Onderzoek de relatie tussen neergang christelijke politiek en sommige van de huidige problemen eens

Opinie
Elke historicus erkent het recht en het positieve resultaat van de christelijke politiek. Toegegeven, het is een heidens karwei om in een handvol regels een zinvol commentaar te geven op de doorgaande daling van de christelijke politiek bij de provinciale verkiezingen van vorige week, zonder ontevreden en ongerust te eindigen.
Gerrit Schutte
vrijdag 24 maart 2023 om 02:27 aangepast 11:42
Twee CDA-politici uit de jaren tachtig, premier Ruud Lubbers (links) en zijn minister van Buitenlandse Zaken Hans van den Broek.
Twee CDA-politici uit de jaren tachtig, premier Ruud Lubbers (links) en zijn minister van Buitenlandse Zaken Hans van den Broek. beeld anp / Jaco Klamer

De commentator van het Nederlands Dagblad gaf aan dat de huidige uitslag een dieptepunt in het proces van afkalving van het christendom is (ND, 18 maart). Wat moet een christenmens daarmee? 

Het helpt inderdaad niet om terug te verlangen naar die tijd van 1850 tot 1950, toen ‘de christelijke stem zeer leidend was en kerken ramvol zaten’. Dat was namelijk een uitzonderlijke tijd, normaal is dat christenen een minderheidspositie vormen – ‘en dat is prima’. Want volgens de commentator leert de theoloog Stefan Paas de norm: ‘Jezus gaf zijn leerlingen de opdracht om zout van de wereld te zijn, niet om de wereld te veranderen in een zoutvallei’. 

Dit is een opiniebijdrage. De mening van de auteur is niet per se het standpunt van de redactie. Wilt u reageren? Stuur dan een brief (maximaal 200 woorden) naar opinie@nd.nl
Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Economiedocenten zijn het vaak met elkaar oneens. Is economie 'ook maar een mening'?

Met het vak economie kun je alle kanten op, zo blijkt uit onderzoek onder economiedocenten. Zo gauw de ene econoom iets roept, is er een ander om dat te weerleggen, schrijft economieredacteur Peter de Waard.

Afbeelding

Gezondheidswaarschuwing op alcohol, goed idee? 'De volgende stap is een bord bij de snackbar'

In Ierland wordt een gezondheidswaarschuwing op alcoholproducten verplicht. Is een waarschuwing op alcoholproducten een goed idee? Zou zo'n maatregel consumentengedrag veranderen? Acht lezers reageren.

Afbeelding

Stel gemeentelijke loketten open voor registratie en beoordeling van asielverzoeken

Gemeenten kunnen helpen bij een snellere beoordeling van vluchtelingen en zo de opvang ontlasten voordat deze verder vastloopt. Gemeenten hebben immers al ervaring met Oekraïners, schrijft burgemeester René Verhulst.

Afbeelding

Minister Kaag van Finaniën kan wat doen aan de lage rente op onze spaarrekening

Econoom Ivo Arnold ziet dat in België en Frankrijk spaarders meer rente krijgen dan in Nederland. Dat kan ook hier, betoogt hij. Maar minister Kaag moet daar wel bij helpen.

Afbeelding

Extra overheidssteun helpt zwakke en vergeten regio's niet echt verder

Extra geld voor zwakke regio’s leidt niet tot sterker ondernemerschap, maar juist tot overheidsbemoeienis en aandacht voor de zwakke kanten van het gebied, stelt Frank van den Heuvel.

Afbeelding

Misbruik de leer van de Drie-eenheid niet om een huwelijksmoraal te beargumenteren

Forse uitspraken over huwelijk en vruchtbaarheid op basis van de leer van de Drie-eenheid zijn misplaatst, stelt dominee Henk Folkers. Hij keert zich tegen de benadering van Maarten Klaassen van het Bijbels Beraad M/V.