Nederland is dringend toe aan een wedergeboren CDA. ‘Zeg het coalitieakkoord op’

Opinie
Er zijn drastische keuzes nodig om het CDA weer tot een aantrekkelijke, brede en op het christelijke geloof georiënteerde partij te maken, vindt de Aramese voorman Johny Messo.
Johny Messo • voorzitter van de Aramese wereldfederatie, de World Council of Arameans (Syriacs)
vrijdag 24 maart 2023 om 15:08
Partijleider Wopke Hoekstra van het CDA trapt tijdens een partijcongres in februari de campagne voor de Provinciale Statenverkiezingen af.
Partijleider Wopke Hoekstra van het CDA trapt tijdens een partijcongres in februari de campagne voor de Provinciale Statenverkiezingen af. beeld anp / Koen van Weel

De Provinciale Statenverkiezingen markeren de volgende mokerslag en wake-up call voor het CDA. Het is de hoogste tijd voor een koerswijziging, voor verzoening met voormalige CDA’ers en voor het behoud van tal van leden die, zonder drastische veranderingen, eveneens het schip zullen verlaten met een gebroken CDA-hart. Een CDA dat zichzelf hervindt, is ook in het belang van Nederland.

Terwijl de VVD en D66 het hoofd aardig boven water hebben weten te houden, worden hun bijna gehalveerde christelijke regeringspartners geconfronteerd met een existentieel vraagstuk. Vooral voor het CDA, een partij met zoveel potentie voor Nederland, dringt de vraag zich op hoe het zich kan herpakken voordat het onherstelbare schade zal oplopen bij de aankomend..

Dit is een opiniebijdrage. De mening van de auteur is niet per se het standpunt van de redactie. Wilt u reageren? Stuur dan een brief (maximaal 200 woorden) naar opinie@nd.nl
Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Economiedocenten zijn het vaak met elkaar oneens. Is economie 'ook maar een mening'?

Met het vak economie kun je alle kanten op, zo blijkt uit onderzoek onder economiedocenten. Zo gauw de ene econoom iets roept, is er een ander om dat te weerleggen, schrijft economieredacteur Peter de Waard.

Afbeelding

Gezondheidswaarschuwing op alcohol, goed idee? 'De volgende stap is een bord bij de snackbar'

In Ierland wordt een gezondheidswaarschuwing op alcoholproducten verplicht. Is een waarschuwing op alcoholproducten een goed idee? Zou zo'n maatregel consumentengedrag veranderen? Acht lezers reageren.

Afbeelding

Stel gemeentelijke loketten open voor registratie en beoordeling van asielverzoeken

Gemeenten kunnen helpen bij een snellere beoordeling van vluchtelingen en zo de opvang ontlasten voordat deze verder vastloopt. Gemeenten hebben immers al ervaring met Oekraïners, schrijft burgemeester René Verhulst.

Afbeelding

Minister Kaag van Finaniën kan wat doen aan de lage rente op onze spaarrekening

Econoom Ivo Arnold ziet dat in België en Frankrijk spaarders meer rente krijgen dan in Nederland. Dat kan ook hier, betoogt hij. Maar minister Kaag moet daar wel bij helpen.

Afbeelding

Extra overheidssteun helpt zwakke en vergeten regio's niet echt verder

Extra geld voor zwakke regio’s leidt niet tot sterker ondernemerschap, maar juist tot overheidsbemoeienis en aandacht voor de zwakke kanten van het gebied, stelt Frank van den Heuvel.

Afbeelding

Misbruik de leer van de Drie-eenheid niet om een huwelijksmoraal te beargumenteren

Forse uitspraken over huwelijk en vruchtbaarheid op basis van de leer van de Drie-eenheid zijn misplaatst, stelt dominee Henk Folkers. Hij keert zich tegen de benadering van Maarten Klaassen van het Bijbels Beraad M/V.