Welke lessen moet de politiek trekken uit de winst van de BoerBurgerBeweging?

Opinie
De enorme winst van de BoerBurgerBeweging (BBB) tijdens de Provinciale Statenverkiezingen is niemand ontgaan en davert in de landelijke politiek nog flink na. De partij haalde in alle twaalf provincies de meeste stemmen en heeft inmiddels voorwaarden gesteld aan het stikstofbeleid, wil ze meewerken aan uitvoering ervan.
redactie nd
maandag 27 maart 2023 om 02:00
Sandra Oosterwolde, Jens Mostert, Irene Plas, Bert Mollema, Henriëtte de Jong, Nico van der Vegt, Matty van Leijenhorst, Pieter de Vos.
Sandra Oosterwolde, Jens Mostert, Irene Plas, Bert Mollema, Henriëtte de Jong, Nico van der Vegt, Matty van Leijenhorst, Pieter de Vos. beeld ND

Te ver af

Sandra Oosterwolde, theologiestudent

Ondanks de verwachte overwinning was het toch wel een verrassing dat BBB zo veel winst behaalde bij de verkiezingen. Volgens mij geeft dat wel aan dat mensen het niet eens zijn met de huidige regering. De landelijke regeringspartijen moeten hieruit lering trekken dat ze te ver af staan van de mensen die hen gekozen hebben.

Ze zouden hun beleid op grond hiervan moeten aanpassen. Waarschijnlijk zal dat al snel gebeuren als ze onvoldoende steun krijgen in de Eerste Kamer. Hoewel ik zelf niet voor de BBB zou stemmen, vind ik het wel mooi dat BBB een vrouwelijke leider heeft.

Aan de bak

Jens Mostert, voorzitter PerspectieF ChristenUnie

Dit is een opiniebijdrage. De mening van de auteur is niet per se het standpunt van de redactie. Wilt u reageren? Stuur dan een brief (maximaal 200 woorden) naar opinie@nd.nl
Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Economiedocenten zijn het vaak met elkaar oneens. Is economie 'ook maar een mening'?

Met het vak economie kun je alle kanten op, zo blijkt uit onderzoek onder economiedocenten. Zo gauw de ene econoom iets roept, is er een ander om dat te weerleggen, schrijft economieredacteur Peter de Waard.

Afbeelding

Gezondheidswaarschuwing op alcohol, goed idee? 'De volgende stap is een bord bij de snackbar'

In Ierland wordt een gezondheidswaarschuwing op alcoholproducten verplicht. Is een waarschuwing op alcoholproducten een goed idee? Zou zo'n maatregel consumentengedrag veranderen? Acht lezers reageren.

Afbeelding

Stel gemeentelijke loketten open voor registratie en beoordeling van asielverzoeken

Gemeenten kunnen helpen bij een snellere beoordeling van vluchtelingen en zo de opvang ontlasten voordat deze verder vastloopt. Gemeenten hebben immers al ervaring met Oekraïners, schrijft burgemeester René Verhulst.

Afbeelding

Minister Kaag van Finaniën kan wat doen aan de lage rente op onze spaarrekening

Econoom Ivo Arnold ziet dat in België en Frankrijk spaarders meer rente krijgen dan in Nederland. Dat kan ook hier, betoogt hij. Maar minister Kaag moet daar wel bij helpen.

Afbeelding

Extra overheidssteun helpt zwakke en vergeten regio's niet echt verder

Extra geld voor zwakke regio’s leidt niet tot sterker ondernemerschap, maar juist tot overheidsbemoeienis en aandacht voor de zwakke kanten van het gebied, stelt Frank van den Heuvel.

Afbeelding

Misbruik de leer van de Drie-eenheid niet om een huwelijksmoraal te beargumenteren

Forse uitspraken over huwelijk en vruchtbaarheid op basis van de leer van de Drie-eenheid zijn misplaatst, stelt dominee Henk Folkers. Hij keert zich tegen de benadering van Maarten Klaassen van het Bijbels Beraad M/V.