Tot mijn verbazing ben ik nog geregeld in de kerk te vinden. Waarom eigenlijk?

Opinie
De kerken zitten minder vol dan vóór corona, en vooral de dertigers worden gemist, meldde deze krant onlangs. Tot mijn verbazing ben ik, dertiger, zelf nog geregeld in de kerk te vinden. Maar waarom eigenlijk?
Maurice Hoogendoorn
donderdag 30 maart 2023 om 18:30 aangepast 10 april 2023 16:24
'Als we samen avondmaal vieren, kan ik nu zomaar ontroerd raken door alleen maar te kijken naar wie ik allemaal naar het brood en de wijn zie lopen.'
'Als we samen avondmaal vieren, kan ik nu zomaar ontroerd raken door alleen maar te kijken naar wie ik allemaal naar het brood en de wijn zie lopen.' beeld Niek Stam
Niet te missen Student Student: achtergrond

Om me heen heb ik inderdaad best wat generatiegenoten zien afhaken bij de kerk, meestal geleidelijk, en ook al lang voor de coronaperiode aanbrak. Tot mijn eigen verbazing ben ik zelf nog geregeld in de kerk te vinden. Ik denk weleens: er had maar één afslag anders hoeven lopen in mijn leven, of ik had er niet meer gezeten. Het lijkt zo triviaal. Wat als ik geen kinderen had gekregen? Wat als ik een paar jaar geleden niet was verhuisd? 

Ik kan niet voor alle dertigers spreken. Wel voor mezelf. Een tijd lang heb ik een nogal moeizame band met de kerk gehad. Soms omdat ik niet wist wat ik geloofde, óf ik nog wel geloofde. Soms omdat ik me groen en geel ergerde in de kerk. Aan liedteksten, aan mensen en de in mijn ogen kortzichtige (geloofs)..

Dit is een opiniebijdrage. De mening van de auteur is niet per se het standpunt van de redactie. Wilt u reageren? Stuur dan een brief (maximaal 200 woorden) naar opinie@nd.nl
Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Predikant Paul Blom: 'Je zult mij niet horen klagen over de komst van Mozaiek naar Rijssen'

Evangelische gemeente Mozaiek streek twee jaar geleden neer in Rijssen. Hervormd predikant Paul Blom ziet dat zijn kerk niet is leeggezogen. 'Er is een goede samenwerking en we verlangen deze te intensiveren'.

Afbeelding

Praten met christenen die scheiden. 'Waarom kom je daar nu pas mee? Was dat alles?'

We zouden graag willen dat het bij christenen minder voorkwam, die doodlopende huwelijken, maar cijfers laten een ander beeld zien. Niets menselijks is ons vreemd, schrijft taaldocent Annemieke Reesink.

Afbeelding

Tot mijn verbazing ben ik nog geregeld in de kerk te vinden. Waarom eigenlijk?

De kerken zitten minder vol dan vóór corona, en vooral de dertigers worden gemist, meldde deze krant onlangs. Tot mijn verbazing ben ik, dertiger, zelf nog geregeld in de kerk te vinden. Maar waarom eigenlijk?

Afbeelding

De Bijbel is geen boek over seksuologie. Christenen moeten ook andere kennis gebruiken

Als het over eten en drinken gaat, baseren christenen zich niet alleen op de Bijbel maar ook op andere kennis. Het bevreemdt Tineke van der Veer dat ze dat niet doen als het gaat om een andere basisbehoefte: seks.

Afbeelding

Er is alle reden om verzetsmensen gewoon verzetshelden noemen. Daar is niks mis mee

Verzetshelden overwonnen hun angst die anderen weerhield van acties tegen de bezetter. Volgens historicus Wim Berkelaar is er alle reden hen gewoon verzetshelden te noemen.

Afbeelding

Ik begon mij tijdens de kerkdiensten af te vragen: ‘wat als alles hier een leugen is?’

Maartje Kok deed een theologiestudie, maar begon zich tijdens kerkdiensten af te vragen: wat als alles wat ik hier hoor en ooit heb geleerd, een leugen is? Wat is waarheid? Ze vertelt over haar zoektocht.