Praten met christenen die scheiden. ‘Waarom kom je daar nu pas mee? Was dat alles?’

Opinie
We zouden zo graag willen dat het bij ons christenen minder voorkwam, die doodlopende huwelijken, maar de keiharde cijfers laten een ander beeld zien. Niets menselijks is ons vreemd, schrijft Annemieke Reesink.
Annemieke Reesink • schrijver en docent Nederlands Tweede Taal (NT2)
woensdag 10 mei 2023 om 15:27 aangepast 15 mei 2023 10:58
De oudsten hadden hun ellebogen op hun knieën gelegd. Maar waarom kwam Maja daar nu pas mee? Was dat alles? Aan communicatie was toch heel veel te doen!
De oudsten hadden hun ellebogen op hun knieën gelegd. Maar waarom kwam Maja daar nu pas mee? Was dat alles? Aan communicatie was toch heel veel te doen! beeld iStock
Niet te missen

In mijn sociale omgeving vinden er momenteel een aantal echtscheidingen plaats. Tragisch, want wat ooit begon als een lente van liefde en trouw is verworden tot een kille winter vol woede en onbegrip. Ingewikkeld en uitputtend, want er zijn gezamenlijke vrienden die partijtrekken, peperdure rekeningen om te betalen en kinderen met witte gezichtjes die ineens weer in bed plassen.

Wellicht is het scheiden binnen sommige kerkelijke bubbels juist ingewikkelder, omdat schande, schuld en schaamte zo’n grote rol spelen. Als je het rood niet van je handen gewassen krijgt, is de keus om systematisch naar de ander te wijzen snel gemaakt. De echtscheiding is dan een vechtscheiding geworden. 

Dit is een opiniebijdrage. De mening van de auteur is niet per se het standpunt van de redactie. Wilt u reageren? Stuur dan een brief (maximaal 200 woorden) naar opinie@nd.nl
Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Predikant Paul Blom: 'Je zult mij niet horen klagen over de komst van Mozaiek naar Rijssen'

Evangelische gemeente Mozaiek streek twee jaar geleden neer in Rijssen. Hervormd predikant Paul Blom ziet dat zijn kerk niet is leeggezogen. 'Er is een goede samenwerking en we verlangen deze te intensiveren'.

Afbeelding

Praten met christenen die scheiden. 'Waarom kom je daar nu pas mee? Was dat alles?'

We zouden graag willen dat het bij christenen minder voorkwam, die doodlopende huwelijken, maar cijfers laten een ander beeld zien. Niets menselijks is ons vreemd, schrijft taaldocent Annemieke Reesink.

Afbeelding

Tot mijn verbazing ben ik nog geregeld in de kerk te vinden. Waarom eigenlijk?

De kerken zitten minder vol dan vóór corona, en vooral de dertigers worden gemist, meldde deze krant onlangs. Tot mijn verbazing ben ik, dertiger, zelf nog geregeld in de kerk te vinden. Maar waarom eigenlijk?

Afbeelding

De Bijbel is geen boek over seksuologie. Christenen moeten ook andere kennis gebruiken

Als het over eten en drinken gaat, baseren christenen zich niet alleen op de Bijbel maar ook op andere kennis. Het bevreemdt Tineke van der Veer dat ze dat niet doen als het gaat om een andere basisbehoefte: seks.

Afbeelding

Er is alle reden om verzetsmensen gewoon verzetshelden noemen. Daar is niks mis mee

Verzetshelden overwonnen hun angst die anderen weerhield van acties tegen de bezetter. Volgens historicus Wim Berkelaar is er alle reden hen gewoon verzetshelden te noemen.

Afbeelding

Ik begon mij tijdens de kerkdiensten af te vragen: ‘wat als alles hier een leugen is?’

Maartje Kok deed een theologiestudie, maar begon zich tijdens kerkdiensten af te vragen: wat als alles wat ik hier hoor en ooit heb geleerd, een leugen is? Wat is waarheid? Ze vertelt over haar zoektocht.