Integreer en stimuleer vrijwilligerswerk via de school. ‘Jongeren hebben het te druk met studie’

Opinie
Om jongeren te stimuleren en ruimte te bieden tot het doen van vrijwilligerswerk, is het verstandig dat scholen dit integreren in hun lessen maatschappijleer, betoogt student Shady Morsi.
Shady Morsi • student software-ontwikkeling
vrijdag 24 maart 2023 om 15:08
Jongeren helpen vrijwillig zwervuil rapen in de omgeving van Europarcs in het Brabantse Kaatsheuvel, zaterdag 18 maart 2023.
Jongeren helpen vrijwillig zwervuil rapen in de omgeving van Europarcs in het Brabantse Kaatsheuvel, zaterdag 18 maart 2023. beeld anp / Dolph Cantrijn

Vrijwilligerswerk doen, wie wil dat nou niet? Je leert iets nieuws, ontmoet nieuwe mensen. En het is een van de grootste voorbeelden van naastenliefde. Kortom het is goed voor jou en de ander.

Maar er is een probleem dat nooit echt serieus wordt genomen. En dat ook erg onopvallend is. Jongeren hebben het te druk met studie, werk en ook nog persoonlijke aangelegenheden. Het is anno 2023 erg moeilijk om vrijwilligerswerk te combineren met je studie zonder een van de twee te verwaarlozen of op zijn minst te combineren.

Om nu te zeggen dat ‘Jongeren geld willen zien’, en dat ‘Jongeren gewoon te lui en egoïstisch zijn’, dat is op z’n minst gezegd erg onoprecht. Jongeren willen wel vrijwilligerswerk doen. En zij doen het ook vol plezier en met l..

Dit is een opiniebijdrage. De mening van de auteur is niet per se het standpunt van de redactie. Wilt u reageren? Stuur dan een brief (maximaal 200 woorden) naar opinie@nd.nl
Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Economiedocenten zijn het vaak met elkaar oneens. Is economie 'ook maar een mening'?

Met het vak economie kun je alle kanten op, zo blijkt uit onderzoek onder economiedocenten. Zo gauw de ene econoom iets roept, is er een ander om dat te weerleggen, schrijft economieredacteur Peter de Waard.

Afbeelding

Gezondheidswaarschuwing op alcohol, goed idee? 'De volgende stap is een bord bij de snackbar'

In Ierland wordt een gezondheidswaarschuwing op alcoholproducten verplicht. Is een waarschuwing op alcoholproducten een goed idee? Zou zo'n maatregel consumentengedrag veranderen? Acht lezers reageren.

Afbeelding

Stel gemeentelijke loketten open voor registratie en beoordeling van asielverzoeken

Gemeenten kunnen helpen bij een snellere beoordeling van vluchtelingen en zo de opvang ontlasten voordat deze verder vastloopt. Gemeenten hebben immers al ervaring met Oekraïners, schrijft burgemeester René Verhulst.

Afbeelding

Minister Kaag van Finaniën kan wat doen aan de lage rente op onze spaarrekening

Econoom Ivo Arnold ziet dat in België en Frankrijk spaarders meer rente krijgen dan in Nederland. Dat kan ook hier, betoogt hij. Maar minister Kaag moet daar wel bij helpen.

Afbeelding

Extra overheidssteun helpt zwakke en vergeten regio's niet echt verder

Extra geld voor zwakke regio’s leidt niet tot sterker ondernemerschap, maar juist tot overheidsbemoeienis en aandacht voor de zwakke kanten van het gebied, stelt Frank van den Heuvel.

Afbeelding

Misbruik de leer van de Drie-eenheid niet om een huwelijksmoraal te beargumenteren

Forse uitspraken over huwelijk en vruchtbaarheid op basis van de leer van de Drie-eenheid zijn misplaatst, stelt dominee Henk Folkers. Hij keert zich tegen de benadering van Maarten Klaassen van het Bijbels Beraad M/V.