Eindelijk statiegeld: de vraag is niet of het aantal blikjes in het zwerfafval zal afnemen, maar in welke mate

Opinie
Na een jarenlange strijd is er eindelijk statiegeld op blikjes. Dat gaat helpen. Er zijn meer positieve prikkels nodig om zwerfafval te bestrijden.
Dirk Groot, alias de Zwerfinator • zwerfafvalraper en onderzoeker daarvan voor bedrijven en gemeenten
maandag 1 mei 2023 om 18:00
Mooi dat er nu statiegeld op blikjes zit, maar ingedeukte blikjes zijn al een probleem.
Mooi dat er nu statiegeld op blikjes zit, maar ingedeukte blikjes zijn al een probleem. anp / Laurens van Putten

We zien steeds meer blikjes met statiegeld in de schappen en we vinden ze ook al op straat. Die 15 cent extra is niet voor iedereen genoeg om zich anders te gedragen. Dit wordt gecompenseerd door mensen die 15 cent wel de moeite vinden om dat blikje van straat te rapen. Per saldo zal het een grote afname betekenen van de rondslingerende blikjes. Dat effect zien we ook bij de plastic flesjes.

De vraag is niet of het aantal blikjes in het zwerfafval zal afnemen, maar in welke mate. Statiegeld Nederland zegt dat blikjes onbeschadigd of hooguit licht gedeukt moeten worden ingeleverd. Meer dan de helft van de 17.484 blikjes die ik afgelopen jaar vond, was zwaar gedeukt of plat. Als supermarkten zich strikt aan deze regels gaan houden, verlieze..

Dit is een opiniebijdrage. De mening van de auteur is niet per se het standpunt van de redactie. Wilt u reageren? Stuur dan een brief (maximaal 200 woorden) naar opinie@nd.nl
Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Uit woede of ongeluk breken met God? 'Ik had juist de neiging om wel op zoek te gaan naar houvast'

De maand mei was een tranendal voor schrijver en muzikant Aafke Romeijn, zelf een ‘godzoeker’. Wat doe je met dit verdriet, deze rouw? Vind je troost in het geloof of betekent het een definitief afscheid?

Afbeelding

Onderschat het nut van de ervaringsdeskundige niet. 'Het begint met: wat is jóuw verhaal'

Dat Rinke Verkerk vragen heeft bij al die zelfbenoemde coaches ontneemt het zicht op het belang van ervaringsdeskundigen, vindt Els Dijkema-van der Linden.

Afbeelding

Spektakel rond een 'vloektablet': bevestigt een oude tekst de 'Bijbelgetrouwe onderbuik'?

Een opgevouwen stukje lood van twee bij twee centimeter veroorzaakt opschudding. Zijn de strepen en butsen erop beschadigingen? Of vormen ze een oude Kanaänitische vloektekst uit de tijd van Jozua?

Afbeelding

Balanceren tussen liefde en waarheid vergt relationele integriteit. Afstand nemen hoort daar niet bij

Wat als liefde voor de ander en de eigen overtuiging van de waarheid op gespannen voet met elkaar komen te staan? Therapeut Philip Troost zag het terug in de discussie over InSalvation en christelijke homo’s.

Afbeelding

Leuk, die akkerranden, keverbanken en wintervoedselveldjes, maar voor de natuur is meer nodig

Het beoogde Landbouwakkoord is te veel gebaseerd op wensdenken. Alleen met doordachte maatregelen kan er sprake zijn van biodiversiteitswinst en een boterham voor boeren, schrijft akkervogelonderzoeker Ben Koks.

Afbeelding

Economiedocenten zijn het vaak met elkaar oneens. Is economie 'ook maar een mening'?

Met het vak economie kun je alle kanten op, zo blijkt uit onderzoek onder economiedocenten. Zo gauw de ene econoom iets roept, is er een ander om dat te weerleggen, schrijft economieredacteur Peter de Waard.