Het is tijd om het voor de das op te nemen: Er ís helemaal geen dassenprobleem

Opinie
Dassen zijn erg sociale dieren die in vaste familieverbanden leven, schrijft Arend Spijker, voorzitter van Das&Vecht. We moeten hun burchten, soms eeuwenoud, respecteren.
Arend Spijker • voorzitter Das&Vecht
dinsdag 28 maart 2023 om 16:46
In de meeste dassenburchten zijn er in februari/maart jonge dassen geboren. Die moet je nu met rust laten!
In de meeste dassenburchten zijn er in februari/maart jonge dassen geboren. Die moet je nu met rust laten! beeld anp / Venema Media

Het lijkt net alsof we in Nederland ineens een dassenprobleem hebben. De afgelopen weken ging er bijna geen dag voorbij of je hoorde of las iets over dassen die holen hadden gegraven onder een spoorlijn in Friesland en bij Eindhoven. Het treinverkeer werd er zelfs voor stil gelegd, en dat allemaal omdat het hier gaat om beschermde dieren. Het moet niet gekker worden, las ik in diverse media. Zijn dieren belangrijker dan mensen?

Gelukkig las ik maandag in mijn ochtendkrant een positief commentaar. De forens moet soms even buigen voor de das, was de teneur. Dat deed mij goed! Dassen lijken in hun gedragingen een beetje op mensen, maar in tegenstelling tot ons kunnen ze niet voor zichzelf opkomen. Daarom wil ik het graag voor deze beesten op..

Dit is een opiniebijdrage. De mening van de auteur is niet per se het standpunt van de redactie. Wilt u reageren? Stuur dan een brief (maximaal 200 woorden) naar opinie@nd.nl
Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Economiedocenten zijn het vaak met elkaar oneens. Is economie 'ook maar een mening'?

Met het vak economie kun je alle kanten op, zo blijkt uit onderzoek onder economiedocenten. Zo gauw de ene econoom iets roept, is er een ander om dat te weerleggen, schrijft economieredacteur Peter de Waard.

Afbeelding

Gezondheidswaarschuwing op alcohol, goed idee? 'De volgende stap is een bord bij de snackbar'

In Ierland wordt een gezondheidswaarschuwing op alcoholproducten verplicht. Is een waarschuwing op alcoholproducten een goed idee? Zou zo'n maatregel consumentengedrag veranderen? Acht lezers reageren.

Afbeelding

Stel gemeentelijke loketten open voor registratie en beoordeling van asielverzoeken

Gemeenten kunnen helpen bij een snellere beoordeling van vluchtelingen en zo de opvang ontlasten voordat deze verder vastloopt. Gemeenten hebben immers al ervaring met Oekraïners, schrijft burgemeester René Verhulst.

Afbeelding

Minister Kaag van Finaniën kan wat doen aan de lage rente op onze spaarrekening

Econoom Ivo Arnold ziet dat in België en Frankrijk spaarders meer rente krijgen dan in Nederland. Dat kan ook hier, betoogt hij. Maar minister Kaag moet daar wel bij helpen.

Afbeelding

Extra overheidssteun helpt zwakke en vergeten regio's niet echt verder

Extra geld voor zwakke regio’s leidt niet tot sterker ondernemerschap, maar juist tot overheidsbemoeienis en aandacht voor de zwakke kanten van het gebied, stelt Frank van den Heuvel.

Afbeelding

Misbruik de leer van de Drie-eenheid niet om een huwelijksmoraal te beargumenteren

Forse uitspraken over huwelijk en vruchtbaarheid op basis van de leer van de Drie-eenheid zijn misplaatst, stelt dominee Henk Folkers. Hij keert zich tegen de benadering van Maarten Klaassen van het Bijbels Beraad M/V.