke verbintenis. Een huwelijk mag ook een huwelijk zijn wanneer de partners elkaar liefhebben en wederzijds dienen. Het komt bij zendelingen nogal eens voor dat man en vrouw afzien van kinderen krijgen ten dienste van de voortgang van het evangelie.

Maar wat me bijzonder trof was de passage waarin hij zijn opvatting verankert in de leer van de Drie-eenheid: ‘Vruchtbaarheid is geen kruis, maar een weerspiegeling van Gods wezen, zowel naar binnen (de Vader die de Zoon voort..

Dit is een opiniebijdrage. De mening van de auteur is niet per se het standpunt van de redactie. Wilt u reageren? Stuur dan een brief (maximaal 200 woorden) naar opinie@nd.nl
Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

10.000 mensen die geloven in een kwaadaardige elite - maar niet iedere complotdenker is een extremist

100.000 mensen geloven in een 'kwaadaardige elite'. Dat is ongekend hoog. De overheid heeft hier voor een deel zelf aan bijgedragen, schrijft politicoloog Amy-Jane Gielen.

Afbeelding

De wolf blijft ons bezig houden: 'Rechtbank neemt risico's voor de overlevingskansen van de wolf'

Onlangs deed de rechtbank Midden-Nederland een opmerkelijke uitspraak met betrekking tot de wolf. Daarmee neemt de rechtbank onterechte risico's, schrijft Kaat Engel, actief binnen het natuurbeschermingsrecht.

Afbeelding

Ik ervaar de rijkdom van gebed om genezing. 'Er wordt gebeden zonder de vraag: En, is het al over?'

Gebed voor genezing heeft een veilige oefenplek nodig, schrijft predikant Sander Ris. 'De geur van zalfolie die in de vorm van een kruisje op mijn voorhoofd wordt gestreken blijft mij nog het meeste bij.'

Afbeelding

Ook een 'Stop-gesprek' met beschuldigde kan helpen om grensoverschrijdend gedrag te stoppen

De aanbevelingen van Mariëtte Hamer houden te weinig rekening met de positie van de beschuldigde, reageren twee experts. Bovendien mist haar instrumentarium een heel handige optie: het Stop-gesprek met een beschuldigde.

Afbeelding

Ben je bereid een plastictoeslag op wegwerpverpak- king te betalen?

Vanaf 1 juli gaan er nieuwe regels in voor wegwerpplastic, met grote gevolgen voor onder andere afhaalrestaurants. Het doel is om het gebruik van wegwerpverpakkingen tegen te gaan en recycling te bevorderen.

Afbeelding

Bouw hoger. 'De tijd dat we iedereen tevreden kunnen houden, is al lang en breed voorbij'

Om te ontsnappen uit de vastgelopen woningmarkt moeten we niet méér bouwen maar hoger. Verhoog bijvoorbeeld bestaande gebouwen. Dat is sneller, efficiënter, goedkoper en schoner, vindt Sipke Meindertsma.