Preken voor boeren en natuurbeschermers? Stimuleer het onderlinge gesprek over ervaringen en emoties

Opinie
Hoe ga je om met verschillen in je kerkelijke gemeente, bijvoorbeeld over het belang van boeren en de bescherming van natuur. De hervormde dominee Matthijs Schuurman uit Oldebroek beschrijft welke route voor hem werkt. ‘Ook de preek kan gericht zijn op het stimuleren van het onderlinge gesprek.’
Matthijs Schuurman • hervormd predikant te Oldebroek
dinsdag 16 mei 2023 om 16:35
De Ooijpolder bij Nijmegen, maart 2023, in aanloop naar de verkiezingen. 'Hoe is het in BBB-land? Hoe is het om Caroline in de kerk te hebben?'
De Ooijpolder bij Nijmegen, maart 2023, in aanloop naar de verkiezingen. 'Hoe is het in BBB-land? Hoe is het om Caroline in de kerk te hebben?' beeld anp / Flip Franssen

Afgelopen zondag was ik terug in Watergang (Noord-Holland), waar ik in 2007 werd bevestigd als predikant. In de consistorie werd ik begroet met de vraag: ‘Hoe is het in BBB-land? Hoe is het om Caroline in de kerk te hebben?’ ‘Hebben jullie er dan niet mee te maken’, reageerde ik. ‘Ook hier in Noord-Holland is BBB de grootste geworden.’ Het is een kort gesprek dat de impact van de verkiezingsuitslag laat zien.

Zulke opmerkingen over de verkiezingsuitslag kom ik vaker tegen. Onlangs sprak ik met enkele jongeren uit onze gemeente die met overtuiging BBB hadden gestemd. Ze vroegen mij: ‘Hebt u ook BBB gestemd?’ Er klonk een vanzelfsprekendheid in door: hier in deze omgeving stem je nu op deze partij, een andere keus is er niet.

Dit is een opiniebijdrage. De mening van de auteur is niet per se het standpunt van de redactie. Wilt u reageren? Stuur dan een brief (maximaal 200 woorden) naar opinie@nd.nl
Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Onderschat het nut van de ervaringsdeskundige niet. 'Het begint met: wat is jóuw verhaal'

Dat Rinke Verkerk vragen heeft bij al die zelfbenoemde coaches ontneemt het zicht op het belang van ervaringsdeskundigen, vindt Els Dijkema-van der Linden.

Afbeelding

Spektakel rond een 'vloektablet': bevestigt een oude tekst de 'Bijbelgetrouwe onderbuik'?

Een opgevouwen stukje lood van twee bij twee centimeter veroorzaakt opschudding. Zijn de strepen en butsen erop beschadigingen? Of vormen ze een oude Kanaänitische vloektekst uit de tijd van Jozua?

Afbeelding

Balanceren tussen liefde en waarheid vergt relationele integriteit. Afstand nemen hoort daar niet bij

Wat als liefde voor de ander en de eigen overtuiging van de waarheid op gespannen voet met elkaar komen te staan? Therapeut Philip Troost zag het terug in de discussie over InSalvation en christelijke homo’s.

Afbeelding

Leuk, die akkerranden, keverbanken en wintervoedselveldjes, maar voor de natuur is meer nodig

Het beoogde Landbouwakkoord is te veel gebaseerd op wensdenken. Alleen met doordachte maatregelen kan er sprake zijn van biodiversiteitswinst en een boterham voor boeren, schrijft akkervogelonderzoeker Ben Koks.

Afbeelding

Economiedocenten zijn het vaak met elkaar oneens. Is economie 'ook maar een mening'?

Met het vak economie kun je alle kanten op, zo blijkt uit onderzoek onder economiedocenten. Zo gauw de ene econoom iets roept, is er een ander om dat te weerleggen, schrijft economieredacteur Peter de Waard.

Afbeelding

Gezondheidswaarschuwing op alcohol, goed idee? 'De volgende stap is een bord bij de snackbar'

In Ierland wordt een gezondheidswaarschuwing op alcoholproducten verplicht. Is een waarschuwing op alcoholproducten een goed idee? Zou zo'n maatregel consumentengedrag veranderen? Acht lezers reageren.