Bram van de Beek: ‘In de wereld die ons wacht, zal het een zegen zijn dat er een kerk is’

Opinie
Theoloog Bram van de Beek is pessimistisch over waar het heen gaat met de wereld. Tegelijk denkt hij dat de kerk daardoor alleen maar belangrijker wordt, als een plek van vrede, een plaats waar mensen thuis kunnen zijn.
Bram van de Beek • emeritus hoogleraar symboliek aan de Vrije Universiteit Amsterdam
donderdag 23 maart 2023 om 13:21
'In de wereld die ons wacht, zal het een zegen zijn dat er een kerk is', denkt theoloog Bram van de Beek.
'In de wereld die ons wacht, zal het een zegen zijn dat er een kerk is', denkt theoloog Bram van de Beek. beeld anp / Jeroen Jumelet
Essays

In de zondagse eredienst vinden we rust in de chaos van de tijd, in de claims van de cultuur, in de wereld van prestatie en van moeten; in de stilte van de kerk en bij vaste bekende formuleringen en riten, zoals een kind voor het slapengaan rust krijgt door dezelfde patronen, elke avond hetzelfde, hetzelfde liedje, dezelfde knuffel. Deze rust van de eredienst is nu al een groot geschenk. 

Dat zal alleen maar sterker worden als de geschiedenis verandert en straks sterke persoonlijkheden ons geen andere wil opleggen dan hun eigen macht. Mijn generatie heeft op een eiland geleefd, net na de oorlog geboren in West-Europa. Vroeger kon het branden en op heel veel plekken in de wereld kon het branden. Vroeger kon er honger zijn en op heel veel p..

Dit is een opiniebijdrage. De mening van de auteur is niet per se het standpunt van de redactie. Wilt u reageren? Stuur dan een brief (maximaal 200 woorden) naar opinie@nd.nl
Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Bram van de Beek: 'In de wereld die ons wacht, zal het een zegen zijn dat er een kerk is'

Theoloog Bram van de Beek is pessimistisch over waar het heen gaat met de wereld. Tegelijk denkt hij dat de kerk daardoor alleen maar belangrijker wordt, als een plek van vrede, een plaats waar mensen thuis kunnen zijn.

Afbeelding

De prijs van een shirt is onbetaalbaar wanneer kleding een wegwerpproduct blijft

Het is tien jaar geleden dat in Bangladesh een grote textielfabriek instortte. Hoe staat het nu met de kledingindustrie, vraagt Lisette van Dalen zich af. 'We zijn ons niet bewust wat de waarde van onze kleding is.'

Afbeelding

Ik verlang naar vrede, en juist daarom ben ik geen pacifist

Hoe kun je nog een seconde denken aan vredesbesprekingen als je ziet wie Poetin als voorhoede in de oorlog stuurt?, vraagt Klaas Vos zich af. 'Vanwege een diep verlangen naar vrede ben ik principieel geen pacifist.'

Afbeelding

De schepping wordt verwoest, en de kerk blijft oorverdovend stil

Terwijl de politiek en vervuilende bedrijven de schepping onherstelbaar verwoesten, blijft de kerk oorverdovend stil, constateert theoloog en klimaatactivist Rozemarijn van 't Einde.

Afbeelding

Een vriendschap kent vele facetten en kan je zomaar wijze lessen voor het leven leren

De onverwachte vriendschap met Jack, twee jaar geleden, leerde Hanneke Veurink-Malda over de rafels van het leven en dat sommige problemen niet vragen om een oplossing, maar om nabijheid.

Afbeelding

De term kloof is een onproductieve term die vooral resoneert bij ontevredenen

'De kloof' tussen stad en platteland is een simplificatie die geen recht doet aan velerlei scheidslijnen die dwars door steden en landelijk gebied lopen. Een essay van de Friese migrant en oud-Franeker Sjirk Kuijper.