De kerk hoeft bij protest op de A12 niet vooraan te staan. Een plek aan de kant van de weg is ook goed

Opinie
Oud-ChristenUnie Kamerlid Carla Dik-Faber wil graag aanwezig zijn bij klimaatdemonstraties, zoals die van aanstaande zaterdag op de A12. Maar daar gaat het knagen, schrijft ze met een aantal anderen. ‘Burgerlijke ongehoorzaamheid door een blokkade is niet zo ons ding.’ Toch doet ze een oproep om te komen.
Carla Dik-Faber • projectleider GroeneKerken en oud-Tweede Kamerlid voor de ChristenUnie
dinsdag 23 mei 2023 om 11:07 aangepast 24 mei 2023 06:52
De klimaatdemonstratie van 11 maart op de A12. Op 27 mei is er weer een. Moet de kerk hier ook voorop lopen?
De klimaatdemonstratie van 11 maart op de A12. Op 27 mei is er weer een. Moet de kerk hier ook voorop lopen? beeld anp

Op 27 mei is er weer een blokkade van de A12, gericht tegen de miljardensubsidies die onze overheid uitdeelt aan de fossiele industrie. De mensen van Extinction Rebellion en Christian Climate Action lopen daarin voorop. Hun acties roepen bij ons de vraag op wat de rol van de kerk is in het klimaatdebat. Het gaat over de toekomst van het leven op aarde, zoals christenen zeggen: Gods schepping. Moet de kerk niet óók voorop lopen?

Laten we bekennen dat het voor ons persoonlijk een worsteling is. We voelen ons intens verdrietig over het onrecht in de wereld dat wordt veroorzaakt doordat wij in het rijke westen een levensstijl hanteren die onhoudbaar is. We voelen de urgentie van een systeemverandering. We willen ons hierover uitspreken. We wi..

Dit is een opiniebijdrage. De mening van de auteur is niet per se het standpunt van de redactie. Wilt u reageren? Stuur dan een brief (maximaal 200 woorden) naar opinie@nd.nl
Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Ben je bereid een plastictoeslag op wegwerpverpak- king te betalen?

Vanaf 1 juli gaan er nieuwe regels in voor wegwerpplastic, met grote gevolgen voor onder andere afhaalrestaurants. Het doel is om het gebruik van wegwerpverpakkingen tegen te gaan en recycling te bevorderen.

Afbeelding

Bouw hoger. 'De tijd dat we iedereen tevreden kunnen houden, is al lang en breed voorbij'

Om te ontsnappen uit de vastgelopen woningmarkt moeten we niet méér bouwen maar hoger. Verhoog bijvoorbeeld bestaande gebouwen. Dat is sneller, efficiënter, goedkoper en schoner, vindt Sipke Meindertsma.

Afbeelding

Hoe we vaagtaal en jeukwoorden als 'co-creatie' en 'kwaliteitsslag' uit de krant proberen te houden

'Mensen praten moeilijk omdat dat makkelijk is', leerde Japke-d. Bouma de ND-redactie in een Amersfoorts café. Aan ons als journalisten de taak om moeilijke taal glashelder te krijgen.

Afbeelding

Wie vrede wil tussen Israël en de Palestijnen, moet met álle partijen over concrete voorstellen spreken

Met heilige teksten je macht en invloed uitbreiden, oud-senator Hanneke Gelderblom ziet dit 'religieus imperialisme' wereldwijd oprukken. Dat vergt ook in Nederland alertheid. 'Want dan mag je Joden alles verwijten.'

Afbeelding

Perspectief-jongeren: Het is tijd dat de ChristenUnie afrekent met haar eurosceptische imago

Laat het partijcongres van de ChristenUnie uitspreken dat de partij gelooft in Europa, schrijft Annelle van der Wel namens jongerenorganisatie Perspectief.

Afbeelding

Doop met water uit waterkanon een politiek statement? Avondmaal vieren met supermarktwijn is dat ook

Zijn de doop en het avondmaal niet-politieke rituelen? Zeker niet, schrijft theoloog Peter-Ben Smit. Christus zet de maatschappelijke orde op z’n kop. ‘Een beetje water uit een waterkanon kan daar ook nog wel bij.’