75 jaar ontheemd, de situatie van de Palestijnen is niet hoopvol. Maar er zijn ‘ook andere geluiden’

Opinie
Dichtbij Bethlehem werd vorige week zondag 7 mei een basisschool met de grond gelijk gemaakt. De kinderen van de school, enkele jaren geleden gebouwd met steun van de Europese Unie, moeten nu weer naar het dorp drie kilometer verderop. Formele reden: de bouwvergunning was niet in orde. Maar het probleem is dat die bouwvergunningen zelden worden afgegeven in de door Israël gecontroleerde Palestijnse gebieden.
Arco den Heijer • docent Grieks en Nieuwe Testament aan de Theologische Universiteit Kampen/Utrecht
woensdag 17 mei 2023 om 11:41 aangepast 18 mei 2023 19:10
Afbeelding
beeld nd
Theologenblog

Dit relatief kleine voorval is maar een kleine schakel in de keten van leed die zondag 14 mei herdacht werd op de Dag van de Nakba: 75 jaar na de stichting van de staat Israël. Nakba betekent ‘catastrofe’ en verwijst naar de 700.000 Arabische inwoners van Palestina onder Brits mandaat die rond de stichting van Israël ontheemd raakten. Ze werden geëvacueerd voor het oorlogsgeweld, maar veel van hun dorpen werden verwoest en de meesten konden nooit meer terug. 

Ze kwamen terecht in andere delen van het heilige land of in de diaspora. Momenteel woont ongeveer de helft van de veertien miljoen Palestijnen buiten het heilige land, de andere helft woont in de Westbank, de Gazastrook of in de staat Israël. Velen wonen in permanente vluc..

Dit is een opiniebijdrage. De mening van de auteur is niet per se het standpunt van de redactie. Wilt u reageren? Stuur dan een brief (maximaal 200 woorden) naar opinie@nd.nl
Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

75 jaar ontheemd, de situatie van de Palestijnen is niet hoopvol. Maar er zijn 'ook andere geluiden'

Op zondag 14 mei was het de Dag van de Nakba, waarop de ‘catastrofe’ werd herdacht: 700.000 Arabische inwoners die 75 jaar geleden ontheemd raakten in eigen land. Arco den Heijer sprak er met Palestijnen en Joden over.

Afbeelding

Voor een volledig herstel van ons leven op aarde hebben we de hemel nodig

Als het uiteindelijk niet lukt om Poetin naar Den Haag te krijgen, zal het verlossende antwoord van God zelf moeten komen. Alleen Hij is in staat om recht en vrede blijvend met elkaar te verbinden, schrijft Jaap Dekker.

Afbeelding

Stel je voor dat bij de volgende koningslunch de 'nobodies' en 'nullen' mogen aanschuiven

Als jonge theoloog heeft Pieter Dirk Dekker niet veel met de monarchie. Toch ziet hij een mogelijke meerwaarde, schrijft hij de koning. Nodig bij een volgende lunch 'de haveloze daklozen en statusloze statelozen' uit.

Afbeelding

Generatie Z, met de Z van 'zinloos'. Wie tilt ons boven onszelf uit?

De jonge Generatie Z ervaart de zinloosheid die meekomt met het gesloten westerse wereldbeeld, schrijft theoloog Myriam Klinker. 'Dit is de sombere kant van Gen Z.: de wereld gaat eraan en ik stel niks voor.'

Afbeelding

Instanties moeten zich bekeren. Ook voor hen geldt: je hebt geen naaste, maar je bent er een

Het voorstel van Jasper van den Bovenkamp om elke ambtenaar verplicht ieder jaar huisbezoeken af te laten leggen bij mensen in armoede verdient navolging. Instanties zullen zich moeten bekeren, betoogt Arjan van den Os.

Afbeelding

Henk de Jong (1932-2023) verstond de vragen van zijn tijd en zocht naar nieuwe begaanbare wegen

De Nederlands-gereformeerde theoloog Henk de Jong 'ging de uitdaging aan om nieuwe begaanbare wegen te zoeken en daarin naast zoekende mensen te gaan staan'. Bijzonder hoogleraar Jaap Dekker gedenkt zijn leermeester.