Henk de Jong (1932-2023) verstond de vragen van zijn tijd en zocht naar nieuwe begaanbare wegen

Opinie
De Nederlands-gereformeerde theoloog Henk de Jong vroeg van zijn studenten dat de Bijbel echt openging ‘in onze preken en dat Christus verkondigd wordt’. Bijzonder hoogleraar Jaap Dekker gedenkt zijn leermeester.
Jaap Dekker • bijzonder hoogleraar 'Bijbelonderzoek en christelijke identiteit' op de Henk de Jong-leerstoel
donderdag 23 maart 2023 om 10:23 aangepast 10:59
Henk de Jong, beeld uit 2019. Het was 'fascinerend om naar hem te luisteren, omdat het evangelie op een verfrissende manier naar je toe kwam'.
Henk de Jong, beeld uit 2019. Het was 'fascinerend om naar hem te luisteren, omdat het evangelie op een verfrissende manier naar je toe kwam'. beeld Jaco Klamer
Theologenblog

Het overlijden van de Nederlands-gereformeerde theoloog Henk de Jong (1932-2023) roept allerlei herinneringen op. Al weer vijfentwintig jaar geleden mocht ik hem opvolgen als studiebegeleider voor de Nederlands-gereformeerde theologiestudenten. Wat zag ik daar aanvankelijk tegenop! 

De Jong beheerste het Hebreeuws van de Bijbel alsof het zijn moedertaal was, had oog voor de kleinste nuances in de tekst en kon die theologisch te gelde maken. Fascinerend om naar te luisteren, omdat het evangelie op een verfrissende manier naar je toe kwam. Hij vertoonde het beeld van ‘de schriftgeleerde die leerling in het Koninkrijk van de hemel is geworden’ en steeds weer ‘nieuwe en oude dingen’ uit de schatkamers van de Schrift tevoorschijn haa..

Dit is een opiniebijdrage. De mening van de auteur is niet per se het standpunt van de redactie. Wilt u reageren? Stuur dan een brief (maximaal 200 woorden) naar opinie@nd.nl
Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

75 jaar ontheemd, de situatie van de Palestijnen is niet hoopvol. Maar er zijn 'ook andere geluiden'

Op zondag 14 mei was het de Dag van de Nakba, waarop de ‘catastrofe’ werd herdacht: 700.000 Arabische inwoners die 75 jaar geleden ontheemd raakten in eigen land. Arco den Heijer sprak er met Palestijnen en Joden over.

Afbeelding

Voor een volledig herstel van ons leven op aarde hebben we de hemel nodig

Als het uiteindelijk niet lukt om Poetin naar Den Haag te krijgen, zal het verlossende antwoord van God zelf moeten komen. Alleen Hij is in staat om recht en vrede blijvend met elkaar te verbinden, schrijft Jaap Dekker.

Afbeelding

Stel je voor dat bij de volgende koningslunch de 'nobodies' en 'nullen' mogen aanschuiven

Als jonge theoloog heeft Pieter Dirk Dekker niet veel met de monarchie. Toch ziet hij een mogelijke meerwaarde, schrijft hij de koning. Nodig bij een volgende lunch 'de haveloze daklozen en statusloze statelozen' uit.

Afbeelding

Generatie Z, met de Z van 'zinloos'. Wie tilt ons boven onszelf uit?

De jonge Generatie Z ervaart de zinloosheid die meekomt met het gesloten westerse wereldbeeld, schrijft theoloog Myriam Klinker. 'Dit is de sombere kant van Gen Z.: de wereld gaat eraan en ik stel niks voor.'

Afbeelding

Instanties moeten zich bekeren. Ook voor hen geldt: je hebt geen naaste, maar je bent er een

Het voorstel van Jasper van den Bovenkamp om elke ambtenaar verplicht ieder jaar huisbezoeken af te laten leggen bij mensen in armoede verdient navolging. Instanties zullen zich moeten bekeren, betoogt Arjan van den Os.

Afbeelding

Henk de Jong (1932-2023) verstond de vragen van zijn tijd en zocht naar nieuwe begaanbare wegen

De Nederlands-gereformeerde theoloog Henk de Jong 'ging de uitdaging aan om nieuwe begaanbare wegen te zoeken en daarin naast zoekende mensen te gaan staan'. Bijzonder hoogleraar Jaap Dekker gedenkt zijn leermeester.