Champagne bij een boekpresentatie of een wijntje bij de kapper? Ga liever voor gezondheid

Opinie
Een wijntje bij de kapper of een krat bier halen bij de Gamma: dat zou de versoepeling van de Alcoholwet betekenen. Het kabinet kan beter zorgen dat alcohol op zo weinig mogelijk plekken verkrijgbaar is.
Wim van Dalen • directeur Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP
maandag 15 mei 2023 om 16:10
De WHO is duidelijk: zorg dat alcohol niet te goedkoop is, verbied alcoholreclame en beperk het aantal verkooppunten.
De WHO is duidelijk: zorg dat alcohol niet te goedkoop is, verbied alcoholreclame en beperk het aantal verkooppunten. beeld anp / Richard Brocken

In 2021 is in het regeerakkoord opgenomen dat de wettelijke regels voor het mogen verkopen en schenken van alcohol verruimd kunnen worden. Deze versoepeling van de Alcoholwet wordt blurring ofwel branchevervaging genoemd. Het betreft een voorstel van Kamerlid Thierry Aartsen van de VVD en politiek geduid heet het ‘Regulering Mengformules’. Afgelopen zaterdag heeft een meerderheid van het D66-congres vóór een motie gestemd die blurring als onderdeel van het coalitieakkoord juist niet wil doorvoeren. Ook hebben verschillende Kamerleden vragen gesteld aan Aartsen, die daar binnenkort op moet reageren. 24 mei zal erover gedebatteerd worden.

Dit is een opiniebijdrage. De mening van de auteur is niet per se het standpunt van de redactie. Wilt u reageren? Stuur dan een brief (maximaal 200 woorden) naar opinie@nd.nl
Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Ben je bereid een plastictoeslag op wegwerpverpak- king te betalen?

Vanaf 1 juli gaan er nieuwe regels in voor wegwerpplastic, met grote gevolgen voor onder andere afhaalrestaurants. Het doel is om het gebruik van wegwerpverpakkingen tegen te gaan en recycling te bevorderen.

Afbeelding

Bouw hoger. 'De tijd dat we iedereen tevreden kunnen houden, is al lang en breed voorbij'

Om te ontsnappen uit de vastgelopen woningmarkt moeten we niet méér bouwen maar hoger. Verhoog bijvoorbeeld bestaande gebouwen. Dat is sneller, efficiënter, goedkoper en schoner, vindt Sipke Meindertsma.

Afbeelding

Hoe we vaagtaal en jeukwoorden als 'co-creatie' en 'kwaliteitsslag' uit de krant proberen te houden

'Mensen praten moeilijk omdat dat makkelijk is', leerde Japke-d. Bouma de ND-redactie in een Amersfoorts café. Aan ons als journalisten de taak om moeilijke taal glashelder te krijgen.

Afbeelding

Wie vrede wil tussen Israël en de Palestijnen, moet met álle partijen over concrete voorstellen spreken

Met heilige teksten je macht en invloed uitbreiden, oud-senator Hanneke Gelderblom ziet dit 'religieus imperialisme' wereldwijd oprukken. Dat vergt ook in Nederland alertheid. 'Want dan mag je Joden alles verwijten.'

Afbeelding

Perspectief-jongeren: Het is tijd dat de ChristenUnie afrekent met haar eurosceptische imago

Laat het partijcongres van de ChristenUnie uitspreken dat de partij gelooft in Europa, schrijft Annelle van der Wel namens jongerenorganisatie Perspectief.

Afbeelding

Doop met water uit waterkanon een politiek statement? Avondmaal vieren met supermarktwijn is dat ook

Zijn de doop en het avondmaal niet-politieke rituelen? Zeker niet, schrijft theoloog Peter-Ben Smit. Christus zet de maatschappelijke orde op z’n kop. ‘Een beetje water uit een waterkanon kan daar ook nog wel bij.’