Moet het kabinet haar beleid aanpassen vanwege de recente verkiezingsnederlaag?

Opinie
De verkiezingsoverwinning van BBB hoeft geen invloed te hebben op kabinetsbeleid. De Eerste Kamer moet namelijk onafhankelijk van de Tweede Kamer opereren.
Thijs Scherrenburg • student bestuurs- en organisatiewetenschap aan de Universiteit Utrecht
vrijdag 31 maart 2023 om 17:00
Afbeelding
beeld ND

Wopke Hoekstra is van mening dat het kabinet van koers moet veranderen wat betreft het stikstofbeleid. Ook Mark Rutte gaf na de ministerraad te kennen dat hij van mening is dat ‘de schreeuw van het land […] gehoord moet worden’. 

In aanloop naar de verkiezingen was vaker te horen dat het volk met de Provinciale Statenverkiezingen het huidige beleid dat in Den Haag gevoerd wordt tegen kan houden. Maar is dat zo? Is het kabinet genoodzaakt haar beleid aan te passen vanwege een verkiezingsnederlaag tijdens de Provinciale Statenverkiezingen? 

Als je puur naar de taakstelling van de Eerste en Tweede Kamer kijkt, is het antwoord vrij simpel: nee, het kabinet is hiertoe niet genoodzaakt. Met de Tweede Kamerverkiezingen wordt bepaald wie het voor ..

Dit is een opiniebijdrage. De mening van de auteur is niet per se het standpunt van de redactie. Wilt u reageren? Stuur dan een brief (maximaal 200 woorden) naar opinie@nd.nl
Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Wie vrede wil tussen Israël en de Palestijnen, moet met álle partijen over concrete voorstellen spreken

Met heilige teksten je macht en invloed uitbreiden, oud-senator Hanneke Gelderblom ziet dit 'religieus imperialisme' wereldwijd oprukken. Dat vergt ook in Nederland alertheid. 'Want dan mag je Joden alles verwijten.'

Afbeelding

Perspectief-jongeren: Het is tijd dat de ChristenUnie afrekent met haar eurosceptische imago

Laat het partijcongres van de ChristenUnie uitspreken dat de partij gelooft in Europa, schrijft Annelle van der Wel namens jongerenorganisatie Perspectief.

Afbeelding

Doop met water uit waterkanon een politiek statement? Avondmaal vieren met supermarktwijn is dat ook

Zijn de doop en het avondmaal niet-politieke rituelen? Zeker niet, schrijft theoloog Peter-Ben Smit. Christus zet de maatschappelijke orde op z’n kop. ‘Een beetje water uit een waterkanon kan daar ook nog wel bij.’

Afbeelding

Uit woede of ongeluk breken met God? 'Ik had juist de neiging om wel op zoek te gaan naar houvast'

De maand mei was een tranendal voor schrijver en muzikant Aafke Romeijn, zelf een ‘godzoeker’. Wat doe je met dit verdriet, deze rouw? Vind je troost in het geloof of betekent het een definitief afscheid?

Afbeelding

Onderschat het nut van de ervaringsdeskundige niet. 'Het begint met: wat is jóuw verhaal'

Dat Rinke Verkerk vragen heeft bij al die zelfbenoemde coaches ontneemt het zicht op het belang van ervaringsdeskundigen, vindt Els Dijkema-van der Linden.

Afbeelding

Spektakel rond een 'vloektablet': bevestigt een oude tekst de 'Bijbelgetrouwe onderbuik'?

Een opgevouwen stukje lood van twee bij twee centimeter veroorzaakt opschudding. Zijn de strepen en butsen erop beschadigingen? Of vormen ze een oude Kanaänitische vloektekst uit de tijd van Jozua?