Verzetsmensen leren je de les van morele waarden die het persoonlijk leven te boven gaan

Opinie
De ouders van Joke Scheepstra zaten in de Tweede Wereldoorlog beiden in het verzet. Zij weet wat het belang is om te leren van verzetsstrijders. De aflevering van de NTR-tv-serie ‘Het verhaal van Nederland’ heeft kijkers die kans ontnomen.
Joke Scheepstra • voorzitter van Stichting Herinnering LO-LKP. Dit is een van de vier organisaties die reclameerden bij de NTR
maandag 27 maart 2023 om 18:41
Waaraan ontleen je inspiratie over goed en kwaad. Waar begint of eindigt je persoonlijke verantwoordelijkheid? Dat leer je van verzetsstrijders.
Waaraan ontleen je inspiratie over goed en kwaad. Waar begint of eindigt je persoonlijke verantwoordelijkheid? Dat leer je van verzetsstrijders. beeld anp / Olaf Kraak

De kritische reacties op de NTR-aflevering over de Tweede Wereldoorlog zijn volkomen terecht. Want dit is, in de eerste plaats, kwalijk jegens verzetsmensen-van-toen die zich indertijd voor de goede zaak hebben ingezet, en aan wie dat in veel gevallen het leven heeft gekost. Aan hun inzet had in dit verband op respectvolle wijze aandacht moeten worden besteed. Temeer daar de schaduw van die geschiedenis ook nu nog hangt over levens van nabestaanden die zonder (groot)vader opgroeiden, of anderszins door de gevolgen van de oorlog zijn geraakt.

Mijn ouders waren beiden intensief betrokken bij het verzet. Mijn vader Liepke Scheepstra (schuilnaam Bob) behoorde op jonge leeftijd, hij was nog maar 24, tot de vier oprichters van de Landelijke Kno..

Dit is een opiniebijdrage. De mening van de auteur is niet per se het standpunt van de redactie. Wilt u reageren? Stuur dan een brief (maximaal 200 woorden) naar opinie@nd.nl
Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Onderschat het nut van de ervaringsdeskundige niet. 'Het begint met: wat is jóuw verhaal'

Dat Rinke Verkerk vragen heeft bij al die zelfbenoemde coaches ontneemt het zicht op het belang van ervaringsdeskundigen, vindt Els Dijkema-van der Linden.

Afbeelding

Spektakel rond een 'vloektablet': bevestigt een oude tekst de 'Bijbelgetrouwe onderbuik'?

Een opgevouwen stukje lood van twee bij twee centimeter veroorzaakt opschudding. Zijn de strepen en butsen erop beschadigingen? Of vormen ze een oude Kanaänitische vloektekst uit de tijd van Jozua?

Afbeelding

Balanceren tussen liefde en waarheid vergt relationele integriteit. Afstand nemen hoort daar niet bij

Wat als liefde voor de ander en de eigen overtuiging van de waarheid op gespannen voet met elkaar komen te staan? Therapeut Philip Troost zag het terug in de discussie over InSalvation en christelijke homo’s.

Afbeelding

Leuk, die akkerranden, keverbanken en wintervoedselveldjes, maar voor de natuur is meer nodig

Het beoogde Landbouwakkoord is te veel gebaseerd op wensdenken. Alleen met doordachte maatregelen kan er sprake zijn van biodiversiteitswinst en een boterham voor boeren, schrijft akkervogelonderzoeker Ben Koks.

Afbeelding

Economiedocenten zijn het vaak met elkaar oneens. Is economie 'ook maar een mening'?

Met het vak economie kun je alle kanten op, zo blijkt uit onderzoek onder economiedocenten. Zo gauw de ene econoom iets roept, is er een ander om dat te weerleggen, schrijft economieredacteur Peter de Waard.

Afbeelding

Gezondheidswaarschuwing op alcohol, goed idee? 'De volgende stap is een bord bij de snackbar'

In Ierland wordt een gezondheidswaarschuwing op alcoholproducten verplicht. Is een waarschuwing op alcoholproducten een goed idee? Zou zo'n maatregel consumentengedrag veranderen? Acht lezers reageren.