De Bijbel is geen boek over seksuologie. Christenen moeten ook andere kennis gebruiken

Opinie
Als het over eten en drinken gaat, baseren christenen zich niet alleen op de Bijbel maar ook op andere kennis. Het bevreemdt me dat ze dat niet doen als het gaat om een andere basisbehoefte: seks.
Tineke van der Veer-Mikkers • klinisch psycholoog, seksuoloog NVVS, bestuurder van EvenZicht, een praktijk voor psychologie en seksuologie
dinsdag 28 maart 2023 om 20:39
Afbeelding
beeld iStock
Niet te missen

Het is iets vreemds met seks en christenen. Er lijken twee kampen te zijn: de christenen en voorgangers die seks tot iets heiligs verklaren en de christenen die seks maken tot iets van vooral regels en normen. Natuurlijk is dit te zwart-wit gezegd, maar toch lijkt er rond het thema seks polarisatie te ontstaan tussen christenen en niet het open gesprek dat zo nodig is en volgens mij ook juist bijbels is.

Als christen heb ik een aantal jaren geleden besloten seksuologie te gaan studeren en op zoek te gaan naar wat de wetenschap zegt over seksualiteit en seksualiteitsbeleving, zodat ik mij daarna - liefst met medegelovigen - de vraag kon stellen hoe deze kennis ons kan helpen om in gesprek te gaan over seksualiteit met als belangrijkste vra..

Dit is een opiniebijdrage. De mening van de auteur is niet per se het standpunt van de redactie. Wilt u reageren? Stuur dan een brief (maximaal 200 woorden) naar opinie@nd.nl
Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Predikant Paul Blom: 'Je zult mij niet horen klagen over de komst van Mozaiek naar Rijssen'

Evangelische gemeente Mozaiek streek twee jaar geleden neer in Rijssen. Hervormd predikant Paul Blom ziet dat zijn kerk niet is leeggezogen. 'Er is een goede samenwerking en we verlangen deze te intensiveren'.

Afbeelding

Praten met christenen die scheiden. 'Waarom kom je daar nu pas mee? Was dat alles?'

We zouden graag willen dat het bij christenen minder voorkwam, die doodlopende huwelijken, maar cijfers laten een ander beeld zien. Niets menselijks is ons vreemd, schrijft taaldocent Annemieke Reesink.

Afbeelding

Tot mijn verbazing ben ik nog geregeld in de kerk te vinden. Waarom eigenlijk?

De kerken zitten minder vol dan vóór corona, en vooral de dertigers worden gemist, meldde deze krant onlangs. Tot mijn verbazing ben ik, dertiger, zelf nog geregeld in de kerk te vinden. Maar waarom eigenlijk?

Afbeelding

De Bijbel is geen boek over seksuologie. Christenen moeten ook andere kennis gebruiken

Als het over eten en drinken gaat, baseren christenen zich niet alleen op de Bijbel maar ook op andere kennis. Het bevreemdt Tineke van der Veer dat ze dat niet doen als het gaat om een andere basisbehoefte: seks.

Afbeelding

Er is alle reden om verzetsmensen gewoon verzetshelden noemen. Daar is niks mis mee

Verzetshelden overwonnen hun angst die anderen weerhield van acties tegen de bezetter. Volgens historicus Wim Berkelaar is er alle reden hen gewoon verzetshelden te noemen.

Afbeelding

Ik begon mij tijdens de kerkdiensten af te vragen: ‘wat als alles hier een leugen is?’

Maartje Kok deed een theologiestudie, maar begon zich tijdens kerkdiensten af te vragen: wat als alles wat ik hier hoor en ooit heb geleerd, een leugen is? Wat is waarheid? Ze vertelt over haar zoektocht.