Visie CU was niet het probleem. ‘Stem van kiezer wordt meer en meer bepaald door gevoelens van onvrede’

Opinie
Bij verkiezingen lijkt de visie van een partij verre van doorslaggevend, en daar schuilt de echte uitdaging voor de ChristenUnie, schrijft hoogleraar Jan Hoogland. Een vaste achterban lijkt steeds minder vanzelfsprekend.
Jan Hoogland • bijzonder hoogleraar christelijke filosofie aan de Universiteit Twente; hoofdredacteur van Groen, tijdschrift van het Wetenschappelijk Instituut en de Bestuurdersvereniging van de ChristenUnie
maandag 27 maart 2023 om 02:00
Een BBB-campagnebord bij Stiens. De partij won niet om haar visie, schrijft Jan Hoogland. 'Zo heeft niemand nog maar enig beeld van de visie van BBB op het oplossen van de stikstofcrisis. Evenmin van haar visie op andere beleidsvragen.'
Een BBB-campagnebord bij Stiens. De partij won niet om haar visie, schrijft Jan Hoogland. 'Zo heeft niemand nog maar enig beeld van de visie van BBB op het oplossen van de stikstofcrisis. Evenmin van haar visie op andere beleidsvragen.' beeld anp / Anton Kappers

Ook de ChristenUnie heeft bij de laatste verkiezingen een klap te verduren gekregen. Een veelgenoemde reden voor dat verlies zou zijn dat de ChristenUnie zich teveel op sleeptouw laat nemen door het crisismanagement van het huidige kabinet en te weinig laat zien wat haar eigen visie is op de vraagstukken van onze tijd.

Deze kritiek roept echter de vraag op wat de alternatieven zijn. Ontbreekt het de ChristenUnie aan visie of moet je concluderen dat je met visie in het huidige functioneren van de democratie niet zoveel kunt beginnen? Zo onderscheidt de partij die het meeste heeft gewonnen bij de laatste verkiezingen zich ten opzichte van andere partijen in ieder geval niet door haar visie. Het was ook niet de visie die maakte dat de VVD la..

Dit is een opiniebijdrage. De mening van de auteur is niet per se het standpunt van de redactie. Wilt u reageren? Stuur dan een brief (maximaal 200 woorden) naar opinie@nd.nl
Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Economiedocenten zijn het vaak met elkaar oneens. Is economie 'ook maar een mening'?

Met het vak economie kun je alle kanten op, zo blijkt uit onderzoek onder economiedocenten. Zo gauw de ene econoom iets roept, is er een ander om dat te weerleggen, schrijft economieredacteur Peter de Waard.

Afbeelding

Gezondheidswaarschuwing op alcohol, goed idee? 'De volgende stap is een bord bij de snackbar'

In Ierland wordt een gezondheidswaarschuwing op alcoholproducten verplicht. Is een waarschuwing op alcoholproducten een goed idee? Zou zo'n maatregel consumentengedrag veranderen? Acht lezers reageren.

Afbeelding

Stel gemeentelijke loketten open voor registratie en beoordeling van asielverzoeken

Gemeenten kunnen helpen bij een snellere beoordeling van vluchtelingen en zo de opvang ontlasten voordat deze verder vastloopt. Gemeenten hebben immers al ervaring met Oekraïners, schrijft burgemeester René Verhulst.

Afbeelding

Minister Kaag van Finaniën kan wat doen aan de lage rente op onze spaarrekening

Econoom Ivo Arnold ziet dat in België en Frankrijk spaarders meer rente krijgen dan in Nederland. Dat kan ook hier, betoogt hij. Maar minister Kaag moet daar wel bij helpen.

Afbeelding

Extra overheidssteun helpt zwakke en vergeten regio's niet echt verder

Extra geld voor zwakke regio’s leidt niet tot sterker ondernemerschap, maar juist tot overheidsbemoeienis en aandacht voor de zwakke kanten van het gebied, stelt Frank van den Heuvel.

Afbeelding

Misbruik de leer van de Drie-eenheid niet om een huwelijksmoraal te beargumenteren

Forse uitspraken over huwelijk en vruchtbaarheid op basis van de leer van de Drie-eenheid zijn misplaatst, stelt dominee Henk Folkers. Hij keert zich tegen de benadering van Maarten Klaassen van het Bijbels Beraad M/V.