Een probleem níet oplossen, ook dat kan beleid zijn. Zo gaat Amerika met de torenhoge staatsschuld om

Opinie
Niet over alles in de Verenigde Staten bestaan grote politieke tegenstellingen. Zo wordt de enorme staatsschuld al jarenlang niet aangepakt, evenmin als de hoge kosten van de ‘verzorgingsstaat’, ziet amerikanist Matthijs Tieleman.
Matthijs Tieleman • amerikanist, historicus en postdoctoraal onderzoeker aan Arizona State University
vrijdag 24 maart 2023 om 02:02
Een oudere coronapatiënt, die onder het collectieve Amerikaanse Medicare valt, wordt opgenomen in het ziekenhuis, april 2020. Medicare is een enorme kostenpost, de dekking ervan neemt af de komende jaren sterk af.
Een oudere coronapatiënt, die onder het collectieve Amerikaanse Medicare valt, wordt opgenomen in het ziekenhuis, april 2020. Medicare is een enorme kostenpost, de dekking ervan neemt af de komende jaren sterk af. beeld anp / John Minchillo

De Verenigde Staten zijn diep verdeeld, zo is al jaren het adagium. En hoewel dat in culturele zin klopt, is die polarisatie op beleidsvlak vaak ver te zoeken. Zo ook bij het aanpakken van de Amerikaanse staatsschuld, momenteel pakweg 31,5 biljoen dollar (een biljoen is duizend miljard).

Zowel de Democraten als de Republikeinen weigeren de staatsschuld aan te pakken en dat is een groot probleem. De rentebetalingen alleen al zijn vierhonderd miljard dollar per jaar, iets meer dan de helft van het Nederlands bruto nationaal product. En die leenkosten stijgen snel nu de Federal Reserve, de Amerikaanse centrale bank, de rente omhoog schroeft vanwege de hardnekkige inflatie.

Dit is een opiniebijdrage. De mening van de auteur is niet per se het standpunt van de redactie. Wilt u reageren? Stuur dan een brief (maximaal 200 woorden) naar opinie@nd.nl
Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Economiedocenten zijn het vaak met elkaar oneens. Is economie 'ook maar een mening'?

Met het vak economie kun je alle kanten op, zo blijkt uit onderzoek onder economiedocenten. Zo gauw de ene econoom iets roept, is er een ander om dat te weerleggen, schrijft economieredacteur Peter de Waard.

Afbeelding

Gezondheidswaarschuwing op alcohol, goed idee? 'De volgende stap is een bord bij de snackbar'

In Ierland wordt een gezondheidswaarschuwing op alcoholproducten verplicht. Is een waarschuwing op alcoholproducten een goed idee? Zou zo'n maatregel consumentengedrag veranderen? Acht lezers reageren.

Afbeelding

Stel gemeentelijke loketten open voor registratie en beoordeling van asielverzoeken

Gemeenten kunnen helpen bij een snellere beoordeling van vluchtelingen en zo de opvang ontlasten voordat deze verder vastloopt. Gemeenten hebben immers al ervaring met Oekraïners, schrijft burgemeester René Verhulst.

Afbeelding

Minister Kaag van Finaniën kan wat doen aan de lage rente op onze spaarrekening

Econoom Ivo Arnold ziet dat in België en Frankrijk spaarders meer rente krijgen dan in Nederland. Dat kan ook hier, betoogt hij. Maar minister Kaag moet daar wel bij helpen.

Afbeelding

Extra overheidssteun helpt zwakke en vergeten regio's niet echt verder

Extra geld voor zwakke regio’s leidt niet tot sterker ondernemerschap, maar juist tot overheidsbemoeienis en aandacht voor de zwakke kanten van het gebied, stelt Frank van den Heuvel.

Afbeelding

Misbruik de leer van de Drie-eenheid niet om een huwelijksmoraal te beargumenteren

Forse uitspraken over huwelijk en vruchtbaarheid op basis van de leer van de Drie-eenheid zijn misplaatst, stelt dominee Henk Folkers. Hij keert zich tegen de benadering van Maarten Klaassen van het Bijbels Beraad M/V.