Met een ruilverkaveling-nieuwe stijl kan onteigening van landbouwgrond worden voorkomen

Opinie
Met een goede ruilverkaveling kun je onteigening van landbouwgrond voorkomen en ook natuurbelangen dienen, zag Jaap Bos in Zuid-Limburg.
Jaap Bos • destijds als adjunct-inspecteur van de ruimtelijke ordening betrokken geweest bij de ruilverkaveling Mergelland in Zuid-Limburg
maandag 27 maart 2023 om 02:00
Een houtwal als landmarkering in Oost-Nederland. Natuur- en boerenbelangen kunnen samengaan in een ruilverkaveling, betoogt Jaap Bos.
Een houtwal als landmarkering in Oost-Nederland. Natuur- en boerenbelangen kunnen samengaan in een ruilverkaveling, betoogt Jaap Bos. beeld anp / Lex Broere Buitenfotografie

Verplichte uitkoop van boeren ligt politiek heel gevoelig in Den Haag. De BBB wil daar absoluut niet aan meewerken en verschillende Kamerfracties zijn er ook tegen. Stikstofminister Christianne van der Wal wil landbouwbedrijven zo veel mogelijk vrijwillig uitkopen, zo nodig tegen hoge prijzen. Onteigening wil ze als uiterste middel toch achter de hand houden.

Nederlandse topambtenaren zijn advies gaan vragen bij de EU-klimaatcommissaris Frans Timmermans in Brussel. Zijn kabinetschef Diederik Samsom zegt dat er een vrijwillige uitkoopregeling ter goedkeuring in Brussel voorligt. De EU toetst of het door de overheid betalen van hoge bedragen voor de grond geen concurrentievervalsende staatssteun betekent. Bij onteigening die gericht is op b..

Dit is een opiniebijdrage. De mening van de auteur is niet per se het standpunt van de redactie. Wilt u reageren? Stuur dan een brief (maximaal 200 woorden) naar opinie@nd.nl
Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Economiedocenten zijn het vaak met elkaar oneens. Is economie 'ook maar een mening'?

Met het vak economie kun je alle kanten op, zo blijkt uit onderzoek onder economiedocenten. Zo gauw de ene econoom iets roept, is er een ander om dat te weerleggen, schrijft economieredacteur Peter de Waard.

Afbeelding

Gezondheidswaarschuwing op alcohol, goed idee? 'De volgende stap is een bord bij de snackbar'

In Ierland wordt een gezondheidswaarschuwing op alcoholproducten verplicht. Is een waarschuwing op alcoholproducten een goed idee? Zou zo'n maatregel consumentengedrag veranderen? Acht lezers reageren.

Afbeelding

Stel gemeentelijke loketten open voor registratie en beoordeling van asielverzoeken

Gemeenten kunnen helpen bij een snellere beoordeling van vluchtelingen en zo de opvang ontlasten voordat deze verder vastloopt. Gemeenten hebben immers al ervaring met Oekraïners, schrijft burgemeester René Verhulst.

Afbeelding

Minister Kaag van Finaniën kan wat doen aan de lage rente op onze spaarrekening

Econoom Ivo Arnold ziet dat in België en Frankrijk spaarders meer rente krijgen dan in Nederland. Dat kan ook hier, betoogt hij. Maar minister Kaag moet daar wel bij helpen.

Afbeelding

Extra overheidssteun helpt zwakke en vergeten regio's niet echt verder

Extra geld voor zwakke regio’s leidt niet tot sterker ondernemerschap, maar juist tot overheidsbemoeienis en aandacht voor de zwakke kanten van het gebied, stelt Frank van den Heuvel.

Afbeelding

Misbruik de leer van de Drie-eenheid niet om een huwelijksmoraal te beargumenteren

Forse uitspraken over huwelijk en vruchtbaarheid op basis van de leer van de Drie-eenheid zijn misplaatst, stelt dominee Henk Folkers. Hij keert zich tegen de benadering van Maarten Klaassen van het Bijbels Beraad M/V.